A vas kulcsszerepet játszik a sejtek működésében, anyagcsere-folyamataiban, oxigénellátásában. Ha a szervezet nem jut hozzá a szükséges vasmennyiséghez, először a vasraktárakban tárolt készletből (ezt az alacsony ferritinszint jelzi) próbálja a zavart elhárítani, idővel azonban ezek a tartalékok is kiürülnek. Emiatt csökken a hemoglobinszint, és végül a vörösvértestek képzése is zavart szenved, ami vashiányos vérszegénységhez vezet.
Helló grillszezon, viszlát vashiány!
A vas legfontosabb természetes forrásai az állati eredetű táplálékok – például a máj vagy a tonhal, a vörös húsok (disznó- és marhahús) –, de ezen felül magas vastartalmú a spenót, a mandula, a tökmag, az édesburgonya és a lencse is, így a grillezett húsok mellé egy egészséges, könnyed és finom nyári salátát is érdemes elkészíteni!
A C-vitamin-tartalmú ételek segítik a vas felszívódását, így vashiány esetén gondoskodjunk ezek megfelelő beviteléről. Érdemes a grillpartira facsart narancslével, bogyós gyümölcsökkel vagy paradicsommal is készülni, hiszen ezek valódi C-vitamin-források.
Receptötletek hús- és zöldségsütögetéshez, gyümölcsös desszertekhez!
Húsok mellé: spenótos lencsesaláta
Hozzávalók: 1 csésze főtt lencse, 2 csésze friss spenót, 1 közepes méretű felkockázott paradicsom, 1 apróra vágott uborka, fél csésze aprított piros hagyma, 2 evőkanál olívaolaj, citromlé, só és bors ízlés szerint.
Elkészítés: Keverjük össze a hozzávalókat egy nagy tálban. Öntsünk rá olívaolajat és a frissen facsart citromlevet, majd fűszerezzük sóval és borssal.
Grillezett marhasteak zöldsalátával
Hozzávalók:
- 200 g marhasteak,
- só, bors,
- 3 csésze vegyes zöldsaláta (rukkola, spenót, friss zöldfűszerek),
- 1 evőkanál balzsamecet,
- 1 evőkanál olívaolaj.
Elkészítés: Fűszerezzük a steaket sóval és borssal, majd grillezzük a kívánt állagúra. A zöldsalátát keverjük össze az olívaolajjal és a balzsamecettel.
Néhány zöldség grillezési ideje
- Spárga: 6-8 perc
- Kaliforniai paprika: egészben 10-12 perc; félbevágva 8-10 perc
- Sárgarépa: 3-5 perc
- Padlizsán: 5-7 perc
- Hagyma: szeletelve 8-10 perc; egészben 35-40 perc
- Paradicsom: 6-8 perc félbevágva
- Cukkini: 5-7 perc
Ha szeretnénk édességgel is megkínálni a vendégeket a kerti partin, akkor a grillételek mellé a következő, gyümölcsös desszertet is érdemes elkészíteni. Ráadásul a gránátalma is remek vasforrás!
Gránátalmás pite
Hozzávalók:
- 1 bögre finomliszt
- Fél csomag sütőpor
- Fél csomag vaníliás cukor
- Fél bögre cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 db tojás
- 1.5 dl tej
- 1 dl napraforgó olaj
- 1 db gránátalma (kisebb)
Elkészítés:
A lisztet a cukrokkal, a fahéjjal, a sütőporral összekeverjük. A tejet, az olajat és a tojást hozzáadjuk, majd alaposan eldolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt formába öntjük, majd megszórjuk a gránátalmával. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.