nlc.hu
Tabuk nélkül

Így étkezz, hogy ne legyél vashiányos!

Étkezz okosan, hogy ne legyél vashiányos

Napjainkban a vashiányos vérszegénység még mindig népbetegségnek számít, még a fejlett országokban is, pedig némi odafigyeléssel megelőzhető lenne ez az állapot.
vashiány étkezés

A testünk valamennyi szervéhez a vörösvértestek szállítják az oxigént a bennük található hemoglobin segítségével, amelynek felépítéséhez nélkülözhetetlen a vas. Ha nincs a szervezetünkben elegendő vas, akkor a vörösvértesteknek nemcsak a száma, de alacsonyabb hemoglobin-tartalmuk következtében a mérete is csökken, a színük pedig halványabb lesz. A testünk oxigénellátása romlik.

A jelentkező tünetek nem jellegzetesek, elvégre sápadtságot, fáradékonyságot, fejfájást, szédülést, hajhullást, csökkent terhelhetőséget, ingerlékenységet, betegségekre való fogékonyságot nem csak vashiány miatt tapasztalhatunk. A vérszegénység kialakulásával viszont a panaszok súlyosbodnak, és megfelelő kezelés nélkül akár a szervezet teljes összeomlása is bekövetkezhet.

Ne várjuk meg, míg a szervezetünk ebbe az állapotba jut, az étrendünk megreformálásával, és ha kell, vaspótlással töltsük fel a fogyatkozó vasraktárakat.

Alapvetően a naponta veszített vasat egy egészséges, normál életvitelű felnőtt a kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel tudja pótolni. Ez azt jelenti, hogy az étrendünkben kombináljuk a sovány vörös és baromfihúst, belsőségeket, halakat és tenger gyümölcseit (ezek sok, jól hasznosuló, ún. hemvasat tartalmaznak) babbal, lencsével és zöld leveles zöldségekkel, olajos magvakkal (ezek különösen gazdagok nemhemvasban).

Tudtad? Az állati eredetű ételekből kb. 20%, míg a növényiekből átlagosan feleennyi vas tud hasznosulni.

Figyeljünk a C-vitamin bevitelére, mert a C-vitamin segíti a vas felszívódását, a hiánya ellenben gátolja azt. A B-vitaminok szintén hasonló hatással bírnak, ezért ezekről sem szabad megfeledkezni. Gazdag B-vitamin-forrás például a petrezselyem, a dió, a mogyoró, valamint a zöldborsó.

Néhány étel, ami tele van vassal:

  • búzakorpa
  • tökmag
  • szezámmag
  • hüvelyesek
  • lenmag
  • álgabonák (quinoa, köles)
  • pisztácia
  • tojássárgája
  • rókagomba
  • mák
  • szójabab

Ettől eltérő étrend, életvitel mellett ajánlott a vasat kiegészíteni étrend-kiegészítőkkel, vagy pótolni vaskészítményekkel a hiányállapot kialakulásának megelőzése, vagy a tünetek észlelésekor annak kezelése érdekében.

Feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemivas-tartalmát: napi 100 mg elemi vas bevitelével tudunk gondoskodni arról, hogy az abból hasznosuló mennyiség ki tudja elégíteni a szervezet vasszükségletét.

Tudtad? A vas felszívódását számos étrendi tényező gátolhatja, így például a tejtermékekben található kalcium, a gabonafélék fitát- és lektintartalma, a koffein, valamint a teában lévő tanninok.

Súlyos vashiányos állapotnál már nem elég az étrend megreformálása, ilyenkor szakember által irányított gyógyszeres kezelésre is szükség van, ami hosszú hónapokig, akár fél éven át is eltarthat.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top