nlc.hu
Tabuk nélkül

Rosszkedv ellen gyógynövények

Űzzük el a rosszkedvet a természet patikájával!

A stresszt és a depressziót modern kori betegségeknek tartjuk, de valójában már az ókorban ismerték, kezelésükre évezredeken keresztül ugyanazokat a növényeket használták. Nézzük, milyen gyógynövények adhatnak enyhülést.

A depresszió ellen felvehetjük a kesztyűt a természet patikájának segítségével is. Egy aromaterápiás fürdő vagy egy forró citromfűtea segíthet abban, hogy pihentetőek legyenek az éjszakáink.

Gyógyteával a depresszió ellen

(Fotó: Getty Images)

Orbáncfű

A Szent János füveként, csengőfűként, csengőlinkaként és Jézus füveként is ismert, sárga virágú növénnyel elsősorban erdőszéleken, dombokon, réteken találkozhatunk. A júliustól szeptemberig virágzó növény értékes illóolajat, cseranyagot és flavonoidokat tartalmaz.
A népi gyógyászatban gyakran alkalmazták és alkalmazzák ma is különféle bőrbetegségek gyógyítására, fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, olajával pedig reumatikus panaszokat enyhítenek. Az orbáncfűteát álmatlanság és ideges panaszok ellen is bevethetjük, de sokat lendíthet a depresszióval küzdők közérzetén is. Utóbbi esetben napi 1-2 csészényit érdemes fogyasztani, lassan kortyolgatva. A forrázathoz 1 teáskanálnyi füvet negyed liter vízzel forrázzunk le, rövid ideig hagyjuk állni, majd akár mézzel ízesítve fogyasztható is.

Fontos: ha úgy döntünk, hogy kipróbáljuk valamelyik gyógyteát, előtte alaposan tájékozódjunk a fogyasztás ajánlott mennyiségéről és a kúra javasolt időtartamáról!

Aromaterápia

Depresszió ellen használhatjuk a bazsalikom, bergamott, ilang-ilang, jázmin, kamilla, kámfor, levendula, citromfű, narancsvirág olaját párologtatásra vagy fürdővízbe csepegtetve.

Citromfű

A citromfű szintén az ismert antidepresszánsok közé tartozik. A citromfűtea kíméletesen nyugtat, nem véletlen, hogy a népi gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák szorongás és mélabú kezelésére. Jól jöhet továbbá fejfájás, álmatlanság és idegesség ellen is.  Íme a recept: 1 csapott teáskanálnyi mennyiséget forrázunk le 2 dl vízzel, 15 percig lefedve hagyjuk ázni, majd szűrjük le. Ha 1-2 percen át főzzük is, akkor erősebb hatást vált ki. Ajánlott napi adagja 1 csésze tea (2 dl) reggel és este.

Rozmaring

A rozmaring antibakteriális, antidepresszáns hatású, emellett kitűnő szíverősítő, szélhajtó, vérkeringés-serkentő gyógynövény. A népi gyógyászatban anorexia, depresszió, fejfájás, álmatlanság és idegkimerültség ellen is használják. Teája és illóolaja is jótékonyan hat a szervezetre. Elkészítés: 2 dl vízhez 1 teáskanálnyi friss rozmaringlevélre lesz szükség a szára nélkül, vagy pedig 0,5 kávékanálnyi szárított rozmaringlevélre. Forraljunk fel egy csésze vizet kb. 85 fokra és az összevágott rozmaring leveleket dobjuk bele. 10 perc elteltével szűrjük le, és már fogyasztható is. Naponta 1-2 csészényi rozmaringtea fogyasztása javasolt.

Levendula

Régebben inkább molyirtóként használták, ám valójában az egyik legjobb természetes nyugtató, ami teaként, illóolajként is alkalmazható, de akár a szárított virágának is nagy hasznát vehetjük. Remekül oldja a feszültséget, enyhíti a fejfájást, csökkenti a vérnyomást, ráadásul védelmet nyúlt a kórokozók ellen is.

Hársfavirág

A Magyarországon is őshonos hársfa virágának teáját világszerte előszeretettel fogyasztják, nem csupán kellemes ízének, de gyógyhatásainak köszönhetően is, hiszen csökkenti a reumás fájdalmakat, oldja a menstruációs görcsöket, valamint támogatja az immunrendszert. Legtöbben mégis stresszűzőként használják, mivel erősíti az idegrendszert és oldja a feszültséget, így segíti az alvást. Álmatlanság ellen lefekvés előtt 1 csésze hársfateát érdemes elkortyolgatni kevés mézzel.  A tea készítéséhez 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázzunk le 2 deciliter forró vízzel. Hagyjuk körülbelül 10 percig hűlni, majd szűrjük le.

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top