Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Te tudod, hogyan kerülheted el a bakteriális hüvelyfertőzést?

A hüvelyfertőzések sok nő életét keserítik meg, akik emiatt hosszú hetekig, hónapokig szenvednek a kellemetlen tünetektől. Hol rontjuk el? Mit tehetünk, hogy elkerüljük a fertőzést? Beszéljünk róla!

A hüvelyfertőzést leggyakrabban baktériumok okozzák. Bakteriális vaginózis olyankor alakul ki, amikor a hüvely enyhén savas közegét fenntartó tejsavbaktériumok száma lecsökken, és elszaporodnak az egészséges hüvelyflórában kisebb létszámban egyébként is jelen lévő kórokozó baktériumok.

A bakteriális hüvelyfertőzés jellegzetes tünete a kellemetlen, halszagú folyás, melyet kísérhet átmeneti irritáció is, bár utóbbi tünet kevésbé jellemző.

Bakteriális hüvelyfertőzés elkerülhető

Néhány szabályt kell betartani.

Hol rontjuk el?

A különféle – hüvelyfertőzést és húgyúti gyulladást kiváltó – kórokozók elleni védekezés homlokterében a hüvelyflóra egészséges ökoszisztémájának megőrzése áll. És általában éppen ezen a ponton hibázunk, mert nem fordítunk magunkra kellő figyelmet!

1. Az első és legfontosabb!

A hüvelyfertőzések kezelésénél fontos, hogy a kórokozók elpusztítása mellett gondoskodjunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállításáról is. Ha ezt elmulasztjuk, a fertőzések könnyedén visszatérhetnek. Lehetőleg olyan terméket válasszunk erre a célra, amely a szervezet saját Lactobacillus-létszámának újraépítését segíti.

2. Örök érvényű szabály

Mivel a menstruációs vérzés és a sperma is lúgos irányba tolhatja a hüvely optimális, enyhén savas kémhatását, ezért érdemes a tampont minél gyakrabban cserélni, illetve óvszert használni az együttlétek során.

3. Hatással van-e a hüvelyflórára a gyakori partnercsere és a szexuális aktus?

 A fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere vagy egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat következtében is felborulhat a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya. Fontos, hogy használjunk óvszert, és ha a kapcsolat komolyra fordul, akkor is hagyjunk időt arra, hogy intim ökoszisztémánk „hozzászokjon” a partnerünkhöz.

4. Az antibiotikum-kúra megoldást jelenthet, de fordítsunk figyelmet a megelőzésre is!

A bakteriális hüvelyfertőzésre általában antibiotikumot szoktak felírni.  Sajnos, a napjainkban egyre súlyosbodó antibiotikum rezisztenciát a hüvelyfertőzések kezelésekor is figyelembe kell vennünk. Ráadásul, az antibiotikum-terápiának a hüvelyflóra amúgy is megcsappant létszámú hasznos baktériumai ugyancsak áldozatul eshetnek.

Ezért tanácsos az antibiotikum-kezelés kiegészítésére olyan lokálisan alkalmazható hüvelykrémet használnunk, amely segíti a hüvelyben élő jótékony tejsavbaktériumok szaporodását. A hüvelyflóra helyreállításával megakadályozhatjuk a bakteriális hüvelyfertőzés ismételt kialakulását.

5. A helyes WC-használat segít a megelőzésben

A helytelen mosdóhasználat is okozhat bonyodalmakat, ezért erre is érdemes kiemelten figyelni. Jegyezzük meg: WC használat előtt és után kézmosás, a helyes törlési irány pedig az elölről hátrafelé.

6. Túlzásba vitt intimhigiénia

A gyakori intim mosakodással, kenegetéssel, hüvelyöblögetéssel, intim tusfürdőkkel, nedves és illatosított törlőkendőkkel, spray-kkel és dezodorokkal megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát. Ennek következtében tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, így a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak újra és újra. Intsünk búcsút ezeknek a szereknek a lehető leggyorsabban!

(Nyitó kép: profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top