Stressz és alvászavar összefüggése

nlc | 2023. November 01.
A stresszt növeli a mindennapok bizonytalansága. A folyamatos szorongás pedig a nyugodt alvásunkat is megzavarja, aminek következtében alvászavar léphet fel. Mi az összefüggés a stressz és az alvászavar között? Mikor forduljunk orvoshoz? Segítünk!

Stresszes élethelyzeteket nagyon sok minden kiválthat: családi- és/vagy baráti konfliktusok, munkahelyi teendők vagy párkapcsolati viták, anyagi problémák. Ezek belső nyugtalansághoz, stresszhez és szorongáshoz vezethetnek, amelyek miatt még nehezebb helytállni a mindennapokban.

Az alvászavarok több, mint 60 százalékának hátterében környezeti és lelki tényezők állnak:

Létrejöhet egy ördögi kör: nem tudunk kikapcsolni, gondolataink a megoldásra váró feladatok körül járnak, és emiatt nehezen jöhet álom a szemünkre. A feszültségekkel teli nappalokat így álmatlan éjszakák követhetik, emiatt egyre fáradtabbak, nyűgösebbek, idegesebbek, türelmetlenebbek lehetünk a hétköznapokban. Nem ritka az az eset sem, hogy sokan az este közeledtével már előre aggódnak, hogy éjjel megint képtelenek lesznek aludni, és ismét fáradtan kelnek majd. Ez a szorongás pedig meggátolja a valóban pihentető alvást, illetve napközben a feladatokra való koncentrálást.

Tudtad? Életünk egyharmadát alvással töltjük. A felnőtt lakosság több, mint fele számol be alkalmi alvászavarról, a lakosság legalább 10 százalékának vannak krónikus alvásproblémái.

(Fotó: unsplash)

Mikortól beszélhetünk alvászavarról?

Ha a panaszok minimum egy hónapja fennállnak, akkor krónikus alvászavarról beszélhetünk. Ezeket általában valamilyen kóros állapot, például alvajárás vagy depresszió idézi elő.

Az alvászavar jelei:

Amennyiben az alvászavar tartósnak mondható (több, mint egy hónapja fennáll), már a nappali teljesítményünkre, munkánkra is befolyással van, gyakori hangulatváltozásaink vannak, nappal is aluszékonyak, fáradtak vagyunk, akkor érdemes szakértőhöz fordulni segítségért és felderíteni az alvászavar kiváltó okát. Az alvászavar kivizsgálásával háziorvos, ideggyógyász, pszichiáter foglalkozik.

(Forrás: via és via)

Exit mobile version