Honnan tudom, hogy alvászavarom van? Mi az, hogy alvászavar?

nlc | 2024. Április 02.
Mi is az alvászavar? Mi az a pont, amikor érdemes orvoshoz fordulni? Egyáltalán, kihez? Mit tehetünk mi magunk az alvászavar ellen? Minden kérdésre adunk választ!

Az alvás fő feladata, hogy a testünk pihenjen. Pihentető, nyugodt alvás hiányában egy idő után gyengül a koncentráció, ingerlékenyekké válunk, feladataink ellátása fizikailag is nehezünkre esik majd. Hosszú távon a kialvatlanság komoly egészségi kockázatot jelent, és számos betegség okozója lehet.

(Fotó: Getty Images)

Az alvászavar lehet:

1. Akut, ritkán előforduló, átmeneti. Az akut alvászavar hátterében számos dolog állhat, például egy közelgő vizsga, állásinterjú, utazás, esküvő, temetés, vagyis bármilyen stressz. Szintén átmenetileg zavarhatnak bele az alvásunkba a betegségek vagy a fizikai fájdalmak. Ide tartoznak az életmódbeli rossz szokások is, mint a lefekvés előtti nagy vacsorák, a hosszas telefonnyomkodás az ágyban vagy az alkoholfogyasztás.

2. Krónikus alvászavarnak nevezzük, ha minimum egy hónapja fennállnak a panaszok, amelyeket különböző kóros állapotok (például krónikus mozgásszervi betegségek, depresszió) idéznek elő.

Jelek, amelyekből tudhatjuk, alvászavarral küzdünk:

Mit tehetünk mi magunk az alvászavar ellen?

Mikor forduljunk orvoshoz alvászavar miatt?

Amennyiben az alvászavar már tartósnak mondható (több mint egy hónapja fennáll), már a nappali teljesítményünkre, munkánkra is befolyással van, gyakori hangulatváltozásaink vannak és ingerlékenyek, nappal is aluszékonyak, fáradtak vagyunk, akkor érdemes felkeresni a háziorvosunkat vagy alvásszakértőhöz fordulni segítségért!

Exit mobile version