nlc.hu
Tabuk nélkül

Illatok szerepe az életünkben

Illatok szerepe az életünkben: ne becsüljük le a szaglásunkat

A szaglás nem tartozik az elsődleges érzékelési formáink közé, mégis óriási szerepe van az életünkben.

A szaglás fontosságát hajlamosak vagyunk alábecsülni, az ember nem is gondolná, mennyire befolyásol minket.

Két drezdai tudós, Thomas Hummel és Ilona Croy a szaglásnak az életminőséget befolyásoló hatásait vizsgálták. Megállapították, hogy az életminőséget jelentősen rontja, ha elveszítjük a szaglásunkat. Ahogy öregszünk, mindannyian veszítünk a szaglásunkból, azaz ugyanúgy, ahogy a látásunk vagy a hallásunk, ez is romlik a kor előrehaladtával.

Illatok szerepe az életünkben

(Fotó: Getty Images)

Mi okozhat szaglásvesztést?

Az orrüregünkben, a szaglóhámban található 12 milliónyi szaglósejtünknek köszönhetjük, hogy a környezetünk ingereiből az agyunk számára is értelmezhető jelek érkeznek hozzánk. A szaglóidegek a szaglóérzéksejtekből indulnak, ezek a sejtek pedig az orrnyálkahártya szaglómezejében, azaz az orrüreg felső részében találhatók. A szaglósejtek felszínét szaglószőr borítja be, és azt az orrnyálkahártyát bevonó folyadékrétegben oldódó anyagok ingerlik.

Tudtad? Nagyjából 10 ezer különböző szag megkülönböztetésére vagyunk képesek.

Az orrdugulás, az allergia, az orrsövényferdülés vagy az orrnyálkahártya gyulladása egyaránt okozhat átmeneti szaglásvesztést. Az orrnyálkahártya-gyulladás átterjedhet a szaglóhámra, ettől pedig károsodhatnak a szaglóidegek.

Tudtad? Megfigyelések alapján a szaglászavarok 25%-a orr- vagy orrmelléküreg-betegségekkel kapcsolatos, 20%-ukat vírusos megbetegedés szövődménye okozza, 15%-uk pedig valamilyen sérülés, trauma következtében alakul ki.

Hajlamosak vagyunk alábecsülni a jó szaglás jelentőségét, pedig fontos funkciói vannak:

  • A szaglás figyelmeztethet bizonyos veszélyekre (például gázszivárgásra vagy az étel romlottságára), szerepet játszik a szeretteinkhez való kötődésben, sőt a boldogságérzet kialakulásában is.
  • · Ahogy fentebb írtuk, a felső légúti fertőzések, fejsérülések vagy akár a cukorbetegség is a szaglás átmeneti vagy végleges romlását okozhatja, ami súlyos esetben depresszióhoz, libidócsökkenéshez is vezethet.
  • A szaglás romlása az ízérzékelésre is negatívan hat: rágáskor ugyanis az ételből illékony molekulák szabadulnak fel, amelyek az orrüregben lévő szaglómező receptoraihoz áramlanak, ezáltal részt vesznek az ízérzet kialakulásában.
  • A szagok és az illatok tudattalan érzelmi válaszokat váltanak ki belőlünk: egy-egy kellemes illathoz nem egyszer társítunk valamilyen emléket, eseményt, konkrét képeket, illetve érzeteket.
  • Még ha ez nem is tudatos, a szaglásnak fontos szerepe van a párválasztásban is. Mindannyiunknak egyedi a testszaga, ami senki máséhoz nem hasonlít, pont úgy, mint az ujjlenyomatunk. Ezt a szagot érzékeljük és tartjuk vonzónak vagy taszítónak a párválasztás során.
  • Betegségeket is kiszűrhetünk a jó szaglással: például az acetonos lehelet cukorbetegségről árulkodik, a halszagú hüvelyfolyás bakteriális eredetű hüvelygyulladásra hívja fel a figyelmet, a rossz lehelet jelezhet szájüregi problémákat (rossz fog, afta) vagy gyomorpanaszokat, savtúltengést, refluxot.

Nagyon fontos az öt érzékszervünk közül az orr szerepe, érdemes hát vigyázni annak épségére, egészségére.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top