nlc.hu
Tabuk nélkül

Ez történik, ha elhanyagolod az intimhigiénét

Zéró tamponcsere, avagy ez történik, ha elhanyagolod az intimhigiénét

A mindenszentek körüli napok önmagában is nehéz, lelkileg megterhelő időszak. Beának azonban nem csupán a temetőben sétálgatás okozott nehéz perceket.

„Mindenszentek környékén mindig elutazunk a vidéki rokonokhoz. Elég mozgalmas napok ezek, ráadásul idén úgy alakult, hogy pont erre az időszakra esett a menstruációm is. Sajnos életemben először rettentő nehéz helyzetbe kerültem, ugyanis a temetői sétálgatás és a rokonlátogatások közben nem jutott időm (és nem volt hol…) tampont cserélni” – mesélte Bea.

A hüvely optimális, enyhén savas pH-ját a menstruációs vérzés is lúgos irányba tolja, ezért a kórokozók elszaporodásának megakadályozására 1-2 óránként ajánlott a tamponcsere. Ha ez nem történik meg, akkor kellemetlen tünetekre lehet számítani.

Zéró tamponcsere

Fotó: Getty iMages/Isabel Pavia

„Tény és való, nem tudtam odafigyelni az intimhigiéniára, aminek meg is lett a következménye hüvelygomba formájában. Nem az első eset, de amikor éreztem, hogy fáj és viszket odalent, tudtam, baj van! Amikor végre visszaértünk a nagymamámhoz, azonnal rohantam a mosdóba, másnap pedig gombaellenes készítményért a gyógyszertárba. Szerencsére minden rendeződött, de azért picit sem volt kellemes élmény” – mondta Bea.

Gombás hüvelyfertőzés esetén a hüvelyben élő Candida gombák túlzottan elszaporodnak. Ebben az esetben a hüvelyfolyás is megváltozik, sárgásfehér színűvé és túrós állagúvá válik, amit kellemetlen viszketés, égő érzés kísér.

Emellé társulhat:

  • az intim testrész kivörösödése,
  • csípő, égő érzés és fájdalom a szexuális aktus során,
  • hólyaghurutra utaló vizelési inger, fájdalmas vizelés.

Gombaellenes készítményekkel, például tablettákkal, kenőcsökkel, kúpokkal úrrá lehet lenni a hüvelyfertőzésen. Érdemes olyan hüvelyi készítményt használni, amely speciális összetételű és komplex hatású, azaz nemcsak a gombák szaporodását képes gátolni a hüvelyflóra helyreállításával, hanem még a kellemetlen tüneteket, a viszketést és az égő érzést is csillapítja.

A hüvelygomba mellett bakteriális hüvelyfertőzés is felütheti a fejét. A hüvelyváladék ilyenkor bőségessé, tejsavóhoz hasonló állagúvá, szürkésfehér színűvé válik, és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szaga lesz. A folyást kísérheti csípő, esetleg viszkető érzés. Ez a fertőzés antibiotikummal jól kezelhető. A célzott kezelés mellett azonban ilyenkor is feltétlenül gondoskodni kell a hüvelyi savas pH, valamint a védő Lactobacillusok állományának helyreállításáról.

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top