nlc.hu
Tabuk nélkül

A túlzásba vitt tisztálkodás és a visszatérő hólyaghurut

Rend a lelke mindennek, avagy a túlzásba vitt tisztálkodás és a visszatérő hólyaghurut

A húgyúti fertőzések világszerte nők millióinak életét keserítik meg. Nem megfelelő kezelésekkel, összevissza szedett antibiotikumokkal pedig csak tovább rontunk a helyzetünkön.

A fájdalmas vizeléssel, állandó vizelési ingerrel, súlyosabb esetben lázzal, deréktáji fájdalommal járó felfázás, azaz a hólyaghurut leggyakoribb kiváltó oka az E. coli nevű bélbaktérium. A húgyutakba jutott és ott gyorsan elszaporodó baktériumok eljuthatnak a vesékhez, és akár vesemedence-gyulladást is okozhatnak! Ez a normál higiénés szokások mellett is könnyedén megtörténhet!

„Teljesen kikészültem a hólyaghurutomtól. Mindig mindent betartok, az orvos előírása szent a számomra, de a fájdalmas vizeletürítés, a csípő pisi és az állandó mosdóba futkosás teljesen az agyamra megy. Ebben az évben ez már a második felfázásom. Természetesen visszamentem az orvosomhoz, aki megint ugyanazt az antibiotikumot írta fel, ami a problémát csak ideig-óráig oldotta meg. Teljesen el voltam keseredve, mert hiába kértem segítséget, úgy éreztem, mit sem ér” – mondta Éva, aki végül egy nem várt helyről kapta meg a választ és a megoldást a problémájára.

Visszatérő hólyaghurut

Fotó: Getty Images/champja

Fontos, hogy akinek bármilyen indokból antibiotikumkúrát írnak elő, annak elejétől a végéig szednie kell a gyógyszert, akkor is, ha már teljesen tünetmentes, a félbehagyott kúra a létező legrosszabb, ami csak előfordulhat.

„Katával nagyon jóban vagyunk, mindent megbeszélünk, nagyon jól is ismer. Egy csajos, közös vacsin azonnal kiszúrta, hogy valami nincs rendben. Elmeséltem, hogy megint hólyaghurutom van. Voltam orvosnál, aki antibiotikumkúrát írt elő számomra. Extra pedáns vagyok, kiemelt figyelmet fordítok az intim tisztálkodásra, rétegesen öltözködöm… Igazából fogalmam sincs, hogy miért tért vissza a fránya felfázásom, amiből rettentően elegem van. Csak úgy dőlt belőlem a panasz, de Kata türelmesen végighallgatott, majd nem kis meglepetésemre elmagyarázta, hogy mi a baj” – idézte fel Éva.

„Drágám, az a fene nagy perfekcionizmusod sodort megint bajba. Elmagyarázom, mi történik, és kérlek, ezentúl erre nagyon figyelj” – kezdte, én pedig ittam mindent szavát.

„A lúgos, fertőtlenítő hatású szappanok, amelyeket annyira szeretsz és gyakran használsz, valamint a túlzott hüvelyöblögetés megváltoztatják a hüvely egészséges flóráját biztosító, védő hatású baktériumoknak kedvező, savas kémhatást. Az antibiotikum pedig a hüvelyi jótékony baktériumokat is megtizedeli, ezért ilyenkor mindig gondoskodni kell a hüvelyflóra regenerálásáról is, máskülönben a megváltozó körülmények szabad utat nyitnak a kórokozók féktelen szaporodásának. Ezért tér vissza állandóan a hólyaghurutod. Nem írt fel semmilyen hüvelyflóra-regeneráló készítményt az orvosod ennyi antibiotikumos kúra után?” – tette fel a kérdést a tájékozott barátnőm.

„Neeem” – hápogtam.

„Pedig kellett volna. Látod, meg is van a probléma forrása. Szerezz be a megtépázott hüvelyflórád regenerálására való készítményt a gyógyszertárban holnap reggel, és az intim tisztálkodáshoz használj lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat, de a legjobb a tiszta víz, hüvelyöblögetést pedig csak orvosi javaslatra végezz. Dr. Kata rendel. Nagyon szívesen” – mondta mosolyogva Kata barátnőm, én pedig nem tudok elég hálás lenni neki a hasznos segítségért!

Tipp: A vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot, ezzel megtisztítják a baktériumoktól. Remek vizelethajtó tea a többi között a csalán-, a rozmaring-, az aranyvessző- vagy a hibiszkusztea. Léteznek antibakteriális gyógynövények is, ezek közül az lehet igazán hatásos a húgyúti fertőzések esetén, amelyiknek a hatóanyaga a vizelettel ürül ki: ilyen például a medveszőlőlevél.

Vedd elejét a fertőzésnek

  • Aki hajlamos a húgyúti fertőzésre, mindenképpen fogyasszon sok folyadékot. Emellett célszerű a vizeletet gyakran üríteni, a pisilést pedig nem szabad túl sokáig visszatartani, mivel a húgyhólyagban pangó langymeleg vizelet ideális közeg a baktériumok szaporodásához.
  • Ha felfáztunk, érdemes óránként legalább 2,5 deciliter szénsav-, koffein-, alkohol- és cukormentes folyadékot inni, ami egyrészt hígítja a vizeletet, így csökkenti az irritációt, másrészt átmossa a húgyutakat, illetve a gyakoribb pisilés segít kiüríteni a baktériumokat.
  • Fontos a WC-használat utáni helyes irányú, azaz az elölről hátrafelé történő törlés.

Hirdetés

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető. 

urzinol, felfazas

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top