nlc.hu
Tabuk nélkül
Női és férfiklimax

Női és férfiklimax, avagy mi történik velünk és a házasságunkkal!?

Női és férfiklimax hatása a párkapcsolatra. Mit tud, ért a másik mindebből? Hogyan lehet segíteni, segítséget kérni?

A klimax általában 40-50 éves kor között érkezik a nők életébe, amikor a progeszteron, majd az ösztrogén nevű hormon termelődése fokozatosan csökken, végül teljesen megszűnik, amitől elmarad a menstruáció. A folyamattal egy sor kellemetlen panasz is együtt jár: gyakran előfordul a klimax kísérő tüneteként éjszakai izzadás, ingerlékenység, hőhullámok, a nemi vágy csökkenése és hüvelyszárazság.

A férfi klimax, azaz andropauza nehezebben felismerhető, mint a női klimax, mert tünetei kevésbé egyértelműek és egyénenként eltérő módon jelentkeznek.

Tudtad? A férfiklimax a férfi hormonszintjének változását jelenti a kor előrehaladtával. Ilyenkor a tesztoszteronszint csökken, ami különböző tüneteket okozhat.

Az International Journal of Clinical Practice kutatói a következő lehetséges tüneteket határozták meg a férfiklimax kapcsán:

  • alacsony libidó
  • lehangoltság
  • alacsony energiaszint
  • álmatlanság
  • hasi zsír
  • emésztési nehézségek
  • csökkent izomtömeg és erő

Andrea és Béla házasságát is próbára tette a női és a férfiklimax.

„Én tudatosan készültem a változókorra, hiszen ezen minden nő átesik. Próbáltam úgy felfogni a dolgot, hogy ez nem betegség, hanem egy átmeneti állapot, amiből ki kell hozni a maximumot. Az állandó hőhullámok, az alvászavarok nagyon komolyan hatottak a hangulatomra, sokszor voltam ingerlékeny, így Béla sok esetben a dühöm áldozata lett” – kezdte a történetüket Andrea.

„Én azt gondolom – és ezzel szerintem Andi is egyetért –, hogy nagyon fontos az őszinte, nyílt és egyenes kommunikáció. A hosszú, évtizedeken át működő kapcsolatunk titka szerintem ebben rejlik. Andi elmesélte, mi is az a változókor, de azt azért nem gondoltam volna, hogy ennek én is áldozatául esek. Miközben Andit igyekeztem mindenben támogatni, kiderült, hogy engem is elért a férfiklimax, azaz az andropauza – tette hozzá Béla.

Női és férfiklimax, avagy mi történik velünk és a házasságunkkal!?

(Fotó: Getty Images)

„Igen, ez egy érdekes felismerés volt” – mondta Andi, aki így folytatta: „A női menopauzához hasonlóan a férfi klimax is 40-50 éves kor között következik be, azonban nagyban különbözik a női változókortól: például sokkal ritkábban fordul elő, nem minden férfi tapasztalja meg. Hát, Béla megtapasztalta, és rajta keresztül én is. Minket leginkább a hálószobában tett próbára a klimax. Nekem hüvelyszárazságom lett, Bélának pedig gyengült az erekciója, és a szexuális vágya is mérséklődött. Itt nekem nagyon komoly mélypontom volt: csalódott voltam, hogy már nem kellek. A hüvelyszárazság miatt a ritkás együttléteink is kellemetlenek voltak. Mindegyikünk teljesen maga alá került” – vallotta meg Andi.

„Éreztem, hogy lehangolt vagyok, hogy nincs energiám, hogy emésztési zavaraim lettek és a libidóm is csökkent. Kicsit utánaolvastam, és akkor derült ki számomra, hogy ez az andropauza. Andival ezután nagyon sokat beszélgettünk, szerintem fontos, hogy egy férfi ne próbálja titkolni a partnere előtt, ha a változókorba lépett. A nők ugyanis általában elfogadóak és segítőkészek – ha tudják, miről van szó. A titkolózás félreértések, sértődések sorához vezethet, míg megbeszélve a gondokat azonnal enyhül a légkör. Én ezt vallom” – szögezte le Béla.

„A hüvelyszárazságra nekem hüvelyi hidratáló kúp használata lett a megoldás, de tudom, sok nő nem ússza meg ennyivel. Szerencsére Béla sem szorult orvosi segítségre vagy gyógyszeres terápiára, és pszichológust sem kerestünk fel. Megbeszéltük egymás között, de hosszú és göröngyös volt az út. Én azt javaslom mindenkinek, ha úgy látja, nagy a baj, és már nem tudják egymás közt megoldani a házaspárok, forduljanak pszichológushoz, urológushoz és nőgyógyászhoz az adott problémával” – javasolta Andi.

Életviteli és tünetcsökkentő tanácsok

„Életmódváltással, egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással, megfelelő minőségű és mennyiségű folyadék bevitelével, továbbá rendszeres testmozgással, az elhízás elkerülésével, illetve a dohányzás, a koffein- és az alkoholfogyasztás elkerülésével vagy minimalizálásával nagyban enyhíthetjük a nemkívánatos változókori tüneteket” – mondta Dr. Thoman András, a Budai Egészségközpont urológus szakorvosa.

  • Fontos a stresszkezelés és a jó alvási szokások kialakítása.
  • Ha a férfi-női klimax során a szexuális funkciókban vagy a szexuális életben problémák jelentkeznek, szexuálterapeuta vagy pszichológus segíthet az egyéni vagy párkapcsolati szintű problémák kezelésében.
  • Férfiklimax esetén néhány tünet kezelésére, például a merevedési problémákra vagy a hangulatingadozásokra a gyógyszerek lehetnek hatékonyak, nőknél a hormonterápia jelenthet megoldást.
  • Próbálkozzunk gyógynövényekkel! Nőknek a vöröshere és szója ajánlott: ösztrogénszerű hatásuk révén a testi tüneteket enyhítik. Az orbáncfű hangulatjavító, hatásos az enyhe depresszió ellen. A barátcserje serkenti az agyalapi mirigy működését és vele együtt a progeszteron termelődését. A poloskavész pedig régóta ismert, és széles körben vizsgált a változókori tünetcsökkentő hatása.
  • A megfelelő családi, baráti támogatás segíthet megküzdeni az esetleges hangulati ingadozásokkal és érzelmi nehézségekkel.
  • Az aerob mozgás, mint például a séta, futás vagy úszás javíthatja az általános fizikai és mentális egészséget. Nőknek kifejezetten ajánlott a jóga.
  • Naponta igyunk meg minimum 8-10 pohár vizet!

via

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos a hüvelyszárazság tünete, az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top