nlc.hu
Tabuk nélkül
Vegán életmóddal a hüvelygomba ellen? Működik?!

Vegán életmóddal a hüvelygomba ellen? Működik?!

Mitől egészségesebb a vegán életmód? Hogy befolyásolja a hüvelygomba kialakulását az, hogy milyen ételeket fogyasztunk? Kata igazi szakértője lett a témának!

A gombás hüvelyfertőzés tünetei gyakorlatilag azonnal jelentkeznek, és nagyon kellemetlenek. Hüvelygombáról beszélünk, ha a hüvelyflóra természetes egyensúlya felborul, és az ott élő Candida gombák elszaporodnak. Ebben az esetben a hüvelyfolyás is megváltozik, sárgásfehér színűvé és darabos, túrós állagúvá válik, amit kellemetlen viszketés, égő érzés kísér.

Gombaellenes kezeléssel a hüvelygomba tünetei gyorsan elmúlnak, és az esetek 90 százalékában nem is térnek vissza, de vannak nők, akik évente 4-5 alkalommal is szenvednek tőlük. Az ilyen visszatérő fertőzés hátterében rendszerint valami más probléma áll. Lehet, hogy egy kisebb életmód-változtatásra van szükség – például kevesebb cukor fogyasztását vagy egy új fogamzásgátló szer használatát ajánlja majd a nőgyógyász –, de az is elképzelhető, hogy egy másik fertőzés a kiváltó ok.

Vegán életmóddal a hüvelygomba ellen? Működik?!

(Fotó: Getty Images)

A hüvelygomba kialakulásának hátterében állhat:

  • stressz,
  • antibiotikumkúra,
  • cukorbetegség,
  • terhesség,
  • túlzásba vitt intimhigiénia,
  • befülledt, rosszul szellőző alsónemű,
  • szénhidrátdús étrend,
  • hormonháztartás megváltozása,
  • gyakori szex.

„Szélsőségesnek hathat elsőre, mégis működik. Korábban súlyproblémáim voltak, fáradékonynak éreztem magam, és gyakoriak voltak az intimfertőzéseim. Amióta nem eszem se állati eredetű, se szintetikus élelmiszert, hanem csak nyers vagy előkezelt növényi alapanyagokat fogyasztok, illetve nem használok műszálas ruhát, sokkal jobban érzem magam. Lelkesít, hogy senkinek sem ártok és tehetek valamit a Föld jövőjéért. Nem vásárolok csomagolóanyagot, és a műanyag csomagolásokat szelektíven gyűjtöm. Ha lehet, mindent üvegben tárolok. Mióta áttértem erre az életre, még egyszer sem voltam beteg. A kiegyensúlyozottságom eredménye, hogy visszatérő hüvelygombám is ritkán újult ki. Azt tudtátok, hogy a magas vércukorszint az immunrendszer gyengítő hatása által hajlamosít a hüvelygombára?!” – kérdezi Kata.

A rossz táplálkozás nem csupán az immunrendszer gyengítésével járul hozzá a Candida fertőzések kialakulásához, hanem azzal is, hogy olyan alkotóelemei vannak, amelyek kifejezetten kedveznek a kórokozók szaporodásának. A “gombaellenes” diéták alapszabálya, hogy kerülni kell az olyan élelmiszereket, amelyekben tartósítószer, aroma- és színezőanyagok vannak, illetve cukrot vagy fehér lisztet tartalmaznak.

„Nem volt könnyű, de már nem hiányoznak a péksütemények, a tésztafélék, a készen vásárolható ételek és konzervek, sőt még a gyümölcsök többsége sem. A cukros italokat egyáltalán nem tudom már meginni, a kávéról is lemondtam. Imádom az olajos magvakat és a hidegen sajtolt olajokat, élőflórás natúr joghurtokat, citrusféléket és teljes kiőrlésű termékeket. Megszerettem a kölest, árpát, hajdinát, zablisztet, zabkorpát, zabpehelyet, barna rizst és a rozst is. Áttértem a napi 5 étkezésre, és leszoktam a gyors reggelikről. Szépen, nyugodtan, stresszmentesen táplálkozom, nem futok balra-jobbra, hagyok időt az evésre. A legnehezebben a minimum 8 óra alvás bevezetése ment, de végül sikerült rászoktatnom magam. A rendszeres edzésre sajnos nem sok időm marad, de heti egy-két alkalommal egy 30 perces gyaloglást azért beiktatok. A hangsúly a rendszerességen van. Érdemes volt életmódot váltanom, nekem nagyon bejött, és a gombás hüvelyfertőzésemnek is búcsút intettem” – mondta elégedetten Kata.

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top