nlc.hu
Tabuk nélkül

A menopauza időigényes állapot

A menopauza időigényes állapot

Mariann kicsit máshogy fogja fel a változókorral járó kellemetlenségeket, mint a legtöbb nőtársa. Őt az bosszantja a legjobban, hogy mennyire időigényes ez az állapot.

A változókorba lépő nők többsége megijed, hiszen teljesen új helyzetben találja magát. A változókor általában a negyvenes évek második felében kezdődik, és akár 10-15 éven át is eltarthat. Ilyenkor két fontos női hormon, előbb a progeszteron, majd az ösztrogén szintjének folyamatos csökkenése miatt nemcsak a menstruáció válik rendszertelenné, majd marad el végleg, hanem más kellemetlen tünetek is megkeseríthetik a nők mindennapjait.

Változókor időigényes állapot

(Fotó: Getty Images/valentinrussanov)

Milyen tünetekre számíthat egy változókorú nő?

  • szabálytalanná váló menstruációs ciklus
  • hőhullámok
  • verejtékezés
  • alvászavarok
  • fejfájás
  • súlygyarapodás
  • bőrszárazság, ritkuló haj
  • hüvelyszárazság

Nyilvánvalóan a tüneteket nem irányíthatjuk teljes mértékben, de jóval kellemesebbé tehetjük ezt az időszakot, ha kicsit odafigyelünk magunkra, a testünk jelzéseire, és kesergés helyett a tettek mezejére lépünk. Ha rendet rakunk a fejünkben, a klimaxot is könnyebben fogjuk megélni!

„Nyilván nálam is jelentkeznek a változókor kellemetlen tünetei, mint a hőhullámok vagy a hangulatingadozás. Az izzadásról ne is beszéljünk, és nagyon a hízásról se! Iszonyat melós ez a menopauza. Régen elég volt pár nap koplalás, és máris leolvadt az a pár pluszkiló. Vagy elmentem párszor futni és este simán lenyomhattam minden gond nélkül egy családi pizzát is. Egy Balaton-körüli bicajtúra a haverokkal? Meg sem kottyant, most pedig hetekig trenírozom magam előtte. A napi rutin megváltozásáról vagy a randi előtti készülődésről ne is beszéljünk. Számomra ezek nem is bosszantó, inkább időigényes dolgok. Igen, nekem a változókor időigényes!!! Régen megmostam a fogam, megfésülködtem, megmostam az arcom és üde voltam, energikus. Imádtak a fiúk, és én is őket. 15 perc alatt elkészültem egy randira! Egy este volt vagy három is. Most? Most egyáltalán nem ez a helyzet. Dagadtnak érzem magam, pedig répán, salátán, aszalványokon és csirkemellen élek, és rendszeresen jógázom. A napi rutin arcápolás legalább fél óra reggel, majd újabb fél óra este. Igaz, már nem kell annyiszor hajat mosni, epilálni, de többet kell hajat festeni leginkább muszájból és nem divatból, egy randira pedig akár egy hétig is készülök… Naná! Mire végigjárom a fodrászt, a körmöst, a kozmetikust. Kiakasztó egy állapot” – ecsetelte Mariann.

Tudtad? A rostban gazdag ételek segíthetnek megelőzni a változókorral járó több kellemetlen tünetet. A búza, a zab, az árpa és a rozs jelentős cink- és magnéziumtartalmának köszönhetően pozitív hatású lehet a csökkent libidóra, illetve lehangoltság esetén is.

A megfelelő mennyiségű folyadék is hasznos

A megfelelő folyadékellátottság általában is szükséges az egészség megőrzéséhez. Szerepe van a vérnyomás és a testhőmérséklet szabályozásában, valamint a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában. A szervezet optimális hidratáltságára minden életkorban ügyeljünk, klimax idején pedig különösen, mert ezzel ellensúlyozhatjuk az ösztrogénszint csökkenése okozta bőrkiszáradást, valamint a kötőszöveti rugalmasság romlását. Hidratáljuk tehát magunkat belülről is: mindennap igyunk meg minimum 8-10 pohár vizet.

Hirdetés

Változókor könnyedén: Remifemin Plus

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszantartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top