nlc.hu
Tabuk nélkül

Intim fertőzés és a medence

Soha többet: „38°C-ban a kristálytiszta medence mellett lett intim fertőzésem”

Nyaraláskor, amikor lazábbak és gondtalanabbak vagyunk, hajlamossá válhatunk néhány apróságot figyelmen kívül hagyni, aminek nem várt következményei lehetnek.

Minden igyekezetünket, a legprofibb szervezést, az idillire tervezett pihenést is egy pillanat alatt tönkreteheti, ha kellemetlen folyással, szűnni nem akaró viszketéssel, azaz a hüvelyfertőzés tüneteivel kell szembesülnünk a nyaralás alatt.

„Elég stresszesen indultam neki a nyaralásnak, túl sok volt a munka, az utolsó héten egy az egyben idegbeteg voltam. Aztán, kiszabadulva az irodából, megérkezve a várva várt szállásra, az egyik buliból a másikba estünk a csajokkal. Muszáj volt lazítani egy ilyen félév után, nem sajnáltuk magunktól a búfelejtő koktélokat sem. Nappal a strandon vagy éppen a szállás medencéjében áztunk, és közben könnyű kis alkohollal hűtöttük magunkat. Nem figyeltem semmire! Sem arra, hogy a közös illemhelyeken összetapogattam mindent vagy vizes fürdőruhában voltam egész nap, de még csak arra sem, hogy kinek a törölközőjét használom” – mondta Erika.

Hüvelyfertőzés és a nyaralás

Fotó: Getty Images/Thomas Barwick

A bakteriális vaginózist, a leggyakoribb hüvelyfertőzést baktériumok okozzák. Olyankor alakul ki, amikor a hüvely enyhén savas közegét fenntartó tejsavbaktériumok száma lecsökken, és elszaporodnak az egészséges hüvelyflórában kisebb létszámban egyébként is jelen lévő kórokozó baktériumok.

„A negyedik napon éreztem, hogy valami nagyon nem kerek. Először úgy voltam vele, hogy majd elmúlik a bő, kellemetlen halszagú, szürke folyásom. Mivel semmin nem változtattam, nem is múlt el. Napokon keresztül csak szenvedtem, utáltam a világot, utáltam a lányokat, mert nekik semmi bajuk nem volt. Aztán már nem bírtam tovább magamban tartani a dolgot, és elmondtam nekik, miért vagyok olyan búvalbélelt. Ők tudták, miről van szó: bakteriális hüvelyfertőzés. Végül elmentünk a patikába, ahol megvettem egy recept nélkül kapható készítményt, ami kifejezetten a bakteriális vaginózis kezelésére szolgál. Szerencsére segített, és hamarosan enyhítette a tüneteimet. Ezzel együtt mondtam a csajoknak, hogy nekem ennyi elég volt a bulizásból és az alkoholból. Leálltam, és elkezdtem odafigyelni arra, hogy pihenjek. Nem mondom, hogy tökéletes volt a nyaralás, de arra megtanított, hogy az egyensúly nemcsak a hüvelyflórámnak fontos, hanem nekem is. Soha többet nem szeretném ezt átélni!” – mondta Erika.

Tippek a hüvelyi fertőzések ellen nyáron

1. Kerüld a tangát

A tanga szinte „sétaút” a végbél környékén tanyázó baktériumok számára a hüvely felé, ráadásul nem is csinosabb, mint egy testszínű, csipkétől, díszítésektől mentes franciabugyi, amely nem is látszódik a ruha alatt.

2. A strandon mindig legyen nálad váltófürdőruha

Ha épp nem úszol vagy ázol a klóros medencében, akkor először is mindig tusolj le tiszta vízzel, aztán cseréld át a nedves fürdőruhádat szárazra, ugyanis a nedves környezet nagyon kedvez a gombák szaporodásának. Mindig a saját törölköződet használd!

3. Tusolj, pisilj!

Szexuális együttlét előtt és után is zuhanyozz le, bármennyire hervasztóan hangzik is. Érdemes előtte és utána is pisilni, hogy a hólyagba feljutott baktériumoknak ne legyen lehetőségük megtapadni.

4. Helyes WC-használat

Ne csak WC-használat után, hanem előtte is moss kezet! A lényeg, hogy a kezed legyen tiszta, amikor hozzáérsz az intim területeidhez, máskülönben akár milliónyi kórokozót is magadra kenhetsz. Figyelj oda, hogy pisilés után hogyan használod a papírt: az intim tájék törlése mindig elölről hátrafelé, a végbél irányába történjen. A hüvelyfertőzések jelentős részéért és a hólyaghurutért is gyakran a test saját baktériumai a felelősek. A végbél és a gát tájékán könnyen fordulhatnak elő kórokozó mikroorganizmusok, ezért vigyázz, ne sodord azokat a hüvely- vagy a húgycsőnyílás közelébe.

5. Megfelelő folyadékbevitel!

Ahhoz, hogy eleget tudj pisilni, fogyassz kellő mennyiségű folyadékot: 2-2,5 liter a napi ajánlott folyadékbevitel. Ha folyamatosan üríted a hólyagod, esélyt sem adsz a baktériumok megtapadásának!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top