Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Az aranyér népbetegség, beszéljünk róla!

Nehezen beszélünk róla, pedig napjaink egészségtelen életmódja mellett sokakat érint enyhébb, vagy súlyosabb formában. Nem árt ismernünk lehetséges kiváltó okait, és azt, hogy az aranyérbetegséggel mikor kell szakemberhez fordulnunk.

Az aranyér a végbél falában, a végbélnyílás közelében található vénás fonat, melynek számos különböző panaszt okozó csomós tágulatát aranyerességnek, vagy aranyérbetegségnek nevezzük. Attól függően, hogy a csomók a végbél záróizma felett vagy azon kívül helyezkednek el, belső, illetve külső aranyeret különböztethetünk meg. A belső aranyér kezdetben panaszokat még nem okoz, legfeljebb orvosi vizsgálat során lehet igazolni. A külső csomók azonban viszkethetnek, fájhatnak, illetve vérezhetnek is.

Fotó: Profimedia

Tudtad? Az emberek többsége azt gondolja, hogy az aranyér ritkán előforduló betegség, ez azonban nem igaz. Korábban azt feltételezték, hogy kb. a lakosság fele szenved aranyérben, azonban a legújabb statisztikák szerint ez a szám akár a 70-80 százalékot is elérheti. A betegek egyre nagyobb hányada fordul orvoshoz a kellemetlen tünetek jelentkezésekor, de az állapot hosszú évekig lehet panaszmentes is.

Az aranyérbetegség okai

Az aranyérbetegség kialakulhat örökletes tényezők (veleszületett kötőszöveti gyengeség), mozgásszegény életmód, ülőfoglalkozás, székrekedés, rost- és folyadékszegény étrend vagy a túlsúly miatt, valamint gyakran fordul elő terhesség alatt vagy szülés után, de a rendszeres alkoholfogyasztás, valamint a csípős, fűszeres ételek szintén elősegíthetik a kialakulását.

Tudtad? Elterjedt tévhit, hogy a hideg felületen való ülés elősegíti az aranyerességet, de a kutatók szerint a hosszas ülésnek inkább van köze az aranyér kialakulásához.

Az aranyér tünetei

A tünetek a betegség előrehaladottságától függenek.

Az aranyérbetegségnek négy stádiumát különböztetjük meg:

A kezdeti stádiumban az aranyérnek még alig van észrevehető tünete, a végbél körüli viszketés, esetleg a székleten, vagy a WC-papíron felfedezett világospiros vér hívhatja fel rá a figyelmet.  A második stádiumban már jelentkezhetnek az alábbi kellemetlen tünetek:

  • fájdalom
  • égő érzés
  • viszketés és nedvességérzés
  • nem komplett székletürítés érzése
  • idegentestérzet a végbélnyílásban
  • illetve vér is színezheti a székletet

A harmadik stádiumban az aranyeres csomók már nehezen húzódnak vissza maguktól, szinte mindig fájnak, illetve vérezhetnek. A negyedik stádiumban az állandóan kifordult állapotban lévő aranyér már nem is helyezhető vissza. A két utóbbi stádiumban előfordulhat, hogy a csomó kizáródik, a végbél záróizmai elzárják a vénákat, melyekben a vér visszaáramlása megreked. Ez a heves fájdalommal, gyulladással, lázzal jellemzett állapot az aranyeres krízis, amely sürgős orvosi beavatkozást igényel.

A kezelés a betegség súlyosságától függ

A betegek jellemzően csak a tünetek rosszabbodása esetén kezdenek el foglalkozni a betegséggel, vagy fordulnak szakemberhez. Pedig a nem múló fájdalom, a kitüremkedés megjelenése és ismétlődő vérzés esetén, főleg 40 éves kor felett mindenképpen javasolt az orvosi vizsgálat.

A tünetmentes aranyerek rendszerint nem igényelnek kezelést, de fontos, hogy változtassunk az életmódunkon. Részesítsük előnyben a rostokban gazdag ételeket, vagyis fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt, müzlit és teljes kiőrlésű péksüteményeket, illetve figyeljünk a megfelelő napi folyadékbevitelre és a rendszeres testmozgásra.

A betegség kezdeti, enyhébb tünetei esetén alkalmazhatunk kúpokat, krémeket, és az ülőfürdő is segíthet. Ha a gyógyszeres kezelés és a táplálkozási szokások megváltoztatása együttesen nem vezetnek eredményre, vagy a betegség súlyosbodik, a proktológus az aranyér műtéti kezelését javasolhatja.

(Nyitókép: profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top