nlc.hu
Tabuk nélkül
A hólyaghurut mindenhol utolérhet

Gondok az edzőteremben, avagy a hólyaghurut mindenhol utolérhet

Anna nem először találkozott a hólyaghuruttal, de ismét hibát követett el, aminek meg is lett a következménye.

A kisgyerekes anyuka, Anna végre ismét erőt érzett magában, hogy lejárjon a konditerembe és formába hozza magát. Már korábban is hajlamos volt húgyúti fertőzésre, ezért mindig figyelt arra, hogy az edzés után azonnal tusoljon és száraz alsóneműt húzzon. A legutóbbi alkalommal azonban rohannia kellett a gyermekéért. Meg is lett a baj, estére előjött ismét az égő, szúró, csípő érzés és az alhasi fájdalom. Felfázott.

„Nagyon boldog voltam, hogy Noelnek elkezdődött a bölcsi, ahol remekül érzi magát, így én is tudtam időt szakítani magamra. Mivel a terhesség alatt feljött egy kis felesleg, gondoltam, elmegyek edzőterembe, hogy végre formába hozzam magam. Jó volt ismét a teremben, sok ismerőssel találkoztam. Annyira elbeszélgettük az időt, hogy edzés után nem volt időm levenni az izzadt ruhámat és átcserélni az alsóneműmet, mert mennem kellett a kisfiamért. Kilépve a teremből, a kocsiig is éreztem, hogy fázom, de nagyon siettem, és nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Aztán kisvártatva, otthon furcsán kezdtem magam érezni, és rám jött a pisilési inger. Fájt, szúrt, csípett a pisi, és tudtam, a felelőtlenségemnek itt a következménye, hólyaghurutom van. Mindig figyelek arra, hogy edzés, szauna vagy úszás után szárazra cseréljem a ruhám, mindig alaposan megtörölközöm, de most nagyon elpletykáltam az időt. Gyorsan készítettem magamnak gyógyteát medveszőlőből és csalánból, és elkezdtem tudatosan több folyadékot inni, hogy átmossa a hólyagom, és a bacik távozzanak. Szerencsére így is lett. Ha ez nem jött volna be, akkor biztos kérek antibiotikumot az orvosomtól, mert nem bírom ezt a kellemetlen fájdalmat” – mondta Anna.

Gondok az edzőteremben, avagy a hólyaghurut mindenhol utolérhet

(Fotó: Getty Images)

Figyelni kell a kockázati tényezőkre, ha meg akarjuk úszni a hólyaghurutot!

A húgyúti fertőzést közvetett módon kiválthatja az intenzív szexuális élet azáltal, hogy a hüvely baktériumflórája megváltozik, az antibiotikum-kezelések pedig közvetlenül, a rezisztencia miatt, továbbá hajlamosíthat rá a vitaminszegény táplálkozás, mely az immunrendszerünkre is hatással van, illetve a változókorban a hormonháztartás változása vagy akár a stressz is.

Előzzük meg a kellemetlen hólyaghurutot!

  • Az intim együttlét utáni hólyaghurut kialakulásának esélyét csökkenthetjük, ha az aktus után mielőbb kiürítjük a hólyagot. Ezzel ugyanis meg tudjuk akadályozni, hogy a baktériumok a húgyhólyagban pangó vizeletben (fél óránként megduplázódva!) elszaporodjanak.
  • Ahhoz, hogy eleget tudjunk pisilni, fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot mindennap: 2-2,5 liter a napi ajánlott folyadékbevitel.
  • Fontos a helyes vécéhasználat is: a törlés mindig elölről hátrafelé történjen, és mossunk kezet előtte és utána is.
  • A hólyaghurut kialakulásában, illetve visszatérésében a hüvelyflóra egyensúlyának zavara is szerepet játszhat. A savas hüvelyi pH védelmében használjunk hüvelyflóra-regeneráló készítményt.
  • A pisilést nem szabad túl sokáig visszatartani, mivel a hólyagban pangó vizelet segíti a baktériumok szaporodását.
  • Ne viseljünk műszálas alsóneműt, mert könnyen beleizzadhatunk, a nedves közeg pedig kedvez a kórokozók túlszaporodásának.
  • Ha mégis felfáztunk, igyunk óránként legalább 2,5 deciliter vizet, ami hígítja a vizeletet, ezáltal csökkenti az irritációt, másrészt átmossa a húgyutakat, és segít kiüríteni a baktériumokat.
  • Fontos a rendszeres tisztálkodás: bármilyen fáradtak is vagyunk, lefekvés előtt soha ne maradjon ki, és fürdés helyett inkább zuhanyozzunk.
  • Az uszodában, amint kijöttünk a medencéből, minél hamarabb törölközzünk meg, és cseréljük szárazra a fürdőruhát.

Hirdetés

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető. 

urzinol, felfazas

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER.
A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top