nlc.hu
Tabuk nélkül

Intim kapcsolat és hüvelygomba

Mentális egészség és intim kapcsolatok, avagy lelki okokra is visszavezethető a hüvelygomba

A hüvelygomba a leggyakoribb fertőzés a nők körében. A visszatérő hüvelygomba hátterében a testi okok mellett lelki tényezők is szerepet játszhatnak. Ne kezeljük tabuként, merjünk beszélni a problémánkról!

Sokszor egy stresszesebb időszak, a hormonháztartás megváltozása vagy egy rosszul megválasztott alsónemű is előidézheti a gombás hüvelyfertőzést.

Ha a hüvelyflóra egészséges egyensúlya felborul, és az ott élő Candida gomba elszaporodik, akkor hüvelygomba alakul ki. Jellemző tünete, hogy a hüvelyfolyás megváltozik, sárgásfehér színűvé és túrós állagúvá válik, amit kellemetlen viszketés, égő érzés kísér.

Gombaellenes tablettával, kenőcsökkel, kúppal, a hüvelyflóra egyensúlyát visszaállító készítményekkel gyorsan elmúlnak a kellemetlenségek, de vannak nők, akik évente 4-5 alkalommal is szenvednek hüvelygombás tünetektől. Az ilyen visszatérő fertőzés hátterében rendszerint más probléma is áll. Talán csupán kisebb életmódváltásra van szükség, vagy egy másik fertőzés is lehet a kiváltó ok, időnként pedig lelki problémákra vezethető vissza, amivel a testi tünetekhez hasonlóan foglalkozni kell.

Mentális egészség és intim kapcsolatok

Fotó: Getty Images

Lelki okok és a hüvelygomba

A pszichés tényezők – mint a stressz, a szorongás és a depresszió – hatással vannak a szexuális életre és az intim egészségre egyaránt. A lelki egyensúly zavara megjelenhet fizikális kórképekben, ami zavarhatja az intim kapcsolatokat is. A labilis pszichés állapot egyik fizikai manifesztációja a visszatérő hüvelygomba.

Az önreflexió és a meditáció segíthet a nőknek mélyebb kapcsolatot kialakítani önmagukkal, és elengedni az önértékelést befolyásoló negatív gondolatokat.

Anita nagyon megszenvedte az elmúlt másfél évet: a visszatérő hüvelygomba, az állandó gondok testileg és lelkileg megviselték.

„Építkeztünk a párommal, mellette mindkettőnk munkája nagyon stresszes, édesanyám is beteg lett, és ez rettenetesen megviselt. Meggyengült az immunrendszerem, és ennek következtében sajnos hüvelygombám lett. Volt már ilyen jellegű problémám, szóval a tünetek jelentkezésekor azonnal felkerestem az orvosomat. Elmagyarázta, hogy a stressz hatására a hormonális működés zavart szenved, ami hatással van a hüvelyflórára is. Ha felborul a hüvelyflóra egyensúlya, kialakul a hüvelyfertőzés – magyarázta az orvosom. Csak bólogattam, hiszen elviekben ezzel tisztában voltam, csak annyira rosszul voltam lelkileg is, hogy egyszerűen nem éreztem magamban az erőt, hogy bármit is tegyek a kialakult helyzet ellen. Kaptam gombaellenes készítményt, gondoltam, minden rendben lesz. Nem így lett.”

Anitának vissza-visszatért a fertőzése, az orvosa tenyésztést is végzett a hüvelyváladékból nyert mintából.

„Ismét az orvosomnál voltam, aki újra kimutatta a gombát, amit a tüneteim alapján már sejteni lehetett. Ekkor vezetett rá, hogy valószínűleg itt már lelki tényezők is közrejátszanak, ami miatt a fertőzés újra és újra kialakul. Tudtam, hogy igaza van, de nekem sem energiám, se önbecsülésem nem volt már. Nagyon rosszul éreztem magam a bőrömben, az állandó fertőzés miatt a libidóm már nem is létezett, de nem mertem beszélni erről senkinek, nagyon szégyelltem.

A nőgyógyászomat régóta ismertem, bíztam benne, így neki elmondtam, milyen nehéz időszakon megyek keresztül, és hogy nem merem ezt megbeszélni a párommal. Ő azt javasolta, hogy a gyógyszeres kezeléssel párhuzamosan induljon el a pszichoterápia is. Mivel tele voltam gátlásokkal, segített pszichológust találni. A szakemberrel hosszú heteken át találkozgattam, mire tudtam egyáltalán beszélni a problémámról, mire sikerült ismét jóban lenni önmagammal. Egy hónapja – azért, hogy megőrizzem a lelki egyensúlyom, és a problémák ne húzzanak a mélybe – jógázni kezdtem, és meditálni tanulok. Sokkal jobban ura vagyok a testemnek és az elmémnek is, de azért még van hova fejlődnöm. Annyi biztos, hogy ebben a hónapban még nem volt gombás hüvelyfertőzésem” – mondta Anita, aki azt javasolja minden nőtársának, hogy a testi problémáik mellett a lelki gondjaikra is fordítsanak időt és energiát.

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top