Egészség

Allergiás vagy a macskákra? Itt a remény!

Ha a módszer beválik, akár az allergiások is tarthatnak otthon cicát.

A macskák imádni való lények, sokaknak azonban azért kell lemondania a társaságukról, mert allergiás rohamot kapnak a közelükben. Erről az úgynevezett Fel-d1 jelzésű fehérjemolekula tehet, amely az állatok szőrszálain is megtalálható. A fehérjerészecskék a macskák testéről lehulló apró bőrdarabokhoz tapadva tudnak terjedni a világban, ezért fordulhat elő, hogy egy allergiás ember olyan helyen is tapasztalja a tüneteket, ahol korábban macska tartózkodott.

A Distractify értesülései szerint egy zürichi klinika kutatói azonban egy olyan kezelési módszert találtak ki, amely véget vethet ennek az áldatlan állapotnak. A dolog különlegessége, hogy ezúttal nem az allergiásoknak kell részt vennie a terápián, hanem a macskáknak.

Az úgynevezett HypoCat vakcina ugyanis elejét veszi, hogy ezek a fehérjerészecskék megjelenjenek az állatok szőrén, ezáltal megakadályozva az allergiás tünetek kialakulását. Eddig 54 macskát oltottak be a különleges vegyülettel, a hírek szerint sikerrel.

A macskaallergiát semlegesítő kezelést ma már kutyás gazdik is igénybe vehetik (Fotó: Getty Images)

A kutatók azt remélik a vakcinától, hogy ennek köszönhetően kevesebb cica kerül majd menhelyekre azért, mert a család valamelyik tagja allergiás lett.

„Ezzel a kezeléssel az emberek és az állatok is jól járnak – írták a kutatók a vakcinával kapcsolatban. – Az allergiás macskatulajdonosok esetén ráadásul csökken az asztmához hasonló krónikus betegségek kialakulásának kockázata.”

A kutatók hozzátették, hogy a vakcina teljesen biztonságos, és a már beoltott macskáknál semmiféle káros mellékhatást nem tapasztaltak, sőt, a HypoCat weboldala szerint a kezelés már elérhető kutyák számára is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top