nlc.hu
Tabuk nélkül

Sport és hüvelygomba

Sport és hüvelygomba – Hogyan védekezzünk edzés közben?

A rendszeres testmozgás miként befolyásolhatja a hüvelyi egészséget? Melyek azok az alapszabályok, amelyeket érdemes betartani edzés után a hüvelyi egészség megőrzése érdekében? Apró, de hasznos tippek következnek!

Amikor valamiért felborul a hüvelyben élő mikroorganizmusok aránya, vagy olyan körülményeket teremtünk, amely kedvez a kórokozóknak, legtöbbször a hüvely egészséges állapotában is megtalálható Candida gomba indul szaporodásnak.

A női szervezet és a hormonháztartás rendkívül érzékeny, főleg az életmódbeli változásokra, valamint a környezeti hatásokra. Az egyensúlyt számos tényező fel tudja borítani. Nem is gondolnánk, hogy a túl intenzív fizikai aktivitás vagy a túl kevés kalória, a rosszul megválasztott alsónemű vagy egy egyszerű, edzéskor ejtett higiénés hiba is képes problémát okozni!

Hüvelygomba és a sport

(Fotó: Getty Images)

„Öt éve rendszeresen futok, de nem gondoltam volna, hogy a túlzott sport mennyire hatással lehet a hüvelyem egészségére. Ma már tudom, hogy figyelnem kell a megfelelő folyadékbevitelre, nem mindegy, milyen sportruhát választok magamnak, és mennyire fontos az is, hogy edzés után az izzadt, nedves ruháinktól megszabaduljunk, amilyen gyorsan csak lehet, mert ez a környezet a gombák elszaporodásának melegágya. Beletelt egy kis időbe, amíg mindezt kitapasztaltam, – nem csoda, hogy állandóan visszatért a hüvelygombám. Azt tanácsolom minden rendszeresen sportoló nőtársamnak, hogy a műszálas, szűk sportruhákat felejtsék el, mert ezzel tesznek a legrosszabbat önmaguknak és az egészségüknek” – mondta Andi.

Higiéniai szokások, amelyeket érdemes betartani a hüvelygomba kockázatának csökkentése érdekében!

„A hüvelygombának az izzadság remek táptalaj. Egy kemény futóedzésen átlagosan 180-szor dörzsölődnek össze a combok percenként. Ha a veríték nem szívódik fel mielőbb, akkor az élesztőgombák elszaporodhatnak benne, ami viszketést eredményezhet az intim területeken. A kockázat csökkenthető megfelelő sportruházattal és egy kis odafigyeléssel is: részesítsük előnyben sportoláskor az izzadságelvezető, szintetikus ruházatot, az antibakteriális anyagokból készült, jól szellőző darabokat”javasolja Alyssa Dweck, nőgyógyász.

  • Edzés után az izzadt, befülledt intim részek gyakran gombás hüvelyfertőzést eredményeznek, így semmiképp se hagyjuk ki a zuhanyozást!
  • Ne viseljünk nagyon szűk nadrágot, amely fokozott izzadáshoz és irritációhoz vezethet, ami ideális környezet a Candida gombák elszaporodásához.
  • Viseljünk mindig pamut alsóneműt!
  • Lehetőleg pH-semleges mosdószereket használjunk.
  • Zuhanyozás után alaposan töröljük meg az intim testrészeinket száraz és tiszta törölközővel.
  • Fontos, hogy megfelelő intim higiénés szokásokat alakítsunk ki edzés után, ellenkező esetben könnyen eshetünk a hüvelygomba áldozatául.
  • NE viseljünk nedves edzőruhát hosszabb ideig, mert alatta rosszul szellőzik és befülled az altestünk.
  • A nedves fürdőruha és törölköző ugyancsak igazi táptalaja a gombás fertőzések kialakulásának.
  • Az olyan alsóneműk, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést, mert nagyon szűkek vagy épp műszálasak, elősegítik a gombák elszaporodását.

Megfelelő elővigyázatossággal, egy kis odafigyeléssel a rendszeres testmozgás nagyon jól támogatja a hüvelyi egészséget.

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top