nlc.hu
Tabuk nélkül

Depresszió vagy csak átmeneti rosszkedv

Depresszió vagy csak átmeneti rosszkedv? – Így ismerjük fel időben a jeleket!

Milyen jelek alapján következtethetünk arra, hogy baj van? Legyetek résen, íme a jelek, amelyek a depresszióra figyelmeztetnek!

Természetes, hogy időnként szomorúak, levertek, rosszkedvűek vagyunk. A depresszió viszont teljesen más – ez a betegség akár hónapokig is eltarthat. A probléma nagyon gyakori, de ha időben felismerjük, jól kezelhető.

A depresszió kialakulásához hozzájárulhat:

  • · Öröklődés: nem mindenkinél alakul ki depresszió, még ha a családjában meg is jelent korábban ez a betegség, mint ahogy olyanok is válhatnak depresszióssá, ahol korábban még nem fordult elő ilyen a családban.
  • · Stressz: egy stresszel teli életesemény, különösen közeli hozzátartozó halála vagy a munkahely elveszítése miatti félelem is depresszióhoz vezethet.
  • · Gyógyszerek: egyes gyógyszerek hosszú távú alkalmazása (vérnyomáscsökkentők, altatók, fogamzásgátlók) kapcsolatba hozható a depresszióval.
  • · Betegségek: egyes krónikus betegségek, például a szívbetegség, stroke, cukorbetegség, a rák vagy az Alzheimer-kór fokozza a depresszió kialakulásának kockázatát. A pajzsmirigy alulműködése szintén depresszióhoz vezethet.
  • · Személyiség: bizonyos személyiségjegyek, például az alacsony önértékelés, önállótlanság, kritikus és önkritikus hajlam, pesszimizmus és a stressz kezelésének nehézsége fogékonyabbá tehetnek a depresszió kialakulására.
  • · Alkohol, nikotin, kábítószer: használatukkal megnőhet a depresszióra, szorongásra való hajlam.
Depresszióra való hajlam

(Fotó: Getty Images/Letizia McCall)

Depresszióra utaló jelek lehetnek:

Fáradtság és álmatlanság

A gondok, a félelem vagy a szorongás mind vezethetnek álmatlan forgolódáshoz. Még akkor is, ha egyébként fáradtan fekszünk le a nap végén. Az álmatlanság megakadályozza, hogy kipihenjük magunkat, amitől másnap még fáradtabbak leszünk… Ez egy olyan ördögi kör, amelyből lehet, hogy csak segítséggel tudunk kitörni.

Koncentrációs zavarok

Sokan még az olyan egyszerű, kisfokú koncentrálást igénylő feladatok teljesítésére sem képesek, hogy figyelemmel kövessenek egy tévéműsort, vagy hogy elolvassanak egy-egy cikket, receptet.

Tökéletességre való törekvés

Ha valaki mindig arra törekszik, hogy a legjobbat nyújtsa, azt még korántsem nevezhetjük kórosnak. Kivéve akkor, ha emellé folyamatos önostorozás és kudarcélmények is társulnak. Ha azt vesszük észre magunkon, hogy semmi sem elég jó, örökké csak elégedetlenek vagyunk, akkor ezek lehetnek depresszióra utaló tünetek is.

Libidócsökkenés

A depresszióban szenvedők önbizalma gyakran lecsökken, alulmotiváltak lesznek, és a libidójuk is negatív irányba változik. Ez pedig egyértelműen hatással van a szexuális teljesítőképességre, illetve a libidóra, azaz a nemi vágyra is.

Rossz hangulat

Egy depressziós kedve a hangulati skálán az enyhe kedvetlenségtől kezdve a teljes lehangoltságig alakulhat. Megfigyelhető a gondterheltség, a lefelé lógó szájszélek vagy a homlokráncok. A depresszióval küszködő emberek ritkábban szólalnak meg, és a beszédük is halkabb, gyengébb.

Hirtelen hízás vagy épp fogyás

A depresszió hatással van az étvágyszabályozó hormonokra, ezért mutathat a mérleg számlálója hirtelen sokkal többet vagy éppen kevesebbet. Ezek a hormonok megzavarják testünk azon normális jelzéseit, hogy mikor vagyunk éhesek, vagy mikor laktunk jól. Emiatt törhetnek rá a depressziós emberekre hirtelen falásrohamok, de az is megtörténhet, hogy alig van étvágyuk.

A depresszió további jelei lehetnek:

  • memóriazavarok, a döntések kerülése
  • állandó kimerültség
  • nyugtalanság, félelemérzés
  • szorongás, szomorúság, üresség érzése
  • alacsony önértékelés
  • krónikus testi tünetek, például fejfájás vagy émelygés

A depressziót többféle módszerrel lehet hatékonyan kezelni. Kognitív és kommunikációs terápiával, munkaterápiával és pszichoanalízissel is, ugyanakkor gyógyszeres kezeléseket is alkalmaznak. Egy a lényeg: ha érezzük magunkon a tüneteket, forduljunk szakemberhez!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top