nlc.hu
Tabuk nélkül

Mit tegyünk, hogy átvészeljük az év egyik legnehezebb hónapját?

Mit tegyünk, hogy átvészeljük az év egyik legnehezebb hónapját?

Hogyan vidítsuk fel magunkat/másokat, egyáltalán, hogyan csempésszünk örömet a hideg, téli napokba? Adunk pár remek tippet!

A szezonális depresszió nem egy kitalált probléma, hanem a depressziónak azon fajtája, amely minden évben ciklikusan, azonos időszakban jelenik meg. Általában ősszel kezdődnek, a tél folyamán teljesednek ki, és tavasz végén enyhülnek a tünetek.

A téli depresszió esetén gyakori az aluszékonyság, a letargikus, rossz hangulat, a hirtelen súlyváltozás (ez lehet fogyás és hízás is), a társas kapcsolatok elhanyagolása, és nagyon jellemző az is, hogy elveszítjük az érdeklődésünket olyan dolgok iránt, amelyek korábban érdekeltek bennünket. Bár sokan a fényhiánnyal kötik össze, valójában a mai napig nem ismertek a konkrét okai, de a szakemberek szerint a napos órák számának csökkenése felboríthatja a cirkadián, azaz a 24 órás napi bioritmusunkat, ez pedig depressziós tüneteket idézhet elő.

A jó hír az, hogy ha csak enyhe vagy közepesen súlyos a szezonális depresszió, segíthet néhány életmódbeli változtatás, tudatosság.

Szezonális depresszió és tünetei

(Fotó: Getty iMages/OsakaWayne Studios)

Sportolj, és legyél sokat a levegőn!

A napi mozgás egyébként is elengedhetetlen a szervezetünk egészséges működéséhez, és bizony a rossz hangulat ellen, továbbá a stresszoldásra sem az utolsó megoldás. Mindegy, mit mozogsz, csak mozogj: már fél óra intenzív séta is sokat segít, a hétvégén pedig, ha az időd engedi, menj a természetbe kirándulni, fedezz fel új helyeket, vagy csak sétálj egyet a közeli parkban. A szakemberek szerint mindennap legalább egy órát a friss levegőn kellene töltenünk.

Kényeztesd magad!

Egy hosszú nap után készíts magadnak egy jó forró fürdőt, tegyél fel egy relaxáló arcpakolást, főzz egy forró csokit, hallgass kellemes zenét. Foglald el magad valamilyen tevékenységgel, ami örömet okoz. Ne spórold el az időt, amit magaddal tölthetsz!

Étkezz tudatosan, egészségesen!

Tény, hogy az étkezési szokásaink nagyban befolyásolják közérzetünket, így télen különösen ajánlott odafigyelnünk arra, hogy mi kerül a tányérunkra. Először is csökkentsd a bevitt cukor mennyiségét! Lehet, hogy elsőre csábítónak tűnik egy cukrozott péksütemény vagy egy nagy tábla csoki, de ha sűrűn vigasztalod magad ezekkel, ördögi körbe kerülhetsz, ráadásul az alakodnak sem tesznek jót. A cukros édességek helyett egyél B-vitaminban gazdag banánt, omega-3 zsírsavban bővelkedő diót, só nélküli mandulát és kesudiót, ugyanis mindezek amellett, hogy finomak, elveszik az édesség utáni vágyadat is. Ezek a csemegék szabályozzák a dopamin és a szerotonin szintjét, így a depresszív hangulat is nagyobb eséllyel kerül el. Figyelj arra, hogy D-vitaminban dús ételeket is egyél rendszeresen: ilyenek a tejtermékek, a tojás, az olajos magvak vagy a zsíros húsú halak, és az sem nagy baj, ha étrend-kiegészítőkkel viszed be a szervezetedbe a napi adagot.

Jól megválasztott társaság

Gyakran éppen a társas kapcsolatokkal összefüggő problémák és konfliktushelyzetek miatt nem érzed jól magad a bőrödben. Nagyon sokat számít, hogy sikerül-e olyan emberekkel körülvenned magad, akik azonos értékrenddel rendelkeznek, és nem frusztrálnak. Válogasd meg jól a barátaidat, és kerüld tudatosan azokat, akik lehúznak, nincsenek motiváló, pozitív hatással rád.

Támadj gyógyteákkal!

Ha tél, akkor a tea elmaradhatatlan része a mindennapoknak. Egy bögre meleg ital azonnal felmelegíti a testet és a lelket, ráadásul akár az egészség szolgálatába is állíthatod. A kamilla, a csipkebogyó, a hársfa, a csalán vagy a cickafark kifejezetten jól jönnek ilyenkor.

Légy a fény gyermeke!

A téli depressziót megelőzheted fényterápiával is, de ha nem voltál elég szemfüles és a búskomorság a hatalmába kerített, akkor is segíthetnek a színek és a fények. A fény energizáló hatása normalizálja a melatoninszintet és javítja a hangulatot. Ha csak pár perced van, akkor módjával használva a szolárium is segíthet abban, hogy jobb kedvre derülj! Pár perc egy aromaterápiás bioszoláriumban, és nemcsak a bőröd kap egy kis színt, hanem a szád is könnyebben görbül mosolyra!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top