nlc.hu
Tabuk nélkül
Hüvelyszárazság: sokféle ok állhat a háttérben (x)

Hüvelyszárazság: sokféle ok állhat a háttérben (x)

A hüvelyszárazság leggyakrabban hormonális változás, az ösztrogénszint csökkenése miatt alakul ki, de más okok miatt is megjelenhetnek a hétköznapokban kellemetlen, a hálószobában fájdalommal járó tünetek. 

Hüvelyszárazság: sokféle ok állhat a háttérben (x)


Gyakori, de sokszor nem beszélünk róla

Hüvelyszárazságról akkor beszélünk, ha a hüvelyváladék – amelynek feladata a hüvely síkosságát fenntartani és a fertőzésektől óvni a hüvelyt – mennyisége csökken. Igen kellemetlen tünetekkel jár: égő, viszkető érzés a hüvelyben, az intim együttlét közben jelentkező diszkomfort vagy fájdalom, és megnőhet a fertőzések kockázata is. A hüvelyszárazság gyakori, különösen idősebbeknél, de fiatalabb nőknél szintén előforduló probléma, amelyről azonban az érintettek közül sokan nem szívesen beszélnek: egyrészt kínos témának tartják még az orvos előtt is, másrészt bíznak benne, hogy a panaszok maguktól is elmúlnak – pedig a hüvelyszárazságot minden esetben kezelni kell.

Leggyakoribb ok az ösztrogén hiánya

A hüvelyszárazság leggyakrabban hormonális változás következménye, ezért kötik sokan a problémát (tévesen) kizárólag a hormonszint tartós lecsökkenésével járó változókorhoz, amikor – általában a negyvenes évek közepétől – a petefészkek működése természetes folyamatként fokozatosan leáll, az ösztrogéntermelés csökken, majd meg is szűnik. A menopauza után állandósul az alacsony ösztrogénszint, ami – sok más változókori tünet megjelenése mellett – a hüvelyszárazság kialakulását, majd tartóssá válását hozhatja magával. Előfordul, hogy az ösztrogénszint csökkenése már 45 éves kor előtt bekövetkezik – ilyenkor beszélünk korai menopauzáról, amelynek tünetei megegyeznek a természetes menopauza tüneteivel, beleértve a hüvelyszárazságot is.

Nem csak változókorban jelentkezhet

Az ösztrogénszint azonban más időszakokban is csökken: a menstruáció előtt például, így van, aki akkor is tapasztalhat hüvelyszárazságot. A hüvelyszárazság szülés után is megjelenhet: a szoptatás időszakában a tejtermelést serkentő prolaktin hormon dominál, az ösztrogénszint alacsony, ezért szembesülhetnek a kismamák is a tünetekkel. Okozhatja a problémát hormonális fogamzásgátló szedése, de orvosi kezelés következtében – petefészek- vagy méheltávolítás után, illetve sugár- vagy kemoterápia során – szintén csökkenhet az ösztrogén szintje, ami a hüvelyhám elvékonyodásával, következményként hüvelyszárazsággal is járhat.

Drasztikus fogyókúra vagy a kevés együttlét is okozhatja

Hüvelyszárazság kialakulhat továbbá cukorbetegség, pajzsmirigyproblémák, máj- vagy vesekárosodás esetén, de oka lehet a tünetek megjelenésének egy gombás fertőzés is, amelynek nagyobb a kockázata, ha – például az intimterületek túlzott ápolása miatt – felborul a hüvelyflóra egyensúlya. Egyes gyógyszerek (pl. antidepresszánsok, antihisztaminok) szedése szintén járhat a hüvely nedvességtartalmának csökkenésével. Növelheti az állapot kialakulásának esélyét a dohányzás és a nem túl gyakori szexuális élet. A helytelen táplálkozás is gondot okozhat: az étkezési zavarok, egy rosszul kivitelezett diéta vagy egy drasztikus fogyókúra ugyancsak növelheti a hüvelyszárazság kialakulásának kockázatát.

Hormonmentes segítség a Cikatridina

Bármi legyen az ok, a hüvelyszárazságot kezelni kell. A tünetek enyhítésében segíthet a hialuronsavat és ápoló olajokat, illetve gyógynövények kivonatát tartalmazó Cikatridina hüvelykúp és kenőcs. A hialuronsav nedvességgel tölti fel és helyreállítja az irritált, érzékeny, sérült szöveteket. A Cikatridina hüvelykúp a hüvelyben, a kenőcs pedig a szeméremtest és a hüvelybemenet hámirritációjának enyhítésére alkalmazható. A két készítmény a panaszoktól függően önállóan vagy egymással kombinálva is használható. Mivel hormonmentesek, így orvosi javaslatra akár szoptatás alatt, illetve a hormonkezelés bármilyen más ellenjavallata esetén is alkalmazhatóak. Változókorban a kellemetlen tünetek enyhítésére a napi rendszerességű kúra szükség szerint folytatható, ismételhető. A patikában vény nélkül kapható Cikatridina készítmények gazdaságos, nagyobb kiszerelésben is elérhetők.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL
A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG
KEZELŐORVOSÁT!

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top