nlc.hu
Tabuk nélkül

Természetes gyógymódok hólyaghurutra

A legtutibb természetes gyógymódok kezdődő hólyaghurut esetén

A hólyaghurut, köznapi nevén felfázás leggyakrabban az év hűvösebb időszakában jelentkezik. Mutatunk néhány jól bevált természetes gyógymódot, amelyekkel elkerülheted a kellemetlen tüneteket.

Mindenekelőtt jó, ha tudod, hogy a fájdalmas vizeletürítéssel, görccsel, gyakori vizelési ingerrel járó betegségért leggyakrabban a vastagbélben található E. coli baktérium a felelős, amely a húgycsövön keresztül a hólyagba jut és ott elszaporodik.

A jó hír, hogy a felfázás korai tünetei esetén a természetes gyógymódok közül a vízhajtó és antibakteriális hatású szerek használatával gyakran el lehet kerülni az antibiotikum szedést.

Felfázás elleni házi praktikák

(Fotó: Getty Images)

Kezdődő hólyaghurut esetén bevethetők az alábbi természetes tippek és gyógymódok

Igyál sokat

Egészségünk megőrzése érdekében amúgy is ajánlatos napi másfél-két liter folyadékot – lehetőleg szénsav- és cukormentes vizet – fogyasztanunk. Ennek a szerepe a hólyag hurutos megbetegedése idején különösen felértékelődik, hiszen a termelődő vizelet átmossa a hólyagot és megakadályozza, hogy a baktériumok elszaporodjanak a hólyagban.

Vizelethajtó teák:

Cickafark

A cickafark a „női bajok” első számú ellenszereként ismeretes a népi gyógyításban. Teát, ülőfürdőt, de akár borogatást is készíthetsz belőle.

Csalán

A csalánlevél vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, érdemes bevetni a kezdődő hólyaghurut esetében.

Mezei zsurló

A felfázás kezelésének fő célja megakadályozni, hogy a hólyagba jutott baktériumok megtapadjanak és szaporodjanak a hólyagfalon. Kezdődő hólyaghurut esetén ezt egy vízhajtó hatású mezeizsurló-teával el is érhetjük.

Antibakteriális hatású teák

Medveszőlő

A hólyaghurut első tüneteinél érdemes alkalmazni ezt a gyógynövényt, amelynek antibakteriális és enyhe vizelethajtó hatása régóta ismert és mára már tudományosan is

bizonyított. A belőle készült tea adagolásával érdemes vigyázni, mivel fogyasztása gyomorpanaszokat, émelygést is okozhat. A szárított levélből egy-két teáskanál elegendő. Legfeljebb tíz napig használd.

Tőzegáfonya

A tőzegáfonya szintén hatékony lehet felfázás esetén. Szárítva, teaként vagy akár magában (aszalt vagy fagyasztott formában) fogyasztva egyaránt hatásos.

Kamilla

Közismert természetes gyulladáscsökkentő az orvosi székfűből készült gyógytea. Készíts el legalább 2 liter kamillateát, és még jó melegen kezdd el kortyolni.

Illóolajok

„Nagyon bízom az illóolajok erejében. Nekem mindig beválik, és amikor azt tapasztalom, hogy egyre gyakrabban megyek pisilni, ami ráadásul fáj is, azonnal nyúlok a házi patikámban megtalálható illóolajaimhoz. Bakteriális fertőzések esetén, mint amilyen a felfázás is, belsőleg én grapefruitolajat használok. A 100% tisztaságú teafa illóolajat is be szoktam vetni, általában a meleg fürdővízbe csepegtetem. Az alhasi területre pedig szantálfa és boróka illóolajat masszírozok, ami gyakorlatilag azonnal kifejti a hatását. Mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani” – mondta Juli.

Egyéb tippek

  • · Sós ülőfürdő: tegyél fél kiló, lehetőleg Himalája sót egy teli kád meleg vízbe, és kevergesd, amíg fel nem oldódik. Ülj benne legalább 20-25 percig. Ügyelj rá, hogy a víz ne hűljön ki!

„Sajnos minden évben megküzdök a hólyaghuruttal. Rutinos vagyok már, időben elkezdett tünetenyhítéssel az antibiotikumkúrákat néha sikerült elkerülnöm. Rengeteg praktikát kipróbáltam, nekem legjobban a gyógynövénytartalmú készítmények és az ülőfürdő vált be! Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom, aki hasonlóan szenved a felfázás kellemetlen tüneteitől” – tanácsolja Erika.

  • Almaecet mézzel, citrommal: a népi gyógymódok szerint az almaecet kiváló ellenszere a felfázásnak.
  • Fokhagyma: bár a fokhagymát sokan csak a főzéshez használják, nagyon erős antibakteriális hatása van, mézzel összekeverve, szájon át érdemes a felfázás ellen is kipróbálni.
  • Fojtsd el csírájában szódabikarbónával: a tünetek enyhítésében segíthet, ha a vizeletet lúgosítod. Egy teáskanál szódabikarbónát oldj fel egy pohár vízben, és idd meg.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top