nlc.hu
Tabuk nélkül

Így hat az életmódunk a hüvelygombára

Így hat az életmódunk a hüvelygombára

Mi az összefüggés a stressz, a táplálkozás, a sport és a hüvelygomba között? Hogyan tudjuk megelőzni a gombás hüvelyfertőzést? Miért fontos a hüvelyi egészség? Tegyük meg az első lépést egy hüvelygombamentes életért: változtassunk az életmódunkon, és szabaduljunk meg a rossz szokásainktól!

Az egyik leggyakoribb hüvelyi fertőzés a hüvelygomba, amelyen a nők körülbelül 75 százaléka átesik élete folyamán legalább egyszer. Okozója az egészséges hüvelyben is megtalálható Candida albicans nevű gomba, amely akkor szaporodik el, ha valamilyen külső vagy belső hatás miatt felborul a hüvelyflóra egyensúlya. Ez az egyensúly kibillenhet, ha a szervezet védekezőképessége betegség vagy tartós stressz miatt legyengül, de befolyással van a hüvelyflóra egyensúlyára a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is.

Életmódunk a hüvelygombára

(Fotó: Getty Images)

Így befolyásolja az étrend, a testmozgás és a stressz a hüvelygomba kialakulásának esélyét!

1. Étkezés: A rossz táplálkozás az immunrendszer gyengítésével járul hozzá a Candida fertőzések kialakulásához. Ilyen például a cukorban és szénhidrátokban gazdag étrend. A Candida-diéták alappillére éppen ezért az, hogy kerülni kell az olyan élelmiszereket, amelyekben tartósítószer, aroma és színezőanyagok vannak, illetve cukrot vagy fehér lisztet tartalmaznak.

2. Mozgás: A rendszeres mozgás elengedhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy a szervezetünk egészségesen működjön. A mozgás elősegíti az endorfinok termelését, amelyek javítják a hangulatot és csökkentik a stresszt. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogyan sportolunk! Ne felejtsük el, hogy a nedves sportruházat alatt befülledt, felhevült test ideális terep a gombák elszaporodásának, különösen az olyan nem jól szellőző helyeken, mint az intim testrészek. Edzés után ezért gyorsan vegyük le az átizzadt ruhánkat, zuhanyozzunk le és száraz törölközővel törölközzünk meg!

3. Stressz: a folyamatos stressz is hozzájárulhat a hüvelygomba kialakulásához: az állandó, belső szorongás, tartós idegeskedés miatti kevés alvás, az étvágytalanság következtében egy idő után gyengül az immunrendszerünk ellenállóképessége, így megnő az esély a gombás fertőzésekre is.

Változtassunk az életmódunkon!

Ne feledjük: a hüvelyflóra egészséges egyensúlyának megtartásával vagy visszaállításával megelőzhető a hüvelyi fertőzések kialakulása, éppen ezért nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a hüvely egészségéért!

  • A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel, az illatos, lúgos tisztálkodó szerekkel, intim spray-kkel megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, így tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium kolóniát, ezáltal a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak. Ne tegyük, használjunk pH-semleges termékeket!
  • A teljesértékű élelmiszereket részesítsük előnyben: együnk sok párolt és nyers zöldséget, valamint sovány húsféléket, halat, olajos magvakat és hidegen sajtolt olajokat, élőflórás natúr joghurtokat, citrusféléket és teljes kiőrlésű termékeket. A Candida ellen bevethető a köles, árpa, hajdina, zabliszt, zabkorpa, zabpehely, barna rizs és a rozs fogyasztása.
  • A cukros ételek, italok túlzott fogyasztása a szénhidrát-anyagcsere zavarához vezethet, ez pedig az immunrendszer működésének gyengítésével kedvező feltételeket teremthet a különböző fertőzések, így a hüvelygomba kialakulásának is. Csökkentsük az alkohol és a koffein fogyasztását is.

Tegyünk önmagunkért, hagyjuk el rossz szokásainkat!

1. Már 30 perc futás/gyaloglás a friss levegőn segít kiküszöbölni a stressz szervezetünkre gyakorolt negatív hatásait.

2. Ahhoz, hogy testileg és lelkileg egyensúlyban legyünk, elengedhetetlen a megfelelő minőségű és mennyiségű (legalább 8 óra) alvás.

3. Térjünk át a napi 5 étkezésre, és ne kutyafuttában, hanem nyugodt körülmények között együnk, ezzel is időt hagyva a szervezetnek, hogy a maga tempójában láthasson neki az emésztésnek. Fogyasszunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket, gyümölcsöket és zöldségeket!

4. A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsóneműk, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést (például a műszálasak), elősegítik az elszaporodásukat. Használjunk pamutból készült alsóneműt.

5. A stressz ellen elegendő pihenéssel, alvással és kiegyensúlyozott napirenddel tehetünk. Fordítsunk időt a sportra, a családra és a hobbinkra. Remek stresszoldó a jóga vagy választhatunk a csoportos edzésformák közül is, a lényeg, hogy az izzadt edzőruhát semmiképp se hagyjuk magunkon!

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top