Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Vesd be ezeket a tuti praktikákat a bakteriális hüvelyfertőzés ellen

A nyarad ne az intim fertőzések miatti aggódásról szóljon. Tarts be pár alapszabályt, és idén úszd meg a hüvelyfertőzésekkel járó poklot.

A bakteriális hüvelyfertőzés az egyik leggyakoribb intim probléma a nők körében: amellett, hogy kellemetlen tünetekkel jár és gyakran kiújulhat, komolyabb szövődményei is lehetnek, így mindenképp foglalkozni kell vele!

Mi történik?

Bakteriális vaginózis akkor alakulhat ki, amikor felborul a hüvely természetes baktérium-összetételének egyensúlya, a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik el, a védelmet biztosító Lactobacillusok aránya lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. Ez a környezet pedig kedvez a káros baktériumok elszaporodásának.

Érdemes és ajánlott a hosszú távú megelőzésre is gondot fordítani, így nemcsak a betegség újbóli fellángolását, hanem a szövődményeket is kivédhetjük.

Tuti tippek bakteriális hüvelyfertőzés ellen

Vess be pár jól bevált praktikát a bakteriális hüvelyfertőzés ellen.

Milyen kellemetlen tünetekkel jár?

A bakteriális hüvelyfertőzés esetében a hüvelyváladék bőségessé, fehér vagy szürkés színűvé válik, és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szaga lesz.

Milyen szövődményei lehetnek?

  • kismedencei gyulladás
  • visszatérő hólyaghurut,
  • koraszülés,
  • spontán vetélés

Antibiotikum-kúrával a fertőzés jól kezelhető. A megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítményekkel (kúpok vagy kenőcsök) pedig fenntarthatjuk a hüvely természetes baktériumflóráját és savas kémhatását. Mindezek segítenek a kórokozók elszaporodása és a fertőzések kiújulása ellen is.

Megelőző tippek nyárra

Nedves fürdőruha lecserélése

A bakteriális hüvelyfertőzés jelentkezhet strandolás, uszoda, vagy szaunahasználat után is. Ha már nem úszunk vagy ázunk a medencében, akkor először mindig tusoljunk le tiszta vízzel, majd cseréljük át a nedves fürdőruhát szárazra.

A strandon körültekintéssel használjuk a WC-t!

Bármely nyilvános illemhelyre lehetőleg saját WC-papírral felszerelkezve menjünk, mert a köz számára kikészített, az illemhely légterében szabadon lengedező papíron nyüzsöghetnek a kórokozók. A WC használata előtt is mindig mossunk kezet, hogy az intim területekhez csakis tiszta kézzel nyúljunk.

A WC-deszkára soha ne üljünk rá közvetlenül! Ügyeljünk a törlési irányra, az mindig elölről hátrafelé történjék, nehogy a végbél felől kórokozók jussanak a hüvelybe vagy a húgycsőbe.

Menstruáció és a nyár

Ma már nem akkora tragédia, ha nyaralás közben jön meg valakinek a havi vérzése, hiszen tampont használva bátran lehet strandolni. Fürdőzés után azonban ne felejtsük el azonnal eltávolítani a tampont, amit a nagy melegben egyébként sem árt gyakran cserélni.

Túlzott intim higiénia kerülése

Figyeljünk oda az intim higiéniára, a helyes tisztálkodásra, de ne vigyük túlzásba az intim mosakodószerek, irrigálók használatát, mert azok is felboríthatják a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát. Az intim tisztálkodáshoz használjunk lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat, kerüljük viszont az illatosított WC-papírt, nedves törlőkendőket és illatosított tamponokat!

A nyári bulik és az alkohol

A túlzott alkoholfogyasztás kedvez a baktériumok és a gombák elszaporodásának. A hangsúly legyen a mértékletességen!

Óvatosan a nyári kalandokkal

A nyári kis kalandok előtt és után is fontos, hogy zuhanyozzunk, illetve érdemes az aktus előtt és után is pisilni, hogy a húgyhólyagba feljutott baktériumoknak ne legyen lehetőségük megtapadni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top