Tabuk nélkül

Helyi immunerősítés: így támogathatjuk az intim zónánk egészségét (x)

Nőként az antibiotikum mellé nemcsak C-vitaminra, hanem Vitagyn C-re is szükségünk lehet a megfázásoktól terhelt, őszi időszakban, ha el akarjuk kerülni az intim fertőzéseket. Mutatjuk, miért.

Helyi immunerősítés: így támogathatjuk az intim zónánk egészségét (x)


„Nem igazán szeretem az őszt, mert folyamatosan beteg vagyok. Nagyon könnyen megfázok, köhögök, folyik az orrom. Sosem úszom meg a gyógyszerszedést, hiába igyekszem vigyázni magamra és ellátni megfelelő mennyiségű C- és D-vitaminnal a szervezetemet. Jó lenne, ha rájönnék, mivel tudnám enyhíteni az antibiotikum-szedés mellékhatásait, mert mire felgyógyulok a meghűlésből, szétesik az emésztésem, és sokszor tapasztalok kellemetlen szagú hüvelyi folyást is” –
mondja Diána.

Ezeket a baktériumokat érdemes megóvnunk

Diána küzdelmeit sokan ismerjük. Az antibiotikumok számos kórokozó ellen hatásosak, de a testünk számára fontos baktériumflórát is károsítják. Ugyanis nem minden baktérium „ellenség”: egyes baktériumok részt vesznek az az emésztésben, mások a kórokozók szaporodását gátolják, és óvják testünk egészségét. Ilyenek például a hüvelyben élő Lactobacillusok, amelyek a hüvely élettani, enyhén savas pH-értékét biztosítják. A savas közegben ugyanis a kórokozók nem képesek szaporodni. Ha valami miatt lecsökken a hüvelyt védő Lactobacillusok száma, akkor lúgosabb irányba tolódik a hüvelyi pH, ami kedvez a hüvelyfertőzések kialakulásának. Az antibiotikumok a Lactobacillusokat sem kímélik, ezért történhet meg az, hogy egy-egy antibiotikum-kúra után megjelenhetnek nálunk a bakteriális hüvelyfertőzés tünetei.

Bakteriális vaginózis: ezt kell tudnunk róla

A bakteriális hüvelyfertőzés, vagy más néven bakteriális vaginózis az egyik leggyakoribb nőgyógyászati probléma. Tünete a bőséges, híg, fehér vagy szürkés színű, kellemetlen szagú hüvelyváladék. Kialakulásáért többféle baktérium is felelős lehet. A legyakrabban az E. coli nevű baktérium elszaporodása okozza a bajt. Az E. coli a saját rendeltetési helyén, a bélrendszerben K-vitamint állít elő, és a jelenléte a vastagbélben elengedhetetlen. A végbél környékéről a hüvelybe kerülve azonban bakteriális hüvelyfertőzést okozhat, a húgyutakba jutva pedig fájdalmas hólyaghurutot válthat ki.

Ezért kell a hüvelyflórát is regenerálni

Az antibiotikum-szedés kellemetlen mellékhatásait patikai készítményekkel mérsékelhetjük. „Ahogy Dia, úgy én is sokat küszködtem emésztési panaszokkal és bakteriális vaginózissal, amikor antibiotikumot kellett szednem – mondja Edit. – Egy idő után már rutinból vettem a gyógyszereim mellé probiotikumot is, hogy segítsem a bélflórám regenerálódását, és C-vitamint, hogy erősítsem az immunrendszeremet. Azt viszont nem tudtam, mit tehetnék azért, hogy kevésbé viselje meg az intim egészségemet az antibiotikum-használat. Egyik barátnőm javasolta, hogy ne csak C-vitamint szedjek, ha elkap valamilyen őszi-téli nyavalya, hanem használjam a Vitagyn C hüvelykrémet is. Szerencsére nem volt nehéz megjegyezni a nevét, és sikerült beszereznem a patikában a készítményt.”

Vitagyn C: hármas hatással a bakteriális vaginózis ellen

A hármas hatású Vitagyn C hüvelykrém vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz, amellyel kiegészíthetjük a bakteriális vaginózis kezelését. C-vitamin- és tejsavtartalma révén helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, gátolja a kórokozók szaporodását, és prebiotikumot (maltodextrint) is tartalmaz, amely táplálja a saját Lactobacillus-flórát, támogatja annak megerősödését. „A C-vitamin immunerősítő és antioxidáns hatását nagyon jól ismertem. A hűvösebb hónapokban a vitamin C mellé mindig veszek egy Vitagyn C-t is.”

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top