Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Kerüld el az orrspray-függőséget! Légy úrrá az orrduguláson

A téli időszak talán egyik legkellemetlenebb velejárója a megfázás. Alig kapsz levegőt? Miért nem szerencsés, ha állandóan az orrspray után nyúlsz? Mi akkor a megoldás? Segítünk!

Miért dugul el az orrunk?

Hogy megakadályozza a megfázás vagy más légúti fertőzés következtében az orrjáratokba jutó kórokozók megtelepedését, szervezetünk fokozott váladékképződéssel reagál. Ilyenkor nemcsak a nyáktermelés fokozódik, hanem a váladék összetétele is megváltozik. Az orrjáratok eldugulásának egyik oka tehát a fokozott váladékképződés, de az irritált orrnyálkahártya gyulladásával járó duzzanat szintén tovább szűkíti az orrjáratokat.

Ha a légutakban pangó váladék marad, az tovább irritálja a nyálkahártyát, akadályozhatja a megfelelő légáramlást, ezért fontos a váladék eltávolítása, a légutak mielőbbi felszabadítása!

Segít az orrspray, de tartsd be a szabályokat!

Az orrnyálkahártya gyulladása orrsprayk-kel és orrcseppekkel gyorsan és hatásosan kezelhető. Az ezekben lévő hatóanyagok összehúzódásra késztetik a nyálkahártyában lévő hajszálereket, és elősegítik, hogy visszaálljon az orrnyálkahártyánk normális nedvességtartalma és működése.

Az orrcseppek vagy orrspray-k nagyon sokat segíthetnek most, a téli megfázások idején, illetve a későbbi allergiaszezonban is. Ha viszont NEM a betegtájékoztatóban leírt módon, például a javasoltnál gyakrabban, vagy hosszabb időn át használod ezeket a szereket, akár orrspray-függővé is válhatsz, ami az orr nyálkahártyáján maradandó károsodást okozhat.

Fotó: iStock

Fotó: iStock

Kerüld el az orrspray-függőséget, próbáld ki a következő praktikákat:

Eukaliptusz

Az eukaliptuszolaj többféle módon is segíthet az eldugult orron: használhatod például párologtatóban, de még hatékonyabb lehet, ha az arcodat gőzölöd vele. A gőzölés jótékony hatása régóta ismert. A módszer lényege, hogy a kellemesen meleg, de még nem forró gőz belégzése feloldja a légutakban megtapadt váladékot. Ehhez körülbelül tíz percen át, törölköző alatt, 30-40 centiméter távolságban kell egy liter víz fölé hajolni, amibe tegyél hat-hét cseppnyi eukaliptuszolajat.

Tipp: kamillával is inhalálhatsz. Forró kamillatea fölé hajolva, a fejedet egy törülközővel letakarva szippantsd be a gőzt.

Gyömbér, citrom és méz

A gyömbér az egyik leghatékonyabb természetes gyógymód, ha az eldugult orrban szeretnéd szabaddá tenni a levegő áramlását. Különösen hatásos, ha mézzel és citrommal kombinálva fogyasztasz el egy ujjnyi friss, reszelt gyömbért.

Menta

Tehetsz összetört mentaleveleket forró vízbe, és így inhalálhatod a frissítő mentagőzt. Nagyon szuper módszer, mindenképp próbáld ki!

Fokhagyma

A fokhagymának közismerten erős az antibakteriális hatása, és képes megszüntetni akár az orrdugulást is. Fontos, hogy a megfelelő hatás érdekében nyersen egyél belőle. Ezzel egyébként nem csak az orrfolyást enyhítheted, hanem a torokfájást és a köhögést is. Mézzel keverve még jobb a hatása!

Almaecet

Két evőkanál almaecetet keverj el két deci meleg vízben, és adj hozzá egy kevés mézet is. Ezt idd naponta kétszer vagy háromszor pár napon keresztül – segít megszabadulni a felgyülemlett váladéktól.

(Nyitókép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top