nlc.hu
Tabuk nélkül
Segítség, hólyaghurutom van! Irány a háziorvos?

Segítség, hólyaghurutom van! Irány a háziorvos?

Először nem! Próbáljuk mi magunk megoldást találni a felfázás kellemetlen tüneteire. Hogyan? Milyen praktikákat érdemes kipróbálni? Klári hatékony trükköket vetett be!

A 40 éves Klári felfázott és fogalma sem volt, hová forduljon a kellemetlen tüneteivel, pedig sorstársai elég sokan vannak, hiszen a nők 50%-ánál élete során legalább egyszer, minden 3. nőnél pedig 24 éves kora előtt kialakul akut, szövődménymentes cisztitisz, azaz hólyaghurut.

Az infekció kialakulásának kockázati tényezői közé tartoznak:

  • szexuális aktus, új szexuális partner,
  • spermicid készítmények használata,
  • pozitív családi kórtörténet,
  • a beteg kórelőzményei között szereplő, gyermekkori alsó húgyúti fertőzés.

„Egyik alkalommal késő estig beszélgettünk a barátokkal egy parkban. Sajnos nem volt nálam hosszabb pulcsi és kabát sem, a derekam nagyon fázott, aminek hatására már másnap érzékeltem a felfázás kellemetlen tüneteit. Csípett, fájt a pisi, az állandó vizelési ingertől pedig a falra másztam. Ciki vagy sem, de fogalmam sem volt, hogy mit tegyek, így felhívtam a legjobb barátnőmet, aki mindenre tud gyógyírt. Így is lett. Panna azt tanácsolta, próbáljam meg először itthon enyhíteni a problémát, ne menjek rögtön orvoshoz, az antibiotikum-kúra legyen a végső megoldás” – mesélte Klári.

Segítség, hólyaghurutom van! Irány a háziorvos?

(Fotó: Getty Images)

A felfázás hátterében 70-90%-ban az Escherichia coli nevű bélbaktérium által okozott fertőzés áll. Ha nem segített a bő folyadékfogyasztás – víz, illetve vízhajtó, gyulladáscsökkentő hatású gyógynövényekből készült teák –, akkor a panaszok enyhítésére recept nélkül kapható gyulladáscsökkentőket, fájdalomcsillapítókat is bevehetünk, ezek alkalmazását azonban semmiképp se vigyük túlzásba, és mindig tartsuk be a gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztató utasításait!

„Panna első körben gyógynövényeket javasolt a felfázásomra, állítása szerint a csalánból főzött gyógytea vízhajtó hatású. A medveszőlőlevél antibakteriális hatású és a tőzegáfonya is régóta bevált a hólyaghurut tünetei ellen, azáltal, hogy gátolja a baktériumok megtapadását a hólyag falán, ezért a fertőzés súlyosbodását tudja megakadályozni – magyarázta nekem barátnőm, én pedig tátott szájjal hallgattam. Azt is mondta, fogyasszak sok folyadékot, óránként legalább 2,5 deciliter vizet, mert ez egyrészt hígítja a vizeletet, így csökkenti az irritációt, másrészt átmossa a húgyutakat, és a gyakoribb pisilés segít kiüríteni a baktériumokat. Arra is figyelmeztetett, hogy a pisit ne tartogassam, mivel a húgyhólyagban pangó langymeleg vizelet ideális közeg a baktériumok szaporodásához. Mindent úgy csináltam, ahogy Panna tanácsolta, és szerencsére jobban lettem, mivel már a felfázás korai szakaszában cselekedtem” – mesélte Klári.

Ha láz, véres vizelet, erős deréktáji fájdalom vagy súlyos görcsök jelentkeznének, illetve, az otthoni kezelés hatására néhány nap után nem javul az állapotunk, feltétlenül keressük fel az orvosunkat, aki a helyi rezisztencia adatokat is figyelembe véve tudja, melyik antibiotikumot kell felírni!

Fontos! Ha antibiotikumot szedünk, utána mindig gondoskodjunk a hüvelyflóra egészséges egyensúlyának helyreállításáról, mert az antibiotikumkezelések megterhelőek lehetnek, és a hüvelyflóra egyensúlyát is könnyen felboríthatják.

Hirdetés

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető. 

urzinol, felfazas

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER.
A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top