nlc.hu
Tabuk nélkül

Tuti módszerek, amelyek segítenek kiengedni a fáradt gőzt

Tuti módszerek, amelyek segítenek kiengedni a fáradt gőzt

Mutatunk pár apró trükköt, praktikát, amelyek hosszú távon jótékony hatással lesznek a mentális egészségünk megőrzésére.

Mindenkinek más a tűrőképessége, de amikor önmagunkhoz mérten a szervezetünk már képtelen rugalmasan elviselni a fokozott terhelést, a stressz lenyomatokat hagy a testünkben, ami mindaddig ott marad, amíg mi magunk fel nem oldjuk.

Tippek, trükkök feszültségoldásra

Stresszforrás kiiktatása

Az első és legfontosabb, amit tehetünk, hogy minimalizáljuk a stresszforrásokat.

  • Élete során mindenkinek más-más nehézségekkel kell megbirkóznia, ezeket nem érdemes másokéval összehasonlítgatni, rangsorolni.
  • Egy problémával való szembesülés során érdemes az aktív megküzdést választani. Ez nem jelenti azt, hogy egyik pillanatról a másikra megoldódik a helyzet, de hasznos mindent több oldalról is megvizsgálni és keresni a megoldási lehetőségeket.
  • A rendszeres kikapcsolódás az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy csökkentsük a feszültséget. Ha kikapcsoljuk a telefont, nem nézzük az e-maileket és szánunk magunkra egy kis időt, már azzal is jelentősen mérsékeljük a stresszt.
  • Nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire fontos az alvás az érzelmi intelligencia és a feszültségoldás szempontjából. Alvás közben tulajdonképpen újratöltődik az agy, feldolgozza a napközbeni eseményeket, így tiszta fejjel és éberen vághatunk neki a következő napnak.
Stresszoldó módszerek

(Fotó: Getty Images)

Rendszeres sport

Hasznos lehet az is, ha a napi programunkba beiktatunk valamilyen testmozgást, sportot, már csak azért is, mert a combot és a karizmokat megdolgoztató tornagyakorlatok serkentik az örömhormon-termelést, amitől máris javulhat a hangulatunk. Jó hatású lehet például a kerékpározás vagy egy kellemes séta a friss levegőn.

Tudatos légzés

Az idegesség, fáradtság, feszültség egyik biztos jele, ha felszínesen, kapkodva vesszük a levegőt. A tudatos légzéssel, amely könnyen megtanulható, gyorsan és látványosan enyhíthetjük a modern életformából adódó stresszhelyzetek következményeit. Az egyenletes légzés automatikusan csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben, mérsékli a szívverést és normalizálja a vérnyomást.

Relaxáció

Relaxációnak nevezzük azokat az eljárásokat, amelyek a testi-lelki egyensúly kialakítását segítik elő, így az izomtónus szabályozását, áthangolását, ami feszültséget old és nyugalmat teremt.

Autogén tréning (AT): Johannes Heinrich Schultz (1884–1970) nevéhez fűződik a passzív koncentráción alapuló módszer kidolgozása, pszichoterápiás alkalmazása. A relaxáció során egy meghatározott formulát ismételgetve relaxált állapot idézhető elő, sőt, egyébként elérhetetlen funkciók – például a belek ellazulása vagy a szívverés – is befolyásolhatóvá válhatnak. A módszert 12-15 hét alatt lehet elsajátítani, és önállóan is gyakorolható. Az AT önismereti, terápiás eszköz is, hiszen az átélt testélmények mély pszichológiai összefüggések hordozói.

Gyógynövények

A gyógynövények természetes módon segítenek enyhíteni a feszültséget, a szorongást és a feszített tempó miatt kialakult emésztési problémákat. A citromfű enyhíti az idegeskedés okozta gyomorpanaszokat és harmonizálja a vegetatív idegrendszert. A kamilla nyugtatja a gyomrot és oldja a görcsöket, a borsmenta az idegeinket és a gyomrunkat nyugtatja, valamint mérsékli a fájdalmat és a puffadást.

Helyes táplálkozás

Nem csupán arra kell ügyelnünk, mivel tápláljuk a testünket, hanem arra is, hogyan. Vagyis hiába eszünk sok zöldséget, gyümölcsöt, sovány húst, ha mindezt kapkodva tesszük. Tény, egy-egy húzósabb napon nem feltétlenül van idő a nyugodt ebédre, de igyekezzünk úgy alakítani a napot, hogy legyen legalább fél óra az étkezésre. Kerüljük a puffadást okozó, cukros ételeket, válasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült tésztákat, pékárut, és naponta igyunk meg minimum 2 liter folyadékot!

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top