nlc.hu
Tabuk nélkül

Terítéken az orrspray-függőség

Terítéken az orrspray-függőség: mitől, miért alakul ki? Hogyan előzhető meg, és mit tegyünk, ha már kialakult?

Kevesebb zavaró, kellemetlen dolog létezik az orrdugulásnál. Nem tudunk lélegezni, aludni, enni, még létezni is nehezünkre esik. Természetes, hogy azonnali megoldásokat keresünk a problémára. Hogy eshetünk át a ló túloldalára a túlzott orrspray használattal? Nézzük!

Az aranyszabály, amit mindig, minden esetben tartsunk be: az orrdugulást megszüntető, vény nélkül is kapható orrcseppeket és orrspray-ket mindig a betegtájékoztatóban feltüntetett ideig használjuk, ami bizonyos orrspray típusnál – az ún. dekongesztáns (érösszehúzó) készítményeknél – legfeljebb 7-10 napot jelent, mert ellenkező esetben orrcsepp- vagy orrspray-függővé válhatunk!

„Ha nem a betegtájékoztatóban leírt módon, vagy ideig használjuk, akkor az orrcsepp vagy orrspray az orrnyálkahártyán elváltozásokat idézhet elő, károsodik a működése, emellett tartós duzzanat is kialakulhat. Így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az eredetileg orrnyálkahártya-lohasztó hatású készítmény tartós orrdugulást okoz. A beteg emiatt még többször fúj, vagy csepegtet az orrába, így kialakul egy körforgás, amelyben „függővé válik” az adott terméktől, hiszen egyre többet fogja használni, hogy az általa okozott orrdugulást mérsékelje. Ha ez a folyamat hosszabb időn át is fennáll, akkor a betegnek már nemcsak a folyamatos orrdugulással kell szembenéznie, de az orrnyálkahártya olyan mértékű károsodása is létrejöhet, amit már csak műtéti úton lehet orvosolni” – magyarázta dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Orrcseppfüggőség

(Fotó: Getty Images)

Ha tehát hetekig vagy akár hónapokig folyamatosan, az életünk részévé válik az orrspray, akkor egy rövid időre ugyan enyhülést ad, és fellélegezhetünk, de amint elmúlik a hatása, sokkal rosszabbul fogjuk magunkat érezni, ami miatt még többet használjuk a készítményt. A folyamatos orrspray-használat teljesen tönkre teheti az orrnyálkahártyánkat, tartós duzzanatot idézhet elő, hatóanyagai – hosszú távon használva – bénítják a légszűrő csillókat is.

És itt még nincs vége, további káros következményei lehetnek: romolhat az orrüreg átjárhatósága, de jelentkezhet égő érzés, orrszárazság, orrvérzés, véres orrváladékozás, szaglásvesztés, de olyan nyálkahártya-burjánzás is megindulhat az orrban, amely műtéti beavatkozást igényel.

Hogy előzhető meg a baj? Mire figyeljünk?

Ezeket az orrcseppeket és orrspray-ket a használati útmutatóban leírtak szerint használjuk, ami ne legyen több 7-10 napnál! Próbálkozhatunk természetes gyógymódokkal is: a különféle orrkenőcsök, infralámpázás, izotóniás sóoldat (1g konyhasó + 1 dl víz), gyógyszertárakban kapható, tengervizes sóoldat is segítségünkre lehet!

Mit tegyünk, ha már kialakult a függőség?

Az érösszehúzó orrcseppekre és orrspray-kre nagyon könnyű rászokni, letenni viszont annál nehezebb. Ilyenkor mindenképp forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz, aki nemcsak kezeli az orrspray-függőség által már okozott esetleges problémákat, de fényt derít orrdugulásunk eredeti okára is!

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

 

Télen a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Reventil orrspray

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

 

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top