nlc.hu
Tabuk nélkül

Felfázás okai

Disznóvágás vs. felfázás: mondjuk az összefüggést

A felfázás évszaktól függetlenül bármikor kialakulhat. Minden korosztályt érint, és a legváratlanabb helyzetekben csap le. Legyetek résen!

A hólyaghuruthoz, azaz felfázáshoz a hidegnek leginkább annyiban van köze, hogy könnyebben alakul ki a hólyagfertőzés olyankor, ha az altestünk kihűlt.

Viki a szüleihez utazott le vidékre, ahol épp disznóvágást tartottak. Vikinek nem ismeretlen ez a közeg, szívesen segített a szüleinek, de a közös családi móka nem ért jó véget.

Felfázás okai

(Fotó: Getty Images/Olga Rolenko)

„Ilyenkor elragad a lendület, egy kicsit újra kislány lehetek. Rengeteg disznóvágáson voltam már, nálunk ez amolyan hagyomány. Sajnos ezúttal nem voltam elég körültekintő. A sok tennivaló közepette nagyon megizzadtam, így levettem a kabátomat. Egy kis idő elteltével éreztem, hogy csípi a derekam, az alhasam a hideg, de aztán nem foglalkoztam vele. Csak a feladatokra koncentráltam, hogy anyukám válláról minél több terhet levegyek. Ennek az lett a következménye, hogy a nagy habzsi-dőzsi alatt én nem ettem, nem ittam. Na, másnap már éreztem is a hatását. Állandó pisilési ingerem volt, ami nagyon fájt. Sikerült felfáznom, amin anyukám finom kamillateája sem segített. Orvos lett a vége, és antibiotikumkúra. Csak magamat okolhatom. Nagyon szeleburdin viselkedtem” – mondta Viki.

Mi is történt?

Ha a vizelet ürítése nem rendszeres – akár a kevés folyadékfogyasztás, akár a vizelet tartogatása miatt –, akkor a hólyagban pangó vizeletben gyorsan elszaporodhatnak a baktériumok: a számuk körülbelül 20 percenként megduplázódhat.

A hólyaghurut leggyakoribb tünetei az állandó, sürgető vizelési inger, égő érzéssel járó hólyagürítés, alhasi fájdalom, és a húgyhólyagot bélelő hám gyulladása miatt akár vér is megjelenhet a vizeletben. A legsúlyosabb esetben a húgyutakban elszaporodó baktériumok eljuthatnak a vesékig is, így akár vesemedence-gyulladást is okozhatnak.

Tipp: Fél óránként legalább 2,5 deciliter vizet kell(ene) inni, ami hígítja a vizeletet, átmossa a húgyutakat, és segít kiüríteni a baktériumokat.

Akadályozzuk meg a bajt, tartsuk be a szabályokat!

  • Igyunk olyankor is, ha nem vagyunk szomjasak: az italunk természetesen ásványvíz, cukrozatlan gyümölcs- vagy gyógytea legyen, fogyasszunk minél kevesebb alkoholt és koffeint.
  • Ne tartogassuk a vizeletet: időben menjünk WC-re, gondoskodjunk a hólyag rendszeres és teljes ürítéséről!
  • Kerüljük a szappanok és intimspray-k alkalmazását az intim területen! A tisztálkodáshoz elegendő a bőséges langyos víz. Ha ezt kevésnek találjuk, akkor pH-semleges szappant vagy tusfürdőt használjunk.
  • Tegyünk meg mindent a személyes higiéniáért, különösen a menstruáció alatt, illetve a szexuális aktus előtt és után.
  • Ne irrigáljunk, csak orvosi utasításra, ugyanis ezzel a védő Lactobacillusokat is kimossuk a hüvelyből.
  • Ne használjunk éjszaka tampont, mivel a pangó vér lúgosabb irányba tolhatja a hüvely pH-ját.
  • Mindig cseréljük szárazra az átizzadt edzőruhát, illetve a vizes fürdőruhát, mivel a kismedence lehűlése gyengíti a húgyutak védelmét.
  • · Viseljünk jól szellőző, pamut alsóneműt a mindennapokban.
  • ·Antibiotikum-kúra után fordítsunk gondot a bélflóra mellett a hüvelyflóra egyensúlyának visszaállítására is.

Hirdetés

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető. 

urzinol, felfazas

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top