Tabuk nélkül

Az orrunk védelmében (x)

Szervezetünk védelmi rendszerének egyik legfontosabb bástyája az orrunk. A felső légutakat bélelő nyálkahártya megszűri és felmelegíti a kintről érkező levegőt, így véd bennünket a kórokozóktól és a légúti megbetegedésektől. Ha a nyálkahártya működésében zavar keletkezik – mondjuk az allergia következtében –, akkor nekünk kell megvédeni az orrunkat, hogy ne legyen nagyobb baj.

Az orrunk védelmében (x)

Az orrkagylók gazdag érhálózatuknak köszönhetően igen rövid idő alatt képesek megduzzadni, vérrel telítődni. Ezt a folyamatot a külső hőmérséklet nagyban szabályozza: meleg levegő beszívásakor összehúzódik, hideg levegőre megduzzad a nyálkahártya, a páratartalmat pedig az ezt fedő nyák biztosítja. Ha ez az orrnyálkahártya valamilyen okból begyullad, megsérül, akkor beszélünk náthás megbetegedésről (rhinitisről). Ezt okozhatja fertőzés, környezeti ártalom, pollenszezonban pedig az allergia.

Allergiás rhinitis

Az allergia szezonálisan, de akár állandóan is megnehezítheti az orrlégzést, hiszen a nyálkahártya-duzzanat és a fokozott váladékképződés tüsszögést, orrfolyást, orrdugulást eredményez, a belélegzett pollenek pedig irritálják a területet (orrviszketés). Ezeket kiegészíthetik olyan másodlagos tünetek is, mint a szemviszketés, torokkaparás, köhögés, fulladás, fejfájás és alvászavar. Mivel a panaszok tartósan befolyásolhatják a mindennapokat, fontos, hogy hatékony módszert válasszunk a tünetek csillapítására. A legjobb megoldás persze az lenne, ha teljesen elkerülnénk a kiváltó allergéneket, ám ez pollenszezonban sem egyszerű, de az olyan állandó allergének esetében, mint például a házi poratka, kifejezetten lehetetlen vállalkozás.

Fontos a jó orrspray

Az allergiás nátha kezelésében az egyik legfontosabb segítséget az orrspray-k, orrcseppek jelentik. Ezeknek több típusát ismerjük. A nyálkahártya-lohasztó (ún. dekongesztáns) készítmények csak az orrdugulást csillapítják – igaz, azt elég hatékonyan és gyorsan –, a többi allergiás tünetet nem. Ráadásul használatuk kockázatot is rejt magában, hiszen kiszáríthatják az orrnyálkahártyát, és ha 7-10 napnál hosszabb ideig, esetleg magasabb dózisban alkalmazzuk őket az előírtnál, könnyen kialakulhat az orrcsepp-, orrspray-függőség. Ez nemcsak ördögi kört eredményez (minél gyakrabban fújjuk, annál gyakrabban dugul el az orrunk), hanem az orrnyálkahártyát is elvékonyíthatja, kiszáríthatja hosszú távon. Az pedig kisebesedhet, érzékennyé és védtelenné válhat a kórokozók újabb támadása ellen. Így a tünetenyhítés mellett az orrnyálkahártya védelme is éppoly fontos.

Reventil orrspray: allergiás náthában az ectoinnal segít

A tartósítószermentes Reventil orrspray akár egy hónapig is alkalmazható hozzászokás nélkül, és az allergia több nazális tünetét is enyhíti: segít az orrdugulásban, az orrfolyás mérséklésében, de tüsszögés, viszketés esetén is. Egy különleges és egyedülálló összetevőjének – az ectoinnak – köszönhetően pedig elősegíti a sérült orrnyálkahártya regenerációját, és mérsékli annak kiszáradását. Ezt a természetes sejtvédő molekulát apró, egysejtű élőlények termelik, akik zord körülmények között – gejzírekben, sós tavakban, sivatagban – élnek, ahol erősen védeniük kell magukat a kiszáradástól. Ennek érdekében állítják elő az ectoint, amely nagy vízmegkötő képességének segítségével a sejtek körül egy olyan vizes védőréteget képez, amely megóvja azokat a környezet káros hatásaitól. A Reventil orrspray titkos fegyverével pedig mi is sokat tehetünk orrunk védelméért.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top