
A testtömeg normalizálásával, a megfelelő tápanyagok biztosításával (D-vitaminban, kalciumban és jó koleszterinben gazdag étkezéssel) lehetséges egyrészt a tünetek, így a hőhullámok, az alvászavarok enyhítése, a kedélyállapot javítása, másrészt a kockázatok mérséklése: a magas vérnyomás, az inzulinrezisztencia, a szívbetegségek, a csontritkulás rizikójának csökkentése.
A lelassult emésztés és a kevesebb energiaigény miatti súlykontroll alacsonyabb kalóriatartalmú és rostban gazdag étkezéssel, megfelelő folyadékbevitellel, mozgással tartható.
Hogy legyen az étrend klimaxbarát?
Az étrendben fontos szerepet kell, hogy kapjanak egyebek között az antioxidáns- és fitoösztrogén-tartalmú élelmiszerek, amelyek a hormonrendszert támogatják, így a szója vagy a lenmag, a hüvelyesek, a gabonák, álgabonák, a szívvédő növényi olajok, a citrusfélék, a káposzta- és hagymafélék, az almatermésűek, a szellemi frissességet is védő bogyósok. Továbbá az alvássegítő triptofánt tartalmazó olajos magvak, sovány húsok, zöldségek, a csontritkulás megelőzéséhez szükséges, kalciumban gazdag sajtok, tejtermékek, magvak, illetve az aszalt gyümölcsök is.
A húsok telített zsírsavat tartalmaznak, és amennyiben a zsíranyagcserében is szerepet játszó ösztrogén hatása megszűnik, akkor az érfalban lévő lerakódások is gyakoribbak lesznek a nőknél, így megnövekszik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ezért minden olyan élelmi anyagot érdemes a szervezet számára biztosítanunk, amelyek megelőzik ezeket a lerakódásokat az érfalban – ilyenek a zöld növények, gyümölcsök, magas rosttartalmú ételek, a telítetlen zsírsavak.
Meggyes-ricottás babtorta
Hozzávalók 2 személyre:
- 250 g tarkabab,
- 100 g darált dió,
- 250 g cukor,
- 50 g zsemlemorzsa,
- 4 tojás,
- a forma kikenéséhez: 14 g vaj,
- a töltelékhez: 150 g magozott meggy (befőtt vagy mélyhűtött is lehet), 100 g ricotta, 50 g cukor, 2 lap zselatin.
Elkészítés: A sütőt 190 C-ra (légkeveréses sütőben 176 C) előmelegítjük. A babot sótlan vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, áttörjük, majd a darált dióval, a cukorral, a zsemlemorzsával és a tojások sárgájával összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal a babos masszába forgatjuk. A tészta felét 24 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába simítjuk, majd a sütőbe tolva kb. 15 perc alatt megsütjük. Azután a tészta másik felét ugyanígy megsütjük, összesen két lapot kapunk. A meggyet lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, a ricottával és a cukorral összekeverjük. A zselatinlapokat 2 percre hideg vízbe áztatjuk. Azután a vízből kivesszük, kinyomkodjuk, és a gyümölcsös-ricottás töltelékbe keverjük. A krémet a két tortalap közé kenjük úgy, hogy 2 evőkanálnyi a torta tetejére is jusson belőle. Amikor a torta elkészül, hűtőbe tesszük, és legalább 1 órát dermedni hagyjuk.
(A recept Aradvári-Szabolcs Mariann – Dr. Mák Erzsébet – Végvári Viktória Menopauza című receptkönyvében található. A dietetikusok által összeállított kötetben 57 recept és étrendi ajánlás található)
Bolognai lencséből
Egy hagymát, egy gerezd fokhagymát és 90 g kockázott répát pirítsunk meg, egy kávéskanál cukorral karamellizáljuk. 500 ml zöldségalaplével öntsük fel, 100 gramm vörös lencsével, 20 ml paradicsompürével 15 perc alatt főzzük meg. 1-1 ág rozmaringgal, oregánóval, kakukkfűvel ízesítsük. A metélthez 400 gramm cukkinit csíkozzunk fel, olajon süssük át 2 perc alatt és már tálalhatjuk is.
Tofus keksz
Hozzávalók 2 személyre:
- 110 g barna cukor
- 150 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 150 g fehér tönkölybúzaliszt
- 3 g sütőpor
- 1 g őrölt kardamom
- 1 g őrölt kurkuma
- 1 g őrölt gyömbér
- 150 g vaj
- 100 g hűtött tofu
- 100 g pisztácia
100 g cukrot megdarálunk, hogy porcukrot kapjunk, majd a kétféle liszttel, a sütőporral, a kardamommal, a kurkumával és a gyömbérrel összekeverjük. A vajat rámorzsoljuk, a finomra reszelt tofut hozzáadjuk, és az egészet gyorsan összegyúrjuk. A masszát 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. Azután liszttel meghintett deszkán 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk. A tetejét vízzel megkenjük, majd a maradék cukorral összekevert, felaprított pisztáciával megszórjuk. A tésztából közepes pogácsaszaggatóval kekszformákat szúrunk ki, és sütőpapírral bélelt sütőlapra rakosgatjuk.
A süteményt 180 °C-ra (légkeveréses sütőben 165 °C) előmelegített sütőben 8−10 perc alatt készre sütjük.
(Címlapfotó: Getty Images)
Hirdetés
Változókor könnyedén: Remifemin Plus
Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt, a néhány növényben fellelhető, ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszan tartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.
Fotó: Phytotec Hungária Bt.
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!