nlc.hu
Tabuk nélkül

Depresszió testi tünetei

Segítség, meghíztam! – A depresszió testi tünetei

A depresszió nem feltétlenül abban mutatkozik meg, hogy folyton rosszkedvünk van: ennek a betegségnek nemcsak mentális, hanem motivációs, viselkedésbeli és testi tünetei is lehetnek.

A depresszió több, mint egyszerű rossz hangulat és levertség! Ez komoly betegség, amelynek ráadásul a lelkiek mellett testi tünetei is vannak. Vegyük sorra, mik lehetnek ezek!

Tudtad? A népesség mintegy 10 százaléka élete során legalább egyszer átél súlyos depressziót.

Depresszió testi tünetei

Fotó: Getty Images/Martin Novak

Fejfájás

A fejgörcsök, fejfájás és migrén a depresszió gyakori kísérői, akik pedig migrénre hajlamosak, a tüneteik súlyosbodását tapasztalhatják, ha depressziósak lesznek.

Mellkasi fájdalom

A rendszeres mellkasi fájdalommal mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert jelezhet valamilyen szívproblémát, ugyanakkor depresszióra is utalhat.

Izom- és ízületi fájdalom

A depresszió mindenféle krónikus fájdalmat súlyosbít, és ez alól az izom- és ízületi fájdalmak sem számítanak kivételnek. Az ízületi fájdalom súlyosbodása gyakran éppen akkorra tehető, amikor megkezdik a kedélybetegség gyógyszeres kezelését.

Libidó csökkenése

Friss felmérések szerint a stressz következményeként a népesség fele küzd szexuális problémákkal, például csökkent libidóval vagy orgazmusra való képtelenséggel. A tartós stressz akár depresszióhoz is vezethet, ami a nemi vágy további csökkenését okozhatja, ami egészen odáig fajulhat, hogy már egyáltalán nincs is kedvünk szeretkezni, vagy, ha épp aktusra kerül sor, nem élvezzük azt.

Testsúlyváltozás – ami lehet fogyás és hízás is

Van olyan depresszióval küzdő, aki elveszíti az étvágyát, mások pedig bizonyos ételeket, jobbára a szénhidrátokat kívánják fokozottan, így nem csoda, ha meghíznak.

„Amikor tönkrement a házasságom, nagyon magam alá kerültem, de nem kértem segítséget, inkább homokba dugtam a fejem. A depresszió teljesen elhatalmasodott rajtam, és a legjobb barátaim a hűtőszekrény és a gyorsételek lettek. Rövid idő alatt több mint 10 kilót híztam. A jelentős súlytöbblet már megnehezítette a mindennapokat, korlátozott a mozgásban, ráadásul magas lett a vérnyomásom is. Barátnőm nyomására kerestem fel egy pszichiáter szakembert, aki célzott kommunikációs terápiával segített, hogy »visszatérjek az életbe«. Tudom, még mindig hosszú út áll előttem, de már sokkal jobban érzem magam, és szerencsére nem nyúlok már állandóan ételért, csokoládéért, helyette csoportos – jelenleg online – jógaórákra járok, ahol új barátokat is szereztem” – mesélte Angéla.

Emésztési zavarok

Hányinger, émelygés, hányás, hasmenés, krónikus székrekedés – ezek a tünetek mind előfordulhatnak azoknál, akik depressziósak. Emésztőszervi problémák esetén mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy nem depresszió áll-e ennek hátterében.

Alvászavar

Ha nehezen alszunk el vagy hajnalban felébredünk és egyáltalán nem tudunk visszaaludni, ha az éjszakák nyugtalanok, szorongással teliek, akkor gyanakodhatunk arra, hogy a depresszió tünetei jelentkeznek nálunk. Ha az éjszakáink nem a pihentető alvásról szólnak, ezért az állandó fáradékonyság is a társunk lehet ebben a nehéz periódusban.

Tudtad? A felmérések szerint azoknak, akiknek egy közvetlen hozzátartozója – szülő vagy testvér – depresszióban szenved, két-háromszor nagyobb az esélye arra, hogy maguk is érintettek legyenek.

A depressziót többféle módszerrel lehet hatékonyan kezelni.

Az átmeneti rosszkedv száműzhető:

  • társaságba járással,
  • sportolással,
  • barátokkal való közös programok szervezésével.

Kognitív és kommunikációs terápiával, munkaterápiával és pszichoanalízissel is kezelhető a depresszió, ugyanakkor gyógyszeres kezeléseket is alkalmaznak. Természetesen mindezt szakember felügyelete alatt! Fontos, hogy minél előbb ismerjük fel, ha baj van, és merjünk segítséget kérni!

Cikkek a lelki egészség megőrzéséhez:

(Nyitókép: Getty Images/ Martin Novak)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top