Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Irtó kellemetlen, de kezelhető: az allergiás orrdugulás

Az orrdugulás pillanatok alatt megnehezítheti a mindennapokat. Mi történik ilyenkor? Mit tehetünk ellene? Itt vannak a válaszok!

Bátran kijelenthetjük, hogy a tüsszögéssel, allergiás kötőhártya-gyulladással, szemvörösséggel és -viszketéssel, kellemetlen, véget nem érőnek tűnő vizes orrfolyással járó szénanátha mára népbetegséggé vált.

Tavasszal a fák virágzása, nyáron a füvek, gabonafélék vagy a gyomnövények pollenjei, kora tavasztól késő őszig a gombák levegőben szálló spórái okozhatnak úgynevezett szezonális allergiát. A házi por, illetve a háziállatok szőre pedig egész évben válthat ki allergiás reakciókat. Ezek egyébként ártalmatlan anyagok, a tünetekért az immunrendszer „tévedése” a felelős. A szervezetbe bejutott anyagokat (antigéneket) az immunrendszer idegennek tekinti, és vele szemben ellenanyagokat, köztük hisztamint termel, az allergiás személyeknél azonban túlzottan nagy mennyiségben.

Fotó: iStock

A hisztamin nyálkahártya-duzzanatot, vörösséget, viszketést, váladékozást okoz a szemekben és a légutakban egyaránt. Ezért a szénanáthásokat a szemtünetek mellett tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás is kínozza. A tüneteket nagyon komolyan kell venni, mert a betegség átterjedhet a hörgőkre vagy akár a tüdőre. Ilyenkor köhögés, sípoló légzés és fokozott nyáktermelés súlyosbíthatja a páciens állapotát.

Vedd figyelembe! Ha nem kezeljük helyileg ható vagy szájon át szedhető készítményekkel a problémát, gyengül az orr szűrőfunkciója, sőt akár a nyálkahártya károsodásával is számolnunk kell.

Sok esetben tapasztalhatjuk, hogy hiába a sok orr fújás, az orrjáratok mégsem szabadulnak fel. Ennek oka, hogy az irritáció, a bőséges váladéktermelés miatt maga a nyálkahártya is megduzzad, és beszűkíti vagy teljesen elzárja a levegő útját.

Mit tehetünk?

A szénanátha kezelésére hatásos gyógyszerek állnak rendelkezésünkre. A szemtüneteken szemcseppel, az orrnyálkahártya gyulladásán orrspray-kkel és orrcseppekkel segíthetünk, amelyek duzzanatcsökkentő és nyákoldó hatásúak egyszerre. Összehúzódásra késztetik a nyálkahártyában lévő hajszálereket, és elősegítik, hogy visszaálljon az orrnyálkahártya normális nedvességtartalma és működése.

Fontos! Tény, hogy az orrcseppek vagy orrspray-k nagyon sokat segíthetnek allergiaszezonban vagy megfázáskor. Ha viszont nem a betegtájékoztatóban leírt módon használjuk őket, akár orrspray-függővé is válhatunk, ami az orrnyálkahártya maradandó károsodását, elvékonyodását okozhatja.

Tegyünk ellene, kerüljük el a bajt!

  • kövessük a pollenjelentéseket!
  • a számunkra veszélyes pollenidőszakban a lehető legkevesebbet tartózkodjunk a szabadban
  • mossunk gyakrabban hajat, kezet, arcot
  • magas pollenkoncentráció esetén csukjuk az ablakokat, működtessük inkább a légkondit

Tuti praktika orrdugulás ellen

  • A gyömbér az egyik leghatékonyabb természetes gyógymód, ha szeretnénk szabaddá tenni a levegő áramlását, és különösen hasznos, ha mézzel és citrommal kombináljuk.
  • Az eukaliptuszolaj többféle módon is segíthet az eldugult orron: használhatjuk például párologtatóban, de még hatásosabb lehet, ha arcunkat gőzöljük vele. Ráadásul vérkeringést fokozó és nyugtató hatása is van.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top