nlc.hu
Tabuk nélkül

Allergiás vagy? Akkor ezeket jobb, ha tudod!

Allergiás vagy? Akkor ezeket jobb, ha tudod!

Az allergia napjainkra igazi népbetegséggé vált. Hogy lehet úrrá lenni az orrdugulással, orrfolyással, köhögéssel, viszkető, égő szemekkel járó tüneteken? Tudj meg mindent az allergiáról!

Bár az allergia kialakulásának okait a mai napig kutatják, annyi bizonyos, hogy bár maga az allergia nem örökletes betegség, az arra való hajlam viszont örökölhető.  Az allergiás reakció akkor jelentkezik, amikor a szervezet érintkezik az allergénnel.

Tudjuk meg, mivel állsz szemben!

Tavasszal a fák virágzása, nyáron a füvek, a gabonafélék és a gyomnövények pollenjei, kora tavasztól késő őszig pedig a gombák levegőben szálló spórái okozzák az úgynevezett szezonális allergiát. A házi por, illetve a háziállatok szőre pedig egész évben kiválthat allergiás reakciót az arra érzékenyeknél. Mindezek egyébként ártalmatlan anyagok, a kellemetlen tünetekért az immunrendszerünk „tévedése” a felelős. A szervezetbe bejutó bizonyos anyagokat (allergéneket) az immunrendszer idegennek tekinti, és vele szemben ellenanyagokat, köztük hisztamint termel, méghozzá túlzottan nagy mennyiségben.

Fontos! A hisztamin nyálkahártya-duzzanatot, vörösséget, viszketést, váladékozást okoz a szemekben és a légutakban, emellé társulhat orrfolyás, orrdugulás is. A tüneteket komolyan kell venni, mert a betegség átterjedhet a hörgőkre vagy akár a tüdőre is. Ilyenkor köhögés, sípoló légzés és fokozott nyáktermelés súlyosbíthatja az állapotunkat.

Allergia elleni küzdelem

(Fotó: Getty Images/PeopleImages

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Az allergia gyógyításának első lépése a tüneteket okozó allergén azonosítása, vagyis az allergiavizsgálat. A klasszikus allergiatesztek az allergiát kiváltó anyag teljes kivonatát vizsgálják, illetve egy következő lépésben akár csak egy-egy komponenst (molekulát) is.

A tünetek enyhítésére allergiaellenes gyógyszerek és további hatásos eszközök állnak rendelkezésre:

  • a szemtüneteken szemcseppel,
  • az orrnyálkahártya gyulladásán orrspray-kkel és orrcseppekkel segíthetünk, amelyek duzzanatcsökkentő és nyákoldó hatásúak egyszerre. Összehúzódásra késztetik a nyálkahártyában lévő hajszálereket, és elősegítik, hogy visszaálljon az orrnyálkahártya normális nedvességtartalma és működése.

Fontos! Tény, hogy az orrcseppek vagy orrspray-k nagyon sokat segíthetnek allergiaszezonban vagy megfázáskor. Ha viszont ezek közül az ún. dekongesztáns hatású orrspray-ket nem a betegtájékoztatóban leírt módon használjuk, akár orrspray-függővé is válhatunk, ami hosszú távon az orrnyálkahártya maradandó károsodását, elvékonyodását okozhatja!

Kísérletezzünk, vessük be a nehéztüzérséget az allergia ellen!

  • A házipor-allergiában szenvedők lakásának padlója lehetőleg könnyen mosható, hézagmentesen záródó parketta vagy járólap legyen, minél kevesebb szőnyeggel. A függönyök könnyű, műszálas anyagból készüljenek. Ezen felül a rendszeres takarítás és porszívózás ugyancsak hatékony módszer a poratkák elleni harcban. A minél jobb eredmény elérése érdekében célszerű HEPA-szűrős készülékeket és levegőtisztító berendezést is használni.
  • Igyunk csalánteát, hiszen a csalánban természetes antihisztamin található, így a növény fogyasztása segíthet normalizálni a szervezetünk hisztaminszintjét, ezzel pedig csökkenhetnek a túlérzékenységi reakciók. Ráadásul a csalán gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású, ami szintén támogathatja a szervezetet az allergia elleni küzdelemben. Kortyolgassunk el naponta 2-3 alkalommal egy-egy csésze csalánteát a tünetek enyhítéséért!
  • Allergiaszezonban érdemes az orrunkat naponta többször átöblíteni enyhén sós vízzel vagy tengeri sós orrzuhannyal, hogy a nyálkahártyára tapadt polleneket eltávolítsuk.

Mire figyeljünk még?

  • kövessük a pollenjelentéseket
  • a számunkra veszélyes pollenidőszakban a lehető legkevesebbet tartózkodjunk a szabadban
  • mossunk gyakrabban hajat, kezet, arcot
  • magas pollenkoncentráció esetén tartsuk zárva az ablakokat, használjunk inkább légkondit!
     

Olvass még többet az allergiáról az nlc.-n: 

 
(Nyitókép: Getty Images/PeopleImages)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top