nlc.hu
Tabuk nélkül

PMS, premenstruációs szindróma,

PMS: akár az állásodat is kockáztathatod

150 vagy még annál is több különböző tünetet tudnak felsorolni a szakemberek, amelyek mind jellemezhetik a PMS-t, azaz a premenstruációs szindrómát, amely hónapról hónapra megkeserítheti a nők életét.
pms, premenstruacios szindroma

Pontos statisztika nem ismert, de a menstruáló nők legalább 60%-a erősen vagy elviselhetően, de biztosan szenved a PMS néhány tünetétől, ami lehet alvászavar, fáradtság, érzékenység, kimerültség, étkezési szokások változása (kívánósság vagy éppen étvágytalanság), idegesség, harag, düh, ingerültség vagy folyamatos bosszankodás. A PMS legsúlyosabb formája, a menstruáló nők 2-3%-át érintő PMDD erős lelki instabilitáshoz, agresszióhoz vagy komoly depresszióhoz is vezethet, és állandó szorongás is kialakulhat a havonta visszatérő tünetek miatt.

Sajnos a PMS okozta tüneteket Evelin sem ússza meg, már a munkahelyén is komoly problémái vannak a PMS-hez havonta társuló elviselhetetlen viselkedése miatt.

Legutóbb már majdnem az állásomba került, hogy ilyen extrém módon szenvedek a PMS-től. A kollégáim és most már a főnököm is nagyon nehezen viselik azt a közel egy hetet, amikor teljesen kifordulok önmagamból. Ilyenkor képtelenség velem kommunikálni. Szóban teljesen lehetetlen, de én akár írásban is kifejezetten agresszívan tudok reagálni mindenre. Mintha egy másik ember lennék. Egész nap puffogok, csattogok, ciccegek, mindig van valami bajom valamivel, de leginkább az emberekkel. Ebben az állapotomban teljesen biztos vagyok abban, hogy mindenért ők a hibásak, hogy mindent ők rontottak el, és hogy nekem miattuk kell extrán dolgoznom. A stresszes időszakok – amikből nálunk amúgy is van bőven! – kifejezetten rosszat tesznek, mert az idegesítő kollégák mellett ott van rajtam egy plusznyomás, amit már nem tudok kezelni. A kollégák, de még a kolléganők sem igazán értik, mi történik velem ilyenkor. Sokan közülük már találkoztak a PMS enyhébb testi tüneteivel, mint amilyen a puffadás, a fájó mellek, a lábdagadás, esetleg kicsit idegesebbek, ingerlékenyebbek is olyankor, de a poklok poklát szinte senki nem tapasztalja rajtam kívül” – mesélte Evelin.

Munkahelyi problémák, párkapcsolati gondok sorakoznak azon a listán is, amelynek a tetejére Anna felírhatná: „a PMS hatásai”. A premenstruációs szindróma nála inkább olyan pszichés tünetekben mutatkozik meg, mint az ingerlékenység, depresszió, kilátástalanság. „Sokszor azt éreztem, a menstruáció előtti napokon nem is vagyok önmagam. Ráadásul mindig azt hallgattam, hogy a korral vagy majd a szüléssel enyhülnek a tünetek. Bár egyre idősebb vagyok, és már szültem is, az én tüneteim folyamatosan erősödtek. Valamit kezdenem kellett a helyzettel. Elmentem pszichiáterhez, akivel folyamatosan alakítottuk át az életmódomat, emellett elkezdtük a pszichoterápiát és a gyógyszeres kezelést. Most már sokkal jobb a helyzet, de nagyon remélem, a lányom nem örökölte ezt tőlem. Ha meg mégis, akkor legalább tudjuk, mivel kell szembenéznünk.

Én egyszerűen képtelen vagyok koncentrálni a PMS alatt. Hálát adok az Istennek, hogy olyan főnököm van, aki teljesen megért. Ezekben a nehéz napokban dolgozhatok otthonról, ugyanis annyira rosszul tudok lenni, hogy erőm sincs az ágyból kikelni. Ha nem lenne a főnököm ennyire megértő, egészen biztos, hogy már munkám sem lenne. A migrén, a kimerültség, a kialvatlanság mellett ugyanis sokszor egyik pillanatról a másikra el tudom magam sírni, majd agresszívvá válok. Szégyen, amit művelek, de nem tudom kontrollálni. Nemrég váltottam életmódot, járok pszichoterápiára, remélem, segít az állapotomon, mert a helyzet már számomra is tarthatatlan, hát még a környezetemnek!” – mesélte Ágnes.

Mi jelenthet segítséget a PMS testi és lelki tüneteinek enyhítésében?

1. Életmódváltás

Rendszeres mozgás, naponta 2-3 liter folyadék, sószegény táplálkozás, a koffein- és alkoholfogyasztás csökkentése, illetve a dohányzás mellőzése már sokat hozzátehet ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben a menstruáció előtti napokban.

2. Gyógynövények

A cickafark, illetve a belőle készült tea a menstruációval járó görcsök enyhítésében tehet jó szolgálatot. A barátcserje termésének kivonata pedig egyidejűleg a PMS több testi és lelki tünetét is csökkentheti. Nyugtalanság, ingerlékenység esetén vessük be a jó öreg citromfűteát!

3. Vitaminok

Érdemes A- és B-vitaminokat tartalmazó ételeket fogyasztanunk egész hónapban, de a szakportálok a kalciumban, magnéziumban és az L-triptofán nevű aminosavban gazdag táplálékok – mint amilyen a baromfi vagy halfélék – pozitív hatásait is kiemelik.

Komoly esetre kombinált kezelés

Ha az életmódváltás és a fentebb részletezett módszerek nem hoznak megfelelő eredményt, mindenképp beszéljünk a nőgyógyászunkkal arról, hogy mit tapasztalunk a menstruáció előtti időszakban. (Ezt egyébként korábban is megtehetjük.)

Érdemes ilyenkor pszichiátert is felkeresni, konzultálni az esetleges pszichoterápiáról vagy gyógyszeres kezelésről a lelki tünetek enyhítésére.

Hirdetés
Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
https://www.premens.hu/ 
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top