Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Küzdj a nátha ellen természetes módszerekkel

Amint egy picit gyengül az immunrendszerünk, a megfázás már támadásba is lép, leggyakrabban orrdugulás, tüsszögés, torokfájás és láz kíséretében. Egy-két természetes módszert érdemes bevetni ellene – mutatjuk, miket!

Orrfolyás, orrdugulás, láz és tüsszögés, avagy amikor támad a nátha

A kórokozókkal való fertőződést követően általában rövid, két-három napos lappangási idő után jelentkeznek a megfázás tünetei. Az orr-nyálkahártya gyulladása miatt nyákos orrfolyás kezdődik, előbb vízszerű, majd sűrűbb váladékkal. A tüsszögést, az orrdugulást enyhe torokfájdalom és köhögés kíséri. A náthában szenvedőket a kellemetlen tünetek mellett ráadásul kedvetlenség, levertség, ízületi fájdalom, láz és fejfájás is kínozhatja. A nyári hónapokban egyes kórokozók pedig hasmenést és hányást is okozhatnak.

natha, praktikaMit tehetünk? Van néhány jól bevált módszer!

A méznek antibakteriális hatásai vannak, a húsleves segít pótolni az elveszített ásványi sókat és a folyadékot, a forró tea megelőzi, hogy a nyálkahártya túlságosan kiszáradjon, a sok pihenés pedig csökkenti a stresszt és hatékonyabbá teheti az immunrendszert, így a szervezet még hatékonyabban tudja felvenni a küzdelmet a kórokozók ellen.

Következzen azonban néhány érdekes és hasznos tipp, melyet érdemes nátha, influenza vagy megfázás esetén bevetni!

1. Ideje mustrát tartani a fűszerek között

A kurkuma, a fahéj vagy a gyömbér azonnal bevethető a nátha ellen. Mindegyik egyaránt segíthet a tünetek csökkentésében, enyhítheti a gyulladást és a torokfájást.

Tipp: Gyömbértea házilag: vágj le egy kicsi, nagyjából 2 centis darabot a gyökérből, forrázd le 2,5-3 deci vízzel, majd hagyd állni 20 percig.  Tegyél bele mézet és citromot is, majd kortyolgasd el. Arra figyelj, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott gyömbér irritálhatja a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyáját!

2. Mindig legyen otthon hagyma

A vörös- és fokhagymát évszázadok óta használják a megfázás és influenza kezelésére. Antibakteriális hatásaik mellett jót tesznek az immunrendszernek, segítenek a felesleges, felgyülemlett váladék feloldásában és eltávolításában, és tisztán tartják a légutakat is.

3. Fekete retek: az igazi jolly joker

A fekete retek nemcsak megfázásra, hanem köhögésre, rekedtségre is rendkívül hatékony gyógyír. Vágd le a retek tetejét, majd egy kiskanállal kapard ki a belsejét, ebbe az üregbe kanalazz 2-3 evőkanál mézet. Hagyd egy éjszakán át állni, és reggel már fogyaszthatod is!

4. Régi módszer, de ma is hasznos: inhalálj!

Jól bevált házi praktika a kamillás gőzölés. Három evőkanál száraz kamillavirágot tegyél egy edénybe, forrázd le, a fejedre tegyél egy törülközőt, és így hajolj a főzet fölé. Legalább 10 percig inhalálj: a meleg és a gőz segít megakadályozni az arc- és homloküreg-gyulladást.

5. Tisztítsd a légutakat tormával

A reszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. A torma segítségével a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.

Fontos! A náthát okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek, ezért járványveszélyes időszakban még fokozottabban kell ügyelni a higiéniára: a gyakori kézmosásra, a papír zsebkendő használatára!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top