nlc.hu
Tabuk nélkül
Hüvelygomba és a megtépázott önbizalom

Hüvelygomba és a megtépázott önbizalom: így szerezzük vissza önbecsülésünket!

A visszatérő gombás hüvelyfertőzés nemcsak a libidóra, de az önbecsülésünkre is negatív hatással van. Mi lehet a megoldás? Hogy kerekedjünk felül ezen a nehéz helyzeten? Így szerezzük vissza elveszett önmagunkat!

A stressz, a helytelen táplálkozás vagy a mozgásszegény életmód egy idő után a szervezetünk minden területére kihat.

A tartósan fennálló feszült állapot olyan hormonokat szabadít fel a szervezetünkben, amelyek gyengítik az immunrendszerünk működését. Így könnyen előfordulhat, hogy a tartós stressz felborítja a hüvelyflóra tejsavtermelő baktériumok által fenntartott egyensúlyát, és nincs, ami gátolja az egyébként is jelen levő gombák szaporodását. Mindennek következményeként pedig kialakul a gombás hüvelyfertőzés.

Boginál is valami hasonló ment végbe, rendkívül megviselte testileg és lelkileg is az elmúlt majdnem két év. A visszatérő hüvelygombával való harca szó szerint a padlóra küldte.

Visszatérő hüvelygomba

(Fotó: Getty Images)

„Nagyon elmentünk a párommal egymás mellett. Az állandó anyagi gondok, a sok és stresszes munka mindkettőnket megviselt. Ráadásul apukám is beteg lett, ami csak tovább rontott a helyzeten. Meggyengült az immunrendszerem, és gombás hüvelyfertőzésem lett. A tünetek jelentkezésekor azonnal mentem az orvosomhoz, mert már volt hüvelygombám. A szakember elmondta, hogy a stressz hatására a hormonális működésemben zavar támadt, ami hatással van a hüvelyflórára is: felborult az egyensúlya, és kialakult a hüvelyfertőzés. Végülis ezzel tisztában voltam, de semmi más nem érdekelt, csak kapjak valami gombaellenes készítményt és kész. Túl akartam lenni a dolgon, hiszen volt elég problémám. Nagyon alábecsültem a hüvelygombát, ugyanis akkor még nem tudtam, hogy hosszú hónapokig össze leszek vele zárva” – mondta Bogi.

Boginak ezután többször is visszatért a hüvelygombája, ezért az orvosa mikroszkóp alatt vizsgálta a hüvelyváladékból nyert mintát.

„Természetesen ismét hüvelygombát talált. Az orvosom elkezdett óvatosan kérdezősködni, szerette volna kideríteni, mi is állhat még a háttérben, ő már sejtette, hogy itt lelki tényezők is szerepet játszanak abban, hogy mindig visszatér a fertőzés. Nagyon szégyelltem magam, semmi önbecsülésem nem volt már. Rosszul éreztem magam a bőrömben, nem is éreztem magam nőnek, a libidóm egyenlő volt a nullával. A nőgyógyászommal bizalmi kapcsolatom volt, így elmondtam, milyen nehéz időszakon megyek keresztül. Ő azt javasolta, hogy a gyógyszeres kezeléssel párhuzamosan induljon el a pszichoterápia is. Mivel nagyon megijedtem, segített pszichológust találni. A szakemberrel hosszú heteken át boncolgattuk a lelki okokat, a belső blokkjaimat, mire sikerült ismét jóban lenni önmagammal. Egy ideje jógázom és meditálok. Sokkal jobban ura vagyok a testemnek és az elmémnek is, és a gombás hüvelyfertőzésem sem tért vissza” – mondta Bogi, aki azt javasolja minden nőtársának, hogy a testi problémáik mellett a lelki gondjaikra is fordítsanak időt és energiát.

„Nagyon sajnálom, Bogi, hogy ezen kellett keresztül menned, és hogy nem beszéltél róla” – mondta Bogi barátnője, Ági, aki ugyancsak megszenvedte a hüvelygombát. – „Hidd el, én is jártam hasonló cipőben. Nagyon megviselt lelkileg ez az egész, és komoly önértékelési problémáim lettek nekem is. De ahogy neked a nőgyógyászod, nekem a párom a legfőbb bizalmasom. A nyílt, őszinte kommunikációban hiszek. Zsoltinak elmondtam, hogy ez a fertőzés nem nemi úton terjedő betegség, hanem sok más tényezőtől is függhet. Nálam a stressz volt az, ami felborította a hüvelyflórám egyensúlyát. Zsolti nagyon megértő volt, mindenben segített, amiben tudott. Otthon együtt jógázunk, amit még ma sem hiszek el. Sokat megyünk kirándulni is, ami nálam nagyon jól oldja a szorongást. A gyógyszeres terápia, a rendszeres mozgás, valamint Zsolti támogatása meg is hozta a gyümölcsét, sokkal magabiztosabb vagyok, ismét nőnek érzem magam, és szerencsére a hüvelygombám sem tért vissza már harmadik hónapja” – mondta Ági.

Tipp: Az önreflexió és a meditáció segíthet a nőknek mélyebb kapcsolatot kialakítani önmagukkal, és elengedni az önértékelést befolyásoló negatív gondolatokat.

„Egyetértek veled, Ági! A nyílt kommunikáció nagyon lényeges. Fontos, hogy a párunkat is bevonjuk, fontos, hogy megértse, mi is zajlik, hogy tisztában legyen vele ő és te magad is, mi ez a fertőzés, és hogy tehetünk ellene, együtt, közösen! Nekem is volt szerencsém a visszatérő hüvelygombához. Antival mi is mindig, mindent átbeszéltünk, de ennek ellenére a női önbecsülésem csorbát szenvedett. Nekem a barátaim segítettek helyretenni a dolgokat a lelkemben. Ez az egész dolog megviselte kicsit a kapcsolatunkat, de nyíltan beszéltünk a problémáról. Picit visszavettem a munkából is, és azóta szerencsére nekem nem tért vissza a hüvelyfertőzésem” – mondta Andi.

A gombás hüvelyfertőzés sok nőt érint. Ne féljünk beszélni róla! Kérjük ki orvosunk tanácsát, fogadjuk el segítségét. A tájékozottság és a nyílt párbeszéd segíthet a probléma leküzdésében és az önbizalom visszanyerésében!

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top