nlc.hu
Tabuk nélkül

Kiegyensúlyozott életvitel és intim egyensúly

Kiegyensúlyozott életvitel és intim egyensúly, azaz így kerüld el a hüvelygombát

A gombás hüvelyfertőzés tünetei gyakorlatilag azonnal jelentkeznek és irtó kellemetlenek. Bizonyára senki sem szeretne ebbe a csapdába beleesni. Mi az összefüggés a hüvelygomba és az életmódunk között? Több, mint gondolnád!

Gombás hüvelyfertőzésről beszélünk, ha a hüvelyflóra természetes egyensúlya felborul, és az ott élő Candida gombák túlzottan elszaporodnak. Ebben az esetben a hüvelyfolyás is megváltozik, sárgásfehér színűvé és túrós állagúvá válik, amit kellemetlen viszketés, égő érzés kísér.

Sokszor egy stresszesebb időszak, a hormonháztartás megváltozása (például klimax vagy terhesség során), esetleg bizonyos gyógyszerek (például fogamzásgátlók) szedése, a túlzott fehérliszt- és cukorbevitel, sőt olykor egy rosszul megválasztott alsónemű is elég ahhoz, hogy a gombás hüvelyfertőzés kellemetlen tüneteket okozzon.

Hüvelygomba és okai

(Fotó: Getty Images)

„Az életem egy igazi hullámvasút: olykor minden rendben megy, de van, amikor összeomlik a rendszer. Amikor jól vagyok lelkileg, kevesebbet stresszelek, a betegségek is elkerülnek. Amikor viszont stresszesebb időszakot élek, akkor a saját magam ellenségévé válok: az immunrendszerem legyengül, gyakran vagyok beteg, nem járok el sportolni, nem figyelek az étkezésemre sem. Ilyenkor visszatérő vendég nálam a hüvelygomba. A szélsőséges életvitelem, az egyszer fent, egyszer lent életmódom miatt sajnos a gombás hüvelyfertőzés újra meg újra jelentkezik nálam. Sokszor megbeszéltük az orvosommal, hogy megpróbálok kiegyensúlyozottabban élni, de eddig nem nagyon sikerült ezt teljesíteni. Pedig tudom, mit kell tennem: legalább napi 8 órát aludni, amikor pedig feszültebb vagyok, olyankor nem az édességeket használni örömforrásként. Több folyadékot inni, és sporttal levezetni a stresszt. Kiegyensúlyozott életvitellel az intim egyensúly könnyebben fenntartható, ellenkező esetben jön a feketeleves, hüvelygomba formájában. Még van min dolgoznom, de nemrég elkezdtem jógázni, ami jót tesz a testemnek és a lelkemnek is. A szénhidrátokat és az édességeket pedig úgy kerülöm el, hogy zöldségeket és gyümölcsöket veszek otthonra, és olajos magvakat nassolok. Ennek köszönhetően most ritkábban jelennek meg nálam a hüvelygomba kellemetlen tünetei, szóval jó úton haladok” – osztotta meg Eszter a tapasztalatait.

Tudtad? Ha valóban komolyan vesszük a Candida-fertőzés elleni harcot, akkor nem csupán az ételeinket kell megválogatnunk, hanem arra is ügyelnünk kell, mikor és hogyan eszünk. Érdemes áttérni a napi 5 étkezésre. Le kell mondanunk az olyan reggelikről, amelyeket kutyafuttában, talpon állva fogyasztottunk el a munkába indulva, és az olyan ebédekről is, amelyeket két fontos munkahelyi megbeszélés között lapátoltunk be öt perc alatt.

Tehetünk a hüvelygomba ellen!

Gombaellenes készítményekkel, például tablettákkal, kenőcsökkel, kúpokkal úrrá lehet lenni a hüvelygombán. Érdemes olyan hüvelyi készítményt használni, amely speciális összetételű és komplex hatású, azaz nemcsak a gombák szaporodását képes gátolni a hüvelyflóra helyreállításával, hanem még a kellemetlen tüneteket, a viszketést és az égő érzést is csillapítja.

Tipp: Szedjünk vitaminokat, sportoljunk, figyeljünk az étkezésünkre és aludjunk legalább napi 8 órát! Fogyasszunk párolt és nyers zöldségeket, valamint sovány húsféléket, halat, olajos magvakat és hidegen sajtolt olajokat, élőflórás natúr joghurtokat, citrusféléket és teljes kiőrlésű termékeket. Továbbá kifejezetten jót tesz a Candida ellen még néhány gabonaféle is, mint a köles, az árpa, a hajdina, a zabliszt, a zabkorpa, a zabpehely, a barna rizs és a rozs.

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top