nlc.hu
Tabuk nélkül
Változókor: Ön melyik típusba tartozik? (x)

Változókor: Ön melyik típusba tartozik? (x)

A változókor kihívásokkal teli, új fejezetet nyit a nők életében, ezért fontos, hogy megtaláljuk azt a módszert, amely segít, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Töltse ki tesztünket, hogy kiderüljön, Ön melyik változókori típusba tartozik!

Változókor: Ön melyik típusba tartozik? (x)

Ahány nő, annyi klimax

A változókor természetes életszakasz, amely minden nő életében bekövetkezik, de mindenki másképp éli meg – kis túlzással mondhatjuk: ahányan vagyunk, annyiféle klimaxon megyünk át. A tüneteket okozó hormonális változás általában a negyvenes évek közepén kezdődik, a petefészkek működése és ezzel a női hormonok termelődése fokozatosan csökken, majd megszűnik. A legtöbb nő számára a menstruációs ciklus megváltozása, rendszertelenné válása jelzi a változókor kezdetét, de sokan tapasztalják a hőhullámokat, az éjszakai alvást zavaró izzadást, az ebből fakadó kialvatlanságot, a koncentrálás nehézségét. Tipikus változókori tünet a hangulatingadozás, az ingerlékenység, sokaknál jelentkeznek memóriazavarok, de nagy kihívás megküzdeni a változókori hízással is.

Természetesen segít a Remifemin Plus

A mindennapokat magunk is élhetőbbé tehetjük, ha rendszeresen mozgunk, egészségesebb ételeket fogyasztunk, és amennyire lehet, kerüljük a stresszt. A tünetenyhítésre lehetőség az orvosi javaslatra és ellenőrzés mellett folytatott hormonpótlás. Akinek ez nem járható út, azoknak segíthet a patikában vény nélkül kapható, hormonmentes Remifemin Plus, amely a Cimicifuga (poloskavész) egyedülálló, iCR-kivonatát tartalmazza – ennek hatásosságát és biztonságosságát tudományos kutatások is igazolták. A tabletta másik összetevője az orbáncfű kivonata. A két gyógynövény kombinációja okán a Remifemin Plus különösen hatékony lehet azoknál, akiknél a testi tünetek mellett lelki panaszok is jelentkeznek: a gyógyszer igazoltan csökkenti a változókori hőhullámokat, az alvászavarokat és javítja a hangulatot. A tünetenyhítő hatás elérése, fenntartása érdekében a tabletta hosszan tartó szedése ajánlott, napi adagja a panaszok jellege, erőssége szerint változtatható. A Remifemin Plus gazdaságos, 120 darabos csomagolásban is kapható.

Teszt – Melyik változókori típusba tartozik?

A változókori tünetek egyénileg rendkívül változatosak lehetnek. Nemcsak a tünetek típusa, de időtartama és intenzitása is mindenkinél más és más. Van, akinél akár évekig is eltart, míg előfordulhat, hogy valaki pár hónap után túl van rajta. A különböző tüneteket pedig eltérő módon lehet enyhíteni. Az alábbi tesztből megtudhatja, a változókor melyik típusába tartozik, és ennek alapján mit tehet, hogy enyhítse a típusra jellemző tüneteket.

1)      A bevásárlást végzi, és nem talál az üzletben egy bizonyos terméket, hogyan reagál?      
a)       Nyugodt maradok, és tovább keresek. Ha látok egy eladót, megkérdezem.        
b)      Nagyon ideges leszek, és eldöntöm, a vacsora enélkül is jó lesz.          
c)       Leizzadok. Hol a fenében volt ez a termék múltkor?            
                       
2)      Mostanában kimerültnek vagy túlterheltnek érzi magát?            
a)       Igen, és ez egyre inkább megnehezíti a mindennapjaimat.          
b)      Egyszer-egyszer, inkább más tünetek (pl. hőhullámok) okoznak nagyobb gondot.      
c)       Nem, szerencsére ilyen problémám még nem volt.            
                       
3)      Gyarapodott a testsúlya mostanában?              
a)       Igen, annak ellenére, hogy nem változott semmi a táplálkozásomban.        
b)      Nem hiszem, az elmúlt időszakban nem volt nagyon étvágyam.          
c)       Nem. Kisebb ingadozások mellett évek óta tartom a súlyom.          
                       
4)      Gyakran szorong vagy érez belső nyugtalanságot?            
a)       Igen, néha olyan rossz, hogy elaludni sem bírok.            
b)      Nem. Mindig is nyugodt természetű ember voltam.            
c)       Előfordul, de van néhány trükköm, például este egy kellemes fürdő, amivel le tudom nyugtatni magam.  
                       
5)      Újabban nehezen alszik el, vagy nem tudja átaludni az éjszakát?          
a)       Igen, mindkettő előfordul. Állandóan felébredek, mert melegem van.        
b)      Igen, főleg elaludnom nehéz, mert folyamatosan problémákon rágódom, vagy egyszerűen csak nem tudok kikapcsolni.
c)       Rendszerint gyorsan elalszom, és csak másnap reggel, az óracsörgésre ébredek fel.      
                       
6)      Milyen a szexuális élete?                  
a)       Pillanatnyilag semmilyen. Soha nincs hozzá kedvem.            
b)      Teljesen rendben van. Jólesik a szex, élvezem.              
c)       Mostanában gyakran érzek fájdalmat az aktus során (a hüvelyszárazság miatt).      
                       
7)   Jellemző önre, hogy egyik pillanatban fel van dobva, a másikban halálosan szomorú?      
a)       Nem, ilyen hangulatingadozásom kamaszkorom óta nem volt.          
b)      Na ja. Az utóbbi időben gyakran vagyok elégedetlen magammal, valójában ok nélkül.      
c)       Hát persze! Vannak napok, amikor elég gyorsan változik a hangulatom, és gyakran tapasztalok egyfajta belső nyugtalanságot.
                       
ÉRTÉKELÉS: számolja össze, melyik betű adta a legtöbb válaszát, majd olvassa el az adott betűhöz tartozó értékelést.
„Szerencsés” – ha a legtöbb kérdésre az „a” választ adta:            
Úgy tűnik, szerencsére azon nők közé tartozik, akik nem éreznek meg semmit a hormonváltozásokból. A változókorú nők mintegy harmadának vannak csak nagyon ritkán tünetei. Ha olykor mégis észlelnek valamit, nem esik nehezükre megbirkózni ezekkel, és így könnyen élvezik tovább a mindennapjaikat. Hogy ez így is maradjon, gondoskodniuk kell a napi megfelelő mennyiségű mozgásról, a teljes értékű, változatos étkezésről. Egyébként, ha Ön még a változókor elején tart, esetleg érdemes felkészülnie annak testi és lelki tüneteire, vagy azok rosszabbodására.
                       
„Forrófejű” – ha a legtöbb kérdésre a „b” választ adta:            
Válaszai arra utalnak, hogy Önnél a csökkenő hormontermelés leginkább testi tünetekben mutatkozik meg. Ilyenek a hőhullámok, az izzadás, az alvászavar, a szívdobogásérzés vagy a szédülés. Néhány praktikus tanács, hogyan tudja mégis elviselni a változókor kellemetlen tüneteit: legyen mindig felkészült! Például a legközelebbi színházlátogatásnál vagy bevásárlótúra alkalmával vigyen magával váltóruhát. Így, ha hirtelen leizzadna, fel tud venni egy tiszta felsőt, és újra jól érezheti magát. Ha az elalvással van problémája, vagy nem tudja végigaludni az éjszakát, próbáljon ki valamilyen relaxációs technikát, mint például az autogén tréning vagy a Jacobson-féle izomlazítás. A napi 20-30 perces könnyű mozgás, este egy meleg fürdő, vagy a lefekvéskor hallgatott kellemes, halk zene is segíthet, hogy nyugodtabban teljen az éjszaka.
                       
„Érzékeny” – ha a legtöbb kérdésre a „c” választ adta:            
Ön tipikusan az a nő, akinél a változókor lelki tünetei, mint nyugtalanság, ingerültség, szorongás, hangulatingadozások, illetve a depressziós epizódok dominálnak. Próbáljon meg a mindennapok rohanásában időt szánni az ellazulásra. Az előbbiekben már említett különböző relaxációs vagy lazító technikák sok segítséget nyújthatnak. Kezdjen el jógázni vagy meditáljon. De ha szívesebben pihen egy gyertyákkal körülvett fürdőben, tegye azt. Kedvenc regényének újraolvasása, vagy egy séta a friss levegőn szintén megkönnyíthetik, hogy túljusson a nehéz szakaszokon. Írjon elő magának rendszeresen egy kis wellness-programot!
                       
„Kevert” típus – ha a válaszaihoz tartozó betűk száma közel ugyanannyi:        
Léteznek olyan típusok is, akiknél vegyesen jelennek meg a különböző tünetek. Könnyen megeshet, hogy bizonyos nőknél a változókor testi és lelki tünetei egyaránt előfordulnak. Különösen akkor igaz ez, ha válaszadáskor gyakran jelölte a „b” és „c” lehetőséget. Ha sokszor választotta az „a” betűt, és csak itt-ott fordult elő a másik két válaszlehetőség, akkor Önnél a változókor kevés és enyhe tünetet okoz csak. Az is lehet, hogy Ön még csak a klimax elején áll, esetleg már annak vége felé jár. Nőgyógyászától érdeklődjön a különböző terápiás lehetőségekről, de gyógyszerésze is hasznos tanácsokat adhat!
Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top