Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Kísérletezz: 5 bevált módszer allergiás reakció ellen

Tüsszögés, orrdugulás, szemviszketés, véget nem érő orrfolyás? Eleged van az allergia okozta kellemetlen tünetekből? Kísérletezz, hogy megtaláld a számodra legjobb megoldást!

A légúti allergiás reakciókat a levegőben szálló pollenek, a virágporszemek idézik elő. A közhiedelmekkel ellentétben azonban nem maga az allergén betegít meg, hanem az immunválasz, amit ilyenkor produkál a szervezet, Leggyakrabban tüsszögéssel, allergiás kötőhártya-gyulladással, szemvörösséggel és -viszketéssel, kellemetlen, véget nem érő vizes orrfolyással, orrdugulással reagálunk az allergénekre. Tavasszal elsősorban a fákról (például mogyoró, nyír, éger, kőris, tölgy, szilfa) a levegőbe jutó pollenek, később pedig az olajfa, nyárfa virágpora a legfőbb allergén. Nyáron többnyire a pázsitfüvek, illetve egyes gabonafélék (rozs, kukorica) okoznak sokaknak allergiás panaszokat, augusztusban és szeptemberben pedig a gyomok, az ürömfélék, az útifű, a csalán és a parlagfű.

Amikor egész évben kísért…

A lakáson belüli allergének közül a poratka, a háziállatok szőre, tolla okoz leggyakrabban egész éves légúti allergiát. A köznyelvben házipor-allergiának nevezett betegség hátterében valójában nem a házi por, de még nem is a poratka, hanem utóbbinak a levegőben szálló ürüléke áll. Ez az ürülék az, ami belélegezve kiváltja a jellegzetes allergiás tüneteket.

1. Régi iskola: gyógyszeres terápia

Allergiás panaszok esetén mindenképpen keressük fel háziorvosunkat, aki megfelelő szakemberhez irányít. A speciális tesztek, fül-orr-gégészeti és vérvizsgálatok pedig fényt derítenek arra is, pontosan mi áll a gyötrő orrfolyás és tüsszögés hátterében. Az allergiás panaszok hatékony csökkentése általában gyógyszeres terápiával történik. Emellett a szemtüneteken szemcseppel, az orrtüneteken pedig orrcseppel, orrspray-vel enyhíthetünk.

Allergiás reakció ellen

Fotó: getty

2. A gyógyszeres kezeléseken túl: rendszeres takarítás!

A házipor-allergiában szenvedők lakásának padlója lehetőleg könnyen mosható, hézagmentesen záródó parketta vagy járólap legyen, minél kevesebb szőnyeggel. A függönyök könnyű, műszálas anyagból készüljenek. Ezen felül a rendszeres takarítás és porszívózás ugyancsak hatékony módszer az atkák elleni harcban. A minél jobb eredmény elérése érdekében célszerű HEPA-szűrős készülékeket és levegőtisztító berendezéseket használni.

Tudtad? Jó hír a keleti konyhát kedvelő allergiások számára, hogy a koriander megszüntetheti az enyhe orrdugulást és a tüsszögési ingert. A távol-keleti gasztronómiában oly kedvelt fűszernövényből készült illóolaj bőrviszketés ellen is beválhat!

3. Segít a természet: igyunk csalánteát!

A csalánban természetes antihisztaminok találhatók: a növény fogyasztása segíthet normalizálni a szervezetünk hisztaminszintjét, ezzel pedig csökkenhetnek a túlérzékenységi reakciók. Ráadásul a csalán gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású, így ezzel is támogathatja a szervezetet az allergia elleni küzdelemben. Kortyolgassunk el naponta 2-3 alkalommal egy-egy csésze csalánteát a tünetek enyhítéséért!

4. Csak fél óra testmozgás

Talán borzalmasan hangzik, hogy miközben folyik az orrunk, állandóan tüsszögünk, még eddzünk is… Pedig megéri egy kicsit „szenvedni”! Kutatási eredmények mutattak rá, hogy már félórányi mérsékelt erősségű, rendszeres edzésnek köszönhetően 83 százalékkal kevesebb orrdugulással, viszketéssel, tüsszögéssel kell számolnunk. Ez azért elgondolkodtató!

5. A sós víz igazi barátunk

Az allergiaszezonban érdemes az orrunkat naponta többször átöblíteni enyhén sós vízzel, tengeri sós orrzuhannyal, hogy a nyálkahártyára tapadt polleneket eltávolítsuk.

Mire figyeljünk még?

  • kövessük a pollenjelentéseket
  • a számunkra veszélyes pollenidőszakban a lehető legkevesebbet tartózkodjunk a szabadban
  • mossunk gyakrabban hajat, kezet, arcot
  • magas pollenkoncentráció esetén tartsuk zárva az ablakokat, használjunk inkább légkondit

Olvass még többet az allergiáról az nlc.-n: 

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top