Helló nyár, szia grillszezon: ezek a legszuperebb vasban gazdag ételek

nlc | 2024. Július 02.
A nyár nem múlhat el grillezés nélkül. Remek társasági program, amit lehet egészségesen is csinálni. Vashiányos vagy? Töltsd fel a vaskészleteket, de ne csak szalonnasütésben gondolkodj!

A vas kulcsszerepet játszik a sejtek működésében, anyagcsere-folyamataiban, oxigénellátásában. Ha a szervezet nem jut hozzá a szükséges vasmennyiséghez, először a vasraktárakban tárolt készletből (ezt az alacsony ferritinszint jelzi) próbálja a zavart elhárítani, idővel azonban ezek a tartalékok is kiürülnek. Emiatt csökken a hemoglobinszint, és végül a vörösvértestek képzése is zavart szenved, ami vashiányos vérszegénységhez vezet.

Helló grillszezon, viszlát vashiány!

A vas legfontosabb természetes forrásai az állati eredetű táplálékok – például a máj vagy a tonhal, a vörös húsok (disznó- és marhahús) –, de ezen felül magas vastartalmú a spenót, a mandula, a tökmag, az édesburgonya és a lencse is, így a grillezett húsok mellé egy egészséges, könnyed és finom nyári salátát is érdemes elkészíteni!

A C-vitamin-tartalmú ételek segítik a vas felszívódását, így vashiány esetén gondoskodjunk ezek megfelelő beviteléről. Érdemes a grillpartira facsart narancslével, bogyós gyümölcsökkel vagy paradicsommal is készülni, hiszen ezek valódi C-vitamin-források.

(Fotó: Getty Images)

Receptötletek hús- és zöldségsütögetéshez, gyümölcsös desszertekhez!

Húsok mellé: spenótos lencsesaláta

Hozzávalók: 1 csésze főtt lencse, 2 csésze friss spenót, 1 közepes méretű felkockázott paradicsom, 1 apróra vágott uborka, fél csésze aprított piros hagyma, 2 evőkanál olívaolaj, citromlé, só és bors ízlés szerint.

Elkészítés: Keverjük össze a hozzávalókat egy nagy tálban. Öntsünk rá olívaolajat és a frissen facsart citromlevet, majd fűszerezzük sóval és borssal.

Grillezett marhasteak zöldsalátával

Hozzávalók:

Elkészítés: Fűszerezzük a steaket sóval és borssal, majd grillezzük a kívánt állagúra. A zöldsalátát keverjük össze az olívaolajjal és a balzsamecettel.

Néhány zöldség grillezési ideje

Ha szeretnénk édességgel is megkínálni a vendégeket a kerti partin, akkor a grillételek mellé a következő, gyümölcsös desszertet is érdemes elkészíteni. Ráadásul a gránátalma is remek vasforrás!

Gránátalmás pite

Hozzávalók:

Elkészítés:

A lisztet a cukrokkal, a fahéjjal, a sütőporral összekeverjük. A tejet, az olajat és a tojást hozzáadjuk, majd alaposan eldolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt formába öntjük, majd megszórjuk a gránátalmával. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Exit mobile version