nlc.hu
Tabuk nélkül

Rosszkedv vagy depresszió? Vékony a határ, mégis nagy a különbség

Rosszkedv vagy depresszió? Vékony a határ, mégis nagy a különbség

Hajlamosak vagyunk sokszor azt gondolni, ha szomorúak vagyunk, akkor az már depresszió. Nem így van, a rosszkedv nem betegség! Milyen jelekre figyeljünk, amelyek valóban a depressziót jelzik?

A depresszió jelensége feltehetően az emberi civilizáció megjelenésével egyidős. A WHO egy kutatása szerint napjainkban az Európai Unióban több mint 40 millió ember, míg Magyarországon a felnőtt lakosság 7 százaléka szenved depresszióban.

Mi a lényeges különbség a szomorúság, rosszkedv és a depresszió között?

A depresszió betegség, hangulatzavar, a rosszkedv pedig egy érzelem, múlékony állapot. A két állapot közötti leglényegesebb különbség a fennállásuk tartósságában és az állapot súlyosságában van: a szomorúság néhány napon, egy-két héten belül elmúlik, míg a depresszió több mint két héten át, de akár hónapokig, bizonyos esetekben akár évekig is fennállhat.

Rosszkedv vagy depresszió? Vékony a határ, mégis nagy a különbség

Fotó: Getty Images

A depresszió főbb tünetei

A depresszió érzelmi, motivációs, viselkedéses, kognitív és testi tünetek formájában is megjelenhet – olvasható a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika oldalán.

§ Érzelmi tünetek: szomorúság, rosszkedv, örömképtelenség, öngyűlölet, szeretetképtelenség.

§ Motivációs tünetek: az érdeklődés lecsökken, a depressziós embernek nincs kedve semmihez.

§ Viselkedéses tünetek: a produktivitás csökken, energiahiány lép fel. A depressziós személyt görnyedt testtartás, halk beszéd jellemzi, általában lelassul, és csak az ágyban feküdne egész nap.

§ Kognitív tünetek: a depresszióval küzdő személy nagyon negatívan látja önmagát, a világot, jövőjét, reményvesztett, koncentrációképessége gyengül. Negatív énkép jellemzi. A múltban és a jövőben él, nem a jelenben.

§ Testi tünetek: fejfájás, emésztési zavar, fogyás vagy hízás, szédülés, alvászavar, állandó fáradékonyság jellemzi.

Tudtad? A népesség kb. 10%-a élete során legalább egyszer átél súlyos depressziót.

A depressziót többféle módszerrel lehet hatékonyan kezelni, például kommunikációs terápiával, munkaterápiával és pszichoanalízissel, de a szakorvosok gyógyszeres kezeléseket is alkalmazhatnak. Fontos: ha érezzük magunkon a depresszió fent említett tüneteit, kérjünk segítséget a családtól, barátoktól vagy forduljunk szakemberhez! Ne szégyelljük, ne halogassuk, mert nem fog magától elmúlni!

(Forrás: itt és itt)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top