nlc.hu
Tabuk nélkül

Agyi köd és változókor

Agyi köd és változókor: az emlékezetzavar nem csak az öregedés jele

Változókorban a hőhullámok mellett valós tünet lehet az emlékezetzavar és az összpontosítási képtelenség is, amelyek szerencsére nem a kezdődő elbutulás jelei.

A változókor a 40-es évek második felétől kezdődik. A menopauzáig, vagyis az utolsó menstruációs vérzésig terjedő idő hossza változó, de általában 3 év. Ez idő alatt az ösztrogénszint folyamatos csökkenésének következtében a menstruáció rendszertelenné válik, majd végleg elmarad.

Jelei lehetnek a hőhullámok, éjszakai izzadás, ingerlékenység, de előfordulhatnak az agyműködéssel kapcsolatos tünetek is, mint csökkent koncentráció, álmatlanság, feledékenység, szorongás, sőt akár csökkent libidó, hangulati ingadozások is jelentkezhetnek.

Változókor és az agyi köd

Fotó: Getty Images/elenaleonova

A menopauzás köd

A menopauzás köd vagy agyi köd a kognitív változások összességére utal, amelyek gyakran átmeneti jellegűek. A perimenopauzában a hormonszintek ingadoznak, és végül a posztmenopauzára nagyon alacsony szintre csökkennek. A menopauzába való átmenet időszaka, amikor a hormontermelés a szokásosnál változékonyabb, a gondolkodásban, a tanulásban és a memóriában is változásokat idézhet elő. Ezek a változások a műtéti menopauza (a petefészkek eltávolítása) után is megfigyelhetők. A nők ezt úgy írják le, mint koncentrálási nehézség, feledékenység, memória és figyelemzavar.

Pauline Maki, a Chicagói Egyetem kutatója „menopauzás köd”-ben szenvedő nőkkel kognitív feladatokat csináltatott, és a kísérlet végén kiderült, hogy a vizsgálat résztvevőinek 41 százaléka jelzett súlyos feledékenységet. Ők általában sokkal rosszabbul is teljesítettek a munkamemóriát és figyelmet felmérő teszteken. A mindennapi életben a munkamemória problémái esetén többször is el kell valamit olvasnia az illetőnek, hogy értelmezni tudja annak részleteit. A figyelemzavar pedig azt jelenti, hogy könnyen kizökkenti őket például egy sziréna hangja.

Mi okozhat agyi ködöt?

Számos dolog befolyásolhatja ennek a tünetnek a kialakulását, például a változókori ingadozó hormonszintek is. A hormonok ugyanis fontos szerepet játszanak az agy működésében, és minden változásuk hatással van arra, hogyan gondolkodunk és érzünk.

Az agyi köd összefügghet a hőhullámokkal is, amelyek éjszakai izzadással párosulva megzavarhatják az alvást, ami negatív hatással van az agy működésére és a teljesítményére.

Az álmatlanság is oka lehet az agyi köd kialakulásának. Az alvás fontos szerepet játszik a jó memória megőrzésében, éppen ezért, ha nem alszunk jól, az negatív hatással van az agy működésére is.

Mi segíthet?

Az étrend, a testmozgás, az alvás és a szellemi tevékenységek fenntartása mind fontosak az egész élet, így a menopauzába való átmenet során is.

Az agyi köd megszüntetésében segítségünkre lehet a magnézium. Ez az ásványi anyag ugyanis kulcsszerepet játszik a szervezet stresszválaszának szabályozásában, miközben segíti a pihenést és az alvást. Emellett csökkenti a menopauzás ködöt, javítja a memóriafunkciókat, fokozza a fókuszt és a figyelmet.

„Nekem nagyon sokat segített a sport, ami nemcsak a testemet, de a lelkemet és a memóriámat is karbantartja. Figyelni kell az egyes gyakorlatokra. Az edzéseken csak az előttem álló feladatokra koncentrálok, ami teljesen kikapcsol. Sokat segít a stressz leküzdésében, a relaxációban a jóga is. Ajánlom mindenkinek. Csajok, egyelőre ne temessük magunkat! A változókor még nem jelenti azt, hogy le kell húzni a rolót. Sőt! Én csak most élek igazán” – mondta Erzsi.

Beszéljünk róla!

„Nekem, ami igazán erőt ad, az az, hogy tudok beszélgetni a barátaimmal, családtagjaimmal, hogy mennyire zavar ez az állapot, vagy éppen mennyire rosszul érzem magam. Valaki mindig kizökkent ebből a depressziómból. Csinálunk egy közös programot, ami lélekemelő. Tudom, sok nő szégyelli vagy esetleg tragédiaként éli meg ezt az időszakot, pedig nagyon nem kellene. Fontos a társaság, az építő kritika, a sport, a kiegyensúlyozott étkezés. Nekem is volt mélypontom, de szerencsére ki mertem nyitni a szám, és mertem beszélni arról, ami a lelkemet nyomja. Így a változókort és az ezzel járó tüneteket is sokkal jobban viselem” – mondta Ica.

via

Hirdetés

Változókor könnyedén: Remifemin Plus

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszantartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top