nlc.hu
Tabuk nélkül

Az úszómedence klórozott vize és a hüvelygomba

Az úszómedence klórozott vize és a hüvelygomba? Sajnos van összefüggés

A hüvelygomba ott is felütheti a fejét, ahol nem is gondolnánk. Rékának a klóros vízzel gyűlt meg a baja.

A hüvelyfolyás leggyakoribb oka – a bakteriális vaginózis után – a hüvelygomba: négyből három nőnél élete során legalább egyszer előfordul, és sokuknál visszatérő panaszokat okoz. A fertőzés ráadásul egy évszakban sem kímél, így nyáron sem.

„Alig vártam a vakációt, azt viszont mindenképpen el akartam kerülni, hogy egy vacak nőgyógyászati probléma megint mindent elrontson. Tavaly ugyanis eléggé megjártam, mert éppen csak lazítottam egyet a wellnesshotel termálmedencéjében, és szinte azonnal hüvelygombám lett” – idézi fel a 32 éves Réka. – Emiatt az egész nyaralás alatt nem tudtam strandolni, meg persze nagyon zavart a túrós hüvelyfolyásom is, az iszonyatos viszketésről nem is szólva. Nem derült ki végül, hogy a termálvíz ártott-e meg, vagy a hosszú utazás alatt fülledtem be odalent. Annyi biztos, hogy Magyarország meleg vizes fürdőhelyei tiszták ugyan, de a víz tisztán tartása gyakran az intim egészséget teszi próbára. Szerintem nálam az is közrejátszhatott, hogy mielőtt szabadságra mentem, elég sokat stresszeltem a munkahelyemen. Idén viszont megfogadtam, hogy vigyázok magamra: kerülöm a stresszt, nem hordok műszálas fehérneműt, és a termálban sem áztatom magamat túl sokáig. Így is indultam neki, de sajnos megint baj lett” – mondta elkeseredve Réka.

Úszómedence és a hüvelygomba

Fotó: Getty Images

Sok nő érzékeny a medencék klóros vizére, így nyáron strandoláskor könnyen megváltozhat a hüvely enyhén savas pH-ja, ami kedvez a gombák elszaporodásának.

„Ha nem a termál, akkor a klóros víz… Sajnos megint belefutottam a hüvelygombába, ráadásul a nyaralás második napján. Nem túlzok, ha azt mondom: nagyon kiborultam! Hisztiztem, utáltam az életemet és a sorsot. Annyi öröm lett az ürömben, hogy tanulva a tavalyi borzalomból, idén az úti patikám része lett a gombaellenes szer. Ezzel szerencsére hamar jobban lettem, de idén azt is megtanultam, hogy a klórozott víz a hüvelyflóra ellensége és a hüvelygomba inkubátora. Azt hiszem, lassan doktorálhatok ebből a hüvelyfertőzésből” – mondta viccelődve Réka.

Mi minden hajlamosít nyáron a hüvelygomba kialakulására?

Meleg

A hüvelygomba kiválóan érzi magát a meleg, nyirkos közegben, ami az izzasztó kánikulában könnyen kialakul az intim területeken.

Mi a megoldás? Viseljünk lehetőleg jól szellőző, pamut alsóneműt, a szoros, műszálas darabokat viszont kerüljük!

Könnyed nyári kalandok

A hüvelygomba nem nemi betegség, de ha megvan a baj, nem árt némi önmegtartóztatás, amíg ki nem kezeltetjük magunkat. Ha minden kötél szakad, használjunk óvszert. A hüvelygomba mikrosérüléseket hoz létre a hám felszínén, amiből fizikai igénybevétel hatására szöveti nedv szabadul fel. Ez táplálékban gazdag a gombák számára, ezért testi együttlét után gumióvszer használata ellenére is várható a betegség fellángolása. A legészszerűbb ebben az állapotban az önmegtartóztatás.

Fagyi, lángos és társai

Megfigyelések szerint a kontroll nélküli édességfogyasztás és/vagy túl sok szénhidrát bevitele gyengíti az immunrendszer működését, ami kedvez a Candida gombák szaporodásának.

Mi a megoldás? Ha inkább elkerülnénk a gombás hüvelyfertőzést, akkor részesítsük előnyben a zöldségeket, gyümölcsöket. Nem hangzik túl jól, de valamit valamiért.

Strandon mindig legyen váltó fürdőruha

Ha már nem úszunk vagy ázunk a medencében, akkor először mindig tusoljunk le tiszta vízzel, aztán cseréljük át a vizes fürdőruhát szárazra, ugyanis a nedves, párás környezet kedvez csak igazán a gombák szaporodásának.

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top