nlc.hu
Tabuk nélkül

Az izmoknak is kell a vas

Az izmoknak is kell a vas, érdemes erre is figyelni!

Jegyezd meg: akár versenyzel, akár hobbiból sportolsz, vas nélkül nem tudod formába hozni magadat.

A vas létfontosságú ásványi anyag az emberi szervezet számára, hiszen kulcsszerepet játszik a sejtek működésében, anyagcsere-folyamataiban, oxigénellátásában. Szervezetünk nem képes vasat előállítani, ezért a szükséges mennyiséget a táplálékkal kell bevinnünk. Ha nem jutunk hozzá elegendő vashoz, előbb vagy utóbb kialakulhat a vashiány.

A felnőtt szervezet kb. 3-5 gramm vasat tartalmaz, melynek nagy része az oxigén szállításáért felelős hemoglobinban található. Ez a fehérje a vörösvértestek központi eleme, ennek köszönhető a vér vörös színe. Ezenkívül a vas a májban, a lépben, a csontvelőben tárolódik, illetve az izomszövetekben található mioglobin nevű fehérjének is összetevője.

A mioglobin szerepe az izmokban hasonló, mint a hemoglobiné a szívben és tüdőben. 

Ha sportolsz, ügyelj a vasraktáraid állapotára is!

Tudtad? A vashiányos vérszegénység az az állapot, amikor a szervezetünk vörösvértestszáma alacsonyabb a normálisnál. Ez akkor fordulhat elő, ha a vörösvértestek képzéséhez nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű hemoglobin, amely szervezetünk sejtjeinek oxigénellátásáért felelős. Emiatt fáradság, kimerültség, gyengeség alakulhat ki, hosszú távon pedig károsodhat a szív, az agy és más szervek is.

Vashiány és sport

Az intenzív sporttevékenység ugyancsak több vasat „fogyaszt”. A megerőltető fizikai aktivitás ugyanis fokozza a vérkeringést és emeli a pulzusszámot, hiszen a működő izmoknak több oxigénre van szükségük. Emiatt nő a vörösvérsejtszám, és vele az oxigént szállító hemoglobin termelése is, ami fokozott vasszükségletet idéz elő. Gyakran a sportolók megfeledkeznek a vérképzéshez szükséges C-vitamin, folsav és vas beviteléről, pedig ezek hiányában könnyebben kialakulhat vashiányos állapot.

Vashiány és a sport

Fotó: Getty Images

Ami segíthet

Az étrend-kiegészítők a csekély vastartalmuk miatt vashiány kezelésére nem alkalmasak, csupán a kiegyensúlyozott étrend melletti vasbevitelt szolgálják. Ezekben az általában komplex készítményekben előfordulhatnak olyan összetevők is (például kalcium, magnézium), amelyek a vassal oldhatatlan anyagot képeznek, ezáltal megakadályozzák a vasfelszívódást. Ha vaspótlásra szorulunk, akkor feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemi vastartalmát: legalább napi 100 mg elemi vas beviteléről kell gondoskodnunk ahhoz, hogy az abból hasznosuló mennyiség ki tudja elégíteni a szervezet szükségletét. Emellett reformáljuk meg az étkezésünket és együnk vasban gazdag ételeket (máj, vörös húsok, búzakorpa, tökmag, szezámmag, hüvelyesek, lenmag, pisztácia, rókagomba).

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top