nlc.hu
Tabuk nélkül

Menstruáció: van, akinek ilyen kellemetlen problémákat is okoz

Menstruáció: van, akinek ilyen kellemetlen problémákat is okoz

Nők ezreinek befolyásolja a mindennapjait és az életminőségét a menstruációjuk. Hogyan lehetséges ez? Mi az a cikluszavar? PMS vagy épp a menstruációs szegénység? Rendet teszünk a fejekben!

A menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik, ami egyénenként eltérő lehet, de normális az is, ha a ciklus hossza 21 és 35 nap között van.

Menstruációs gondok

Cikluszavar

Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció közti idő túl rövid, vagy épp túl hosszúra nyúlik. A vérzési rendellenesség oka legtöbbször a tüszőrepedés elmaradása, aminek a hátterében – különösen serdülőkorban és fiatal nőknél – állhat a tartós stressz, drasztikus fogyókúra, evészavarok (anorexia, bulimia) vagy érzelmi megrázkódtatás. Ezek miatt is kimaradozhat, szabálytalanná válhat vagy akár teljesen elmaradhat a menstruáció.

Menstruáció megélése

Fotó: Getty Images/martin-dm

Bármi legyen a kiváltó oka, a cikluszavar rontja az érintettek életminőségét, elvégre a havivérzés időpontja kiszámíthatatlanná válik tőle, ami sok egyéb kényelmetlenséget tud okozni. Mindemellett a gyermekvállalást is megnehezíti, hiszen a ciklus és a hormonháztartás zavara akadályozza vagy akár teljesen ellehetetleníti a fogantatást, illetve vetéléshez is vezethet.

PMS

PMS-nek, azaz premenstruációs szindrómának nevezik azoknak a tüneteknek az összességét, amelyek jellemzően a menstruációt 7-10 nappal megelőzően, vagyis a tüszőrepedés és a menzesz közötti időben jelentkeznek. Ezek a havivérzés előtti napok sok nő életét keserítik meg, hiszen a rendkívül változatos testi és lelki tünetek átmenetileg negatívan befolyásolják az életminőséget, és korlátozhatják a szokásos mindennapi tevékenységet is.

Testi tünetek:

  • ·mellfeszülés
  • fejfájás (migrén)
  • súlygyarapodás
  • alhasi görcsök
  • bőrproblémák
  • általános fájdalom

Lelki tünetek:

  • labilis hangulat
  • túlérzékenység
  • ingerlékenység
  • szorongás
  • idegesség
  • búskomorság, sírósság

Menstruációs szegénység

A menstruációs szegénység világszerte létezik, mégis észrevétlen marad. Ennek oka nyilván a téma tabusítása, hiszen arról még hajlandó valaki beszámolni, hogy nincs pénze ételre, de arról, hogy nem tud betétet vagy tampont venni, senki nem vall szívesen. És ez egyrészt érthető is. Sok vallásban és kultúrában külön figyelem jut a „tisztátalan” nőkre, akik rituális megtisztulás után térhetnek vissza a társadalomba. Ezeken a helyeken a szokások határozzák meg a kényszerű vagy önkéntes elvonulást, számos lány és nő viszont azért nem képes a mindennapi életét élni, mert nincs pénze megvásárolni azokat a női higiéniás termékeket, amelyekre szüksége lenne.

Tudtad? Meglepő adat, hogy az Egyesült Királyságban minden tizedik lánynak ismerős ez a probléma, és 137 ezer kamaszlány hiányzott már az iskolából azért, mert nem volt pénze betétre. A becslések szerint a kelet-európai régióban szintén hasonló a helyzet, így Magyarországra is alkalmazni szokták a tíz százalékot. De évről évre indulnak kezdeményezések, lelkes civilek gyűjtik és adják tovább a termékeket, mint a #nemluxustaska gyűjtés, amelynek keretében rászoruló nőknek egy táskába összecsomagolva alapvető női higiéniás és fehérneműcsomagot gyűjtöttek, és ezeket a táskákat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai Szociális Központjában a nehéz körülmények között élő nőknek adományozták.

Hirdetés
Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
https://www.premens.hu/ 
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top