Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Tények a bakteriális hüvelyfertőzésről

A bakteriális hüvelyfertőzés az egyik leggyakoribb intim probléma a nők körében. Ennek ellenére a nagy többség nincs tisztában azzal, mivel jár ez a fertőzés. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Tény: a bakteriális fertőzés NEM nemi úton tejed

Bakteriális hüvelyfertőzés akkor alakulhat ki, amikor felborul a hüvely természetes baktérium-összetételének egyensúlya, a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik el, a védelmet biztosító Lactobacillusok aránya lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. Ez a környezet pedig kedvez a káros baktériumok (többnyire az E. coli baktérium) elszaporodásának.

Fotó: iStock/illusztráció

Tény: a hüvelyfertőzés legbiztosabb jele a hüvelyváladék megváltozása

A bakteriális hüvelyfertőzés esetében a hüvelyváladék bőségessé, fehér vagy szürkés színűvé válik, és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szaga lesz.

Tény: a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása kulcsfontosságú a fertőzés kialakulásában

A bakteriális hüvelyfertőzést kiválthatja, vagy arra hajlamosíthat a stresszes életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a túlzásba vitt intim higiénia (például a gyakori hüvelyöblögetés), de strandolás, uszoda- vagy szaunahasználat után is jelentkezhet. Mindezek ugyanis felboríthatják az egészséges hüvelyflórát, ami a kórokozók akadálytalan szaporodásának kedvez.

Tény: VAN összefüggés a hüvelyfertőzés és a szex között!

A fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere, egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat vagy szexuális eszközök használata következtében is megváltozhat a hüvely természetes baktérium-összetétele, amitől kialakulhat bakteriális hüvelyfertőzés.

Tény: a bakteriális hüvelyfertőzés is kiújulhat

Fontos, hogy lehetőleg küszöböljük ki a hajlamosító tényezőket, továbbá megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítményekkel (kúpok vagy kenőcsök) tartsuk fenn a hüvely természetes baktériumflóráját és savas kémhatását. Mindezek segítenek a kórokozók elszaporodása és a fertőzések kiújulása ellen is.

Tény: a bakteriális hüvelyfertőzés kezelhető

Antibiotikum-kúrával a fertőzés jól kezelhető, de nagyon fontos, hogy tartsuk be az orvosunk által javasolt kúrát, a felírt készítményt addig és úgy használjuk, ahogyan ő előírta! Ezt követően pedig a hüvelyflóra regenerálása kihagyhatatlan folyamat, ugyanis az antibiotikum a jótékony Lactobacillusokat is megtizedeli.

Fontos: Az otthoni kezelés legfeljebb kiegészítésnek lehet jó, amennyiben erre orvosunk rábólint. Illetve a megelőzés során számtalan módszert bevethetünk, de komoly fertőzés gyanúja esetén mindig keressük fel a nőgyógyászt.

Tény: a hüvelyfertőzés egy kis odafigyeléssel megelőzhető

Ha vigyázunk hüvelyflóránk egyensúlyára, kerüljük a hajlamosító faktorokat, eleget pihenünk, és odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, mennyit mozgunk, illetve nem idegeskedünk annyit, akkor a hüvelyfertőzés kialakulásának esélye is sokkal kisebb lesz.

Tipp: A baktériumok és gombák nem pusztulnak el 30-40 fokon, ezért érdemes a műszálas fehérneműk helyett pamut alapanyagból készült darabokra váltani, amelyek bírják a 60 fokos mosást. A tanga szinte „sétaút” a végbél környékén tanyázó baktériumok számára a hüvely felé, ezért érdemes inkább hanyagolni ezt a viseletet!

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top