Sport és hüvelygomba – Hogyan védekezzünk edzés közben?

nlc | 2024. Április 02.
A rendszeres testmozgás miként befolyásolhatja a hüvelyi egészséget? Melyek azok az alapszabályok, amelyeket érdemes betartani edzés után a hüvelyi egészség megőrzése érdekében? Apró, de hasznos tippek következnek!

Amikor valamiért felborul a hüvelyben élő mikroorganizmusok aránya, vagy olyan körülményeket teremtünk, amely kedvez a kórokozóknak, legtöbbször a hüvely egészséges állapotában is megtalálható Candida gomba indul szaporodásnak.

A női szervezet és a hormonháztartás rendkívül érzékeny, főleg az életmódbeli változásokra, valamint a környezeti hatásokra. Az egyensúlyt számos tényező fel tudja borítani. Nem is gondolnánk, hogy a túl intenzív fizikai aktivitás vagy a túl kevés kalória, a rosszul megválasztott alsónemű vagy egy egyszerű, edzéskor ejtett higiénés hiba is képes problémát okozni!

(Fotó: Getty Images)

„Öt éve rendszeresen futok, de nem gondoltam volna, hogy a túlzott sport mennyire hatással lehet a hüvelyem egészségére. Ma már tudom, hogy figyelnem kell a megfelelő folyadékbevitelre, nem mindegy, milyen sportruhát választok magamnak, és mennyire fontos az is, hogy edzés után az izzadt, nedves ruháinktól megszabaduljunk, amilyen gyorsan csak lehet, mert ez a környezet a gombák elszaporodásának melegágya. Beletelt egy kis időbe, amíg mindezt kitapasztaltam, – nem csoda, hogy állandóan visszatért a hüvelygombám. Azt tanácsolom minden rendszeresen sportoló nőtársamnak, hogy a műszálas, szűk sportruhákat felejtsék el, mert ezzel tesznek a legrosszabbat önmaguknak és az egészségüknek” – mondta Andi.

Higiéniai szokások, amelyeket érdemes betartani a hüvelygomba kockázatának csökkentése érdekében!

„A hüvelygombának az izzadság remek táptalaj. Egy kemény futóedzésen átlagosan 180-szor dörzsölődnek össze a combok percenként. Ha a veríték nem szívódik fel mielőbb, akkor az élesztőgombák elszaporodhatnak benne, ami viszketést eredményezhet az intim területeken. A kockázat csökkenthető megfelelő sportruházattal és egy kis odafigyeléssel is: részesítsük előnyben sportoláskor az izzadságelvezető, szintetikus ruházatot, az antibakteriális anyagokból készült, jól szellőző darabokat”javasolja Alyssa Dweck, nőgyógyász.

Megfelelő elővigyázatossággal, egy kis odafigyeléssel a rendszeres testmozgás nagyon jól támogatja a hüvelyi egészséget.

Exit mobile version