nlc.hu
Tabuk nélkül

intim fertőzés elkerülése

Te vajon tudod, hogyan kerülheted el az egyik leggyakoribb intim fertőzést?

A bakteriális hüvelyfertőzés a fogamzóképes korú nők legtöbbször jelentkező intim problémája. Amellett, hogy kellemetlen tünetekkel jár és gyakran kiújulhat, komolyabb szövődményei is lehetnek. Elmondjuk, hogyan tudod elkerülni a kellemetlenségeket!

Bakteriális vaginózis akkor alakulhat ki, amikor felborul a hüvely természetes baktérium-összetételének egyensúlya, és a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik el. A Lactobacillusok száma lecsökken, ezáltal gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség.

A jótékony tejsavbaktériumok számának csökkenése következtében kialakuló környezet kedvez a kórokozók elszaporodásának. Ilyenkor a hüvelyváladék bőségessé, fehér vagy szürkés színűvé válik, és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szaga lesz.

Fotó: getty

Fotó: Getty

Jegyezzük meg! Érdemes és ajánlott a hosszú távú megelőzésre gondot fordítani, így nemcsak a betegség újbóli fellángolását, hanem a szövődményeket, mint például a kismedencei gyulladást, visszatérő hólyaghurutot, koraszülést vagy a spontán vetélést is kivédhetjük.

A hüvelyfertőzés és húgyúti infekció kiváltásában szerepet játszó különféle kórokozók elleni védekezés lényege a hüvely egészséges ökoszisztémájának megőrzése, melynek érdekében bakteriális hüvelyfertőzésre és húgyúti infekciók megelőzésére ajánlott készítmények rendszeres használatával mi magunk is tehetünk.

Mivel ronthatjuk el, miért borul fel az egyensúly?

Túlzásba vitt intimhigiénia

A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel, intim tusfürdőkkel és spray-kkel, dezodorokkal, illatosított törlőkendőkkel megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát. Mindezzel tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, így nincs, ami a kórokozók szaporodását meggátolhatná. Ezért lehetőleg inkább kerüljük az ilyen termékek rendszeres használatát!

Stresszes életmód

A túlhajszoltságtól gyengül az immunrendszerünk védekezőképessége, és a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak. A stressz hatására felborulhat a hüvelyben a belső rend, és ekkor nagyon gyorsan jelentkezhetnek a bakteriális hüvelyfertőzés kellemetlen tünetei.

A lúgos hüvelyi pH

A hüvely optimális, enyhén savas pH-ját a sperma és a menstruációs vérzés is lúgos irányba tolhatja, ezért az együttlétek során ajánlott az óvszerhasználat, menzeszkor pedig lehetőleg 1-2 óránként cseréljük a tampont. Nem árt tudni, hogy az érzékenyebbeknél a tampon is kiválthat kellemetlen tüneteket!

Helytelen WC-használat

A helyes WC-használatra mindig ügyeljünk: mossunk kezet előtte és utána is, a törlés pedig mindig elölről hátrafelé történjen, máskülönben gyorsan felütheti a fejét a hüvelyfertőzés.

Gyakori partnercsere

A fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere, egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat vagy szexuális eszközök használata következtében is megváltozhat a hüvely természetes baktérium-összetétele, amitől ugyancsak kialakulhat bakteriális hüvelyfertőzés.

Antibiotikum-kúra

Egyes betegségek kórokozóinak elpusztítására többnyire antibiotikum szedését szokták javasolni, de a kezelésnek sajnos a szervezet hasznos baktériumai is áldozatul eshetnek, és emiatt kialakulhat például a bakteriális hüvelyfertőzés. Sőt, előfordulhat, hogy gomba és baktérium együtt okoz tüneteket.

A bakteriális hüvelyfertőzés antibiotikummal jól kezelhető, de nagyon fontos, hogy tartsuk be az orvosunk által javasolt útmutatásokat, a gyógyszert addig és úgy használjuk, ahogyan ő előírta! Arról pedig semmiképpen ne feledkezzünk meg, hogy a fertőzés kiújulásának elkerüléséhez a hüvelyflóra regenerálására is szükség van, ugyanis az antibiotikum a betegség miatt már amúgy is jelentősen lecsökkent létszámú jótékony Lactobacillusokat még inkább megtizedeli.

A megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítmények (kúpok vagy kenőcsök) a hüvely baktériumflórájának és savas kémhatásának helyreállításával képesek védelmet nyújtani.

Tudj meg többet a testedről!

  • 5 különleges testi adottság, amivel csak kevesen rendelkeznek
  • Tévedsz, ha azt hiszed, csak az orrod érzékeli a szagokat
  • Kvíz: Ezt biztos nem tudtad az emberi testről

(Nyitókép: Getty)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top