nlc.hu
Tabuk nélkül

Miért olyan gyakori manapság az alvászavar?

Miért olyan gyakori manapság az alvászavar? Miért kell rá jobban odafigyelni?

A kialvatlanság a 21. század népbetegségévé vált, miközben a szorongást és a stresszt növeli a mindennapok bizonytalansága. Ezért az alvászavar elleni küzdelem soha nem volt olyan fontos, mint most.

Életünk egyharmadát alvással töltjük, ami átlagosan 25 évet jelent. Az alvászavar az egyik leggyakoribb panasz, amellyel a betegek orvoshoz fordulnak. A felnőtt lakosság több mint fele számol be alkalmi alvászavarról, a lakosság legalább 10%-ának vannak krónikus alvásproblémái. Időskorban a népesség 25%-a szenved alvászavarban.

A kialvatlanság fokozódó térhódításának oka, hogy ahogy a gazdaságban, úgy az alvásban is újszerű gondokat okozott a koronavírus-járvány, az energiaválság és az infláció, valamint az orosz–ukrán háború is, pontosabban az ilyen drámai események által kiváltott bizonytalanság.

Álmatlanság mint népbetegség

Fotó: Getty Images/Photographer, Basak Gurbuz Derman

A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. és a Magyar Alvás Szövetség reprezentatív kutatásában érdekes eredményt hozott a poszt-Covid-elemzés is, amely szerint a magyarok 43 százaléka saját bevallása szerint átesett a koronavíruson, és immár kimutatható, hogy az utóhatások közé tartozik a fáradékonyság, a memóriazavar, a zsibbadás, a fejfájás és a szédülés mellett az alvászavar is.

Tudtad? 17 órányi ébrenlét már közepes alkoholos befolyásoltságnak felel meg. Kétórányi folyamatos vezetés 0,5 ezrelékes, négy óra folyamatos vezetés pedig már 1 ezrelékes alkoholszinttel egyenértékű.

Az alvászavar súlyos következményekkel járhat!

  • Pihenés hiányában gyengül a koncentrációs képesség

Az alvás legfőbb feladata, hogy a testünk pihenjen, ennek hiányában ugyanis az ember nem képes a normális teljesítőképességét fenntartani: gyengül a koncentráció, ingerlékenyekké válunk, bizonyos feladatok ellátása fizikailag is nehezünkre esik.

  • Kihat az emlékezőképességre

Az alvásciklus néhány része fontos szerepet játszik az emlékek megszilárdításában is: ha nem alszunk eleget, kevésbé fogunk emlékezni arra, mi történt velünk előző nap.

  • Kihat a közérzetre

Ha huzamosabb ideig nyugtalanul alszunk, az hangulatingadozást okozhat, a tartós rosszkedv pedig akár depresszióra is hajlamosíthat. Az agynak szüksége van alvásra, hogy feldolgozza a napi eseményeket, érzelmeket és élményeket.

  • Hízáshoz vezethet

A kialvatlanságtól fokozódhat az étvágy, aminek hátterében – egyebek mellett – az éhség- és jóllakottságérzést szabályozó hormonok zavara áll. Az alváshiány miatti rossz hangulatot pedig főként a „boldogsághormon”, a szerotonin termelődését elősegítő, szénhidrátban gazdag ételekkel, édességekkel próbáljuk elűzni, ami viszont könnyen hízáshoz vezethet. A tartós alváshiányban szenvedőknél a cukorbetegség kialakulásának kockázata is fokozódik.

  • Bőrhibák alakulhatnak ki

Ha keveset alszunk, a magasabb kortizolszint – ez egyfajta stresszhormon – miatt nemcsak feszültebbek leszünk, hanem azt a bőrünk is megsínyli, hatására ugyanis felgyorsul a kollagén lebontása.

  • Szív- és érrendszeri rendellenességek

A napi hét óránál kevesebb alvás hosszú távon szó szerint a szívügyünkké válhat. Már a rövid távú alváshiány is megterheli a szervezetet, mivel emeli a szívösszehúzódások számát és a vérnyomást. Friss eredmények alapján a rendszeresen napi 6-8 óránál kevesebb alvás 11 százalékkal növeli a koszorúér-betegség és a szívroham esélyét.

  • Csökken a libidó

Férfiak esetében például több vizsgálat is kimutatta, hogy az alváshiány a tesztoszteronszint, ezzel együtt a nemi vágy csökkenéséhez vezet.

Mit tegyünk az alvászavar ellen?

  • Figyeljünk arra, mit eszünk lefekvés előtt!
  • Ragaszkodjunk az állandó napirendhez!
  • Teremtsünk nyugodt körülményeket az alváshoz!
  • Nem vicc: ha nem tudunk elaludni, keljünk fel!
  • Legyünk offline!

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top